17. 4. 2018

Novinka pod lupou: Trust (FX)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Trust
Žánr Drama / Antologie
Stanice FX
Premiéra 25. 3. 2018
Vysílání neděle 22:00 hodin
Délka pilotu 61 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Antologický seriál sleduje úspěchy i zkoušky jedné z nejbohatších a nejnešťastnějších amerických rodin, Gettyových. Příběh je vyprávěn skrzen několik sezón, do kterých se rozdělí celé 20. století. Začínáme v roce 1973 únosem Johna Paula Gettyho III., dědice Getty ropného bohatství, kterého unesla v Římě italská mafie.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Seriál je hodně pěkně natočený, o tom není pochyb. Ale celý pilot se rozjíždí takovou oklikou, že vlastně úplně zapomenete, o čem to celé má být. K samotnému únosu, o kterém se píše v obsahu seriálu, dojde až v poslední scéně první epizody.

Celé to stojí na Donaldu Sutherlandovi, který odvádí mimořádný výkon. Ostatně nic jiného bychom od něj ani nečekali, ale je fajn vidět, že i když mu roky přibývají, stále v sobě svůj talent má a dokáže ho divákovi prodat. Bavila jsem se u každé jeho scény, uměl skvěle měnit nálady, emoce, prostě všechno. Ale ani ostatní nejsou k zahození. Ze seriálu přímo čiší, že jde o dílo z FX, je to přesně styl této stanice, ať už nádechem, nebo hereckými výkony.

Jsem upřímně zvědavá, kolika sérií se toto drama dočká. Velká rodinná sága je vždycky zábavná ke sledování, ostatně můžeme připomenout The Crown. Tohle možná není v našich končinách až tak známá rodina, rozhodně v ní ale najdeme jména, která stojí za prozkoumání. Trust má rozhodně dost zdrojového materiálu, ze kterého může pár let vycházet, aby spolehlivě pobavil diváky.

Ale jak říkám, seriál mě nedokázal tak úplně zaujmout. Oceňuju jeho vizuální i hereckou stránku, ale příběhově je to pro mě takové mdlé. Hodně se tam mluví, je tam hodně pomalejších scén. Přiznávám, že k tomuto typu seriálu se to hodí, ale když máte sledovat tolik pilotů, spíše chcete, aby vám to všechno rychleji odsýpalo. Tento pilot má 61 minut čistého času a je hodně vyplněn prázdnotou. Myslím, že další díly by mohly být trošku lepší, pokud se délka epizod vrátí do klasického rámce, ale uvidíme. Nechám si ho do budoucnosti ve watchlistu, je mi jasné, že se stane jedním z letošních velkých vítězů Emmy a všichni ho budou opěvovat.
  • vizuální stránka
  • kamera, střih
  • herecké výkony
  • dlouhá stopáž
  • mnoho výplňkových scén
60 %
Mé hodnocení
ragelly

V poslední době se roztrhl pytel se seriály, které mapují slavné americké reálné příběhy – American Crime Story, Law & Order: True Crime, Waco. Seriály podle skutečného příběhu mají tu výhodu, že se k nim divák nestaví jako k něčemu neznámému, ale už vědí, o co jde. Tím pádem má seriál šanci nalákat na sledování více lidí.

Teď je tu Trust, příběh, který většina z vás vůbec nezná, a který přitom hýbal tiskem v sedmdesátých letech dvacátého století. A to kvůli jednomu podstatnému detailu – na rozdíl od běžného postupu při únosech, odmítl vydíraný zaplatit výkupné za svého uneseného vnuka.

Seriál, minimálně v pilotu, ale není o samotném únosu. K únosu se teprve dostáváme a snad poprvé vidím v seriálu představení postav a přípravu děje dobře zvládnutou a tak, jak má být. V celém pilotu totiž nemáte vůbec pocit, že by vůbec k něčemu takovému směřovalo. Samotné prostředí a postavy jsou dost zajímavé na to, aby vydaly na vlastní seriál. Vypadá to totiž jako předvoj rodinné bitvy, v níž na jedné straně bude stát starý J. Paul Getty a na druhé… všichni ostatní, které si nějakým způsobem znepřátelil.

Je to totiž seriál o otci, který šel tvrdě proti všem. Který si nastavil životní standard a neohlížel se na nic a na nikoho, jen na sebe. Chtěl být nejlepší a také toho v určitém ohledu dosáhl. Ale také je to seriál o otci, který chtěl, aby se mu někdo připodobnil. A stejně jako středověcí králové, mu záleželo v podstatě na tom, aby měl stejného následovníka, aby jeho práce, život a království mělo pokračovatele. Jenže takového pokračovatele nemá a ani mít nemůže. Nesnesl by ho.

Seriálu vyhovuje pomalejší tempo, i když se přiznám, že by neškodilo ho mírně zrychlit a prostříhat zbytečné záběry. Herecký ansámbl přímo přetéká známými jmény a Danny Boyle, si hraje se symboly a kamerou jako smyslů zbavený. Až do konce pilotu vás nenechá si domyslet, kdo za slavným únosem je. On sám kvůli penězům? Otec, strýc, někdo jiný z rodiny kvůli moci a dědictví? Mafie?

Když jsem slyšel poprvé o tomto seriálu, nepřišlo mi téma až tak zajímavé. Příběhy podle skutečné události se ale poslední dobou překonávají, a tak jsem mu dal šanci. Nelituji. Danny Boyle, Donald Sutherland, práce s kamerou i předloha samotná zaručí, že seriál nezklame.
  • herci
  • kamera
  • tempo
90 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Caroline115

Caroline115

Jo, tak tady mě zajímalo, co na to řeknete :-) Zatím jsem to totiž neviděla, ale určitě se na to chystám....
před 6 roky
Další články k tématu