21. 11. 2017

Novinka pod lupou: Gunpowder (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název: Gunpowder
Žánr: Drama / Historický / Minisérie
Stanice: BBC One
Premiéra: 21. října 2017
Vysílání: tři sobotní večery
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

O čem to je?

Historický seriál zasazený do Anglie na počátku 17. století. V centru dění se ocitá skupina katolických aktivistů v čele s mladým a ambiciózním Robertem Catesbym. Ve snaze dosadit na trůn opět katolického krále, má skupina atentátníků v plánu během jednání parlamentu vyhodit do povětří Westminsterský palác, kde zasedá Sněmovna lordů, a zároveň zabít krále Jakuba I. Stuarta, který se má schůze zúčastnit.

Podle skutečných událostí.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Další zajímavá minisérie z dílny BBC, která tentokrát představí příběh kolem jména Guy Fawkes. To je jedno z prvních jmen, které jsem se po svém příjezdu do UK naučil a předtím jsem o něm neslyšel. Datum vysílání je úmyslně zvoleno tak, aby se poslední epizoda vysílala v předvečer Guy Fawkes Day (5. listopadu). I když je kompletní minisérie ke shlédnutí na internetové stránce BBC.

Hned pilot mě však trochu poupravil v tom, že to není příběh jen Guye Fawkese, ale hlavně Roberta Catesbyho. Jeho roli si užívá Kit Harington, kterého jsem snad poprvé viděl mimo GoT. Obsazení je však celkově perfektní, Liv Tyler jako Ann Vaux nebo Mark Gatiss jako královský rádce jsou super a skvěle to doplnil i Tom Cullen coby Guy Fawkes. Herecké výkony jsou tak na jedničku.

Kromě obsazení je skvěle zvládnutá i dobová atmosféra, ale to Angličani prostě umí. Ta špína v ulicích, to je jejich doména a Gunpowder to jen znovu potvrzuje. Kromě toho nabídne pilot i scénu s mučením, která rozhodně utkví v paměti a dokresluje dobu. A vysvětluje oznámení v úvodu, že seriál obsahuje „upsetting scenes“.

Docela se těším na zbytek minisérie. Nenapadají mě žádné výrazné mínusy. Tím jediným by možná mohl být fakt, že to není minisérie, kterou byste si chtěli pouštět, protože to sleduje téma Čechům zcela neznámé.
  • perfektní obsazení
  • herecké výkony
  • dobová atmosféra
  • nic výrazného, možná neznámé téma
80 %
Mé hodnocení
Pajky

Myslím, že už stejně většina z vás novinku viděla, přece jen Jon Snow je jméno, které lidi dokáže nalákat. Upřímně jsem nikdy nepochopila, co na něm lidi vidí. Absolutně to není můj typ, takže mě jeho obsazení do nové britské minisérie nechalo naprosto klidnou. Každopádně rozumím tomu, že kvůli němu půjde o sledovanou věc a že ať už řekneme cokoliv negativního, budeme za to pranýřovaní.

Pilot má kladné, ale i záporné stránky. Začněme od těch dobrých. Obsazení. Ano, jsem si vědoma, že jsem v celém prvním odstavci v podstatě znehodnocovala Kita Haringtona. Faktem ale zůstává, že se do své role hodí a hraje ji úctyhodně. Výbornou společnicí je mu vynikající Liv Tyler, ale i kolega, kterého znám z London Spy.

Druhá věc. Popravy. Obecně mám ráda, když se seriál nebojí. Čehokoliv. Trocha odvahy se cení, alespoň vyčnívá z toho davu stovek dalších seriálů, které se každou sezónu představují publiku. Něco odvážného se o mnoho lépe pamatuje a seriálu to pomůže, i když se v prvotní chvíli cítíte znechuceni. Přesně to je případ dvou poprav, které se zde odehrály těsně za sebou. První bylo to, že těžká závaží rozdrtila ženě tělo. Přiznám se, že nic podobného jsem doteď jako příčinu smti (popravu) neviděla, rozhodně to bylo hodně zapamatovatelné, i když jsem se u toho krčila, jako by její bolest skákala na mě. Druhá byla lehce tradičnější, ale o dost nechutnější. Viděli jsme vnitřní orgány, uříznuté končetiny, hlavu a tak všechno. Rozhodně je to něco, co jen tak nezapomenete, i když tím rozhodně nechci říct, že by podobné scény měly mít všechny seriály.

Na druhou stranu samotné téma příběhu není příliš zajímavé. Nebo spíš jeho zpracování je na můj vkus až moc utahané a upovídané. Chápu, že se musí udělat nějaký méně či více dlouhý úvod, abychom věděli, o co vůbec jde. Doufám, že v dalších dílech bude tempo trošku svižnější, protože aktuálně nějak nemám potřebu sledovat dál. Ale možná tomu nakonec ještě dám šanci a uvidím, jestli se to nakonec trošku zlepšilo.
  • popravy
  • herecké výkony
  • pomalejší tempo v prostředku epizody
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Gunpowder je tady na serialzone velmi slavné, ale já seriálu možná začala věnovat pozornost až na našem SerialZoňáckém sraze, kde mi Tempy vyprávěla, že je na naše názory hodně zvědavá, protože to na ni bylo „hodně“ a ani se nedodívala. To zní jako výzva, že?

Než ale dojdeme k tomu, co myslela, máme tu pár klíčových vlastností. Obsazení je slavné až hanba (Liv Tyler, Snow a Mycroft!), silné téma Britů historie a věrné vykreslení situace a doby. To je to, čeho si divák na Gunpowder všimne nejdříve a čím seriál rozhodně nezklame.

Ovšem dál je to ještě zajímavější. Když jsem došla k tomu momentu, který Tempy očividně myslela (nedokážu si představit, že by myslela cokoliv jiného), ztuhla mi krev v žilách. Myslím, že co se týče filmové a seriálové tvorby (v reálu vám zdrhnu i před pavoučkem), jsem zvyklá na hodně. Ale tady jsem sebou cukala při každém dalším „zvuku“ (nebudu říkat o co jde, kdyby náhodou ještě někdo neviděl, tak ať si to může prožít a nekazím mu kdyžtak překvapení) a ke konci už jsem nebyla ani schopná na obrazovce udržet zrak a trapně jsem se raději dívala jinam.

Je to hloupé to takto říct, protože jsem dost trpěla, ale tohle byla rozhodně nejlepší scéna celé epizody. Dokonale působila na diváka, byla zpracována až bolestně věrně a já se obávám, že na ni dlouho nezapomenu.

Dějově už pilot sice tak zajímavý není (Britové to možná budou prožívat víc, tempo je pomalé a docela nevýrazné, ale i tak myslím, že Gunpowder za zkoušku stojí. Ano, pro tu vysoce nepříjemnou scénu.
  • napětí, působení, brutalita
  • kostýmy, atmosféra, kulisy
  • mimo určité scény nevýrazný děj
  • nám vzdálené téma
70 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Nalákal vás Kit na Gunpodwer už před tímto článkem? Jak hodnotíte pilot vy?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Jenny17

Jenny17

Historický seriál se povedl a dobré obsazení .o)
před 6 roky
Tesa.

Tesa.

Som na to veľmi zvedavá, hodnotenie vyzerá byť dosť dobré, takže pridávam do watchlistu :)
před 6 roky
Yellow

Yellow

Mě ty scény přišly spíše smutné, ale že bych nad nima musela nějak přemýšlet. Každopádně dost dobré, navíc...
před 6 roky
Další články k tématu