9. 10. 2017

Novinka pod lupou: Absentia (AXN)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Absentia (Nezvěstná)
Žánr: Drama / Thriller / Krimi
Stanice: AXN
Premiéra: 25. 9. 2017 (od 11. 10. na české stanici AXN)
Vysílání: pondělí
Délka pilotu: 47 minut
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Gaia Violo, Matt Cirulnick
Herci: Stana Katic, Neil Jackson, Patrick Heusinger, Ralph Ineson, Richard Brake, Cara Theobold, Angel Bonanni, Bruno Bichir, Patrick McAuley

Ve zkratce

Děj vypráví příběh FBI agentky, která je na stopě jednoho z nejproslulejších vrahů v Bostonu. Během svého pátrání však záhadně zmizí a je prohlášena za mrtvou. O šest let později je nalezena v lesní chatce, sotva naživu a bez vzpomínek na dobu svého zmizení. Po návratu domů zjistí, že se její muž znovu oženil a syna jí vychovává cizí žena. Brzy se zaplete do vyšetřování nové série vražd.

Trailer
(CZ titulky)

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Na seriál Absentia jsem se těšila od doby, kdy byla oznámena jeho objednávka, jelikož to znamenalo návrat Stany Katic na televizní obrazovky. Stana nezklamala, ale přesto mám po zhlédnutí pilotu lehce smíšené pocity.

Většinou začínám pozitivy, ale tentokrát udělám výjimku, protože ze sebe potřebuju dostat negativa. Pokud jste jako já, bude vám celou dobu vrtat hlavou to, jak je možné, že byla Emily po šesti letech pohřešování prohlášena za mrtvou. Nedalo mi to a musela jsem si to dohledat. Ve většině státech lze pohřešovanou osobu prohlásit bez nalezení těla za mrtvou po sedmi letech. Stát Massachusetts je ale jednou z výjimek a hranice je snížena na pět let. Tím se mi jedna věc vyjasnila.

Hlavou mi však už od začátku pilotu vrtala další věc – jak je možné, že byl údajný vrah Emily odsouzen na doživotí, když ani neměli její tělo? Nejednalo se tedy o nepřímé důkazy? Proč nebyl odsouzen za jiné vraždy, které dle všeho spáchal? Zvláštní. A zvláštní mi přijde i to, že uběhlo pouze šest let od Emilyina zmizení a její manžel už je znovu ženatý a jejich syn považuje za svou matku Nickovu druhou manželku. Z toho vyplývá, že moc dlouho netruchlil. A podle reakce syna o Emily navíc ani nemluvil a nevyprávěl mu o ní. To vše mě za ni docela zamrzelo.

Co se týče psychologického aspektu celého únosu a mučení, těžko říct, jak autenticky tuto stránku ztvárnili. Psychický dopad by byl asi na každého jiný, Emily je agentka FBI, takže může být odolnější, ale i tak mi přijde, že se z toho docela rychle oklepala. Sice si občas ve scénáři vzpomněli, že by asi měla vykazovat známky nějakého traumatu, ale většinou je to nahodilé. Přijde mi, že byl pilot takový roztěkaný a neucelený, jakoby se snažili vměstnat do děje co nejvíce věcí.

Abych se ale vyjádřila i ke kladům, velmi se mi líbila režie a práce s kamerou. Skutečně si všimněte jednotlivých záběrů, se kterými si Oded Ruskin vyhrál. Žádné tři úhly a konec. Obzvláště se mi líbily scény Emilyina mučení, kterými bylo docíleno toho správného efektu. Stana byla navíc ve všech svých scénách skvělá, zvláště pak v těch, které byly fyzicky i psychicky náročnější.

Na můj vkus bylo v pilotu opravdu dost nesrovnalostí a neucelenosti, které odváděly mou pozornost, čímž celou dobu ubíraly na jeho kvalitě. Rozhodně budu ale ve sledování pokračovat, už jen kvůli zvratu na konci, který láká na další epizodu.

PS: Ještě někdo se smál té ironii, že Emily byla šest let mučena topením, zatímco její syn se věnuje plavání? :D
  • Stana Katic
  • režie, zejména záběry z mučení
  • zvrat na konci
  • nesrovnalosti, neucelenost
60 %
Mé hodnocení
gabik.029

Já, nevinná seriálová fanynka, Castlem ne poznamenaná, zůstávala ohledně Absentia dost chladná. Stanu neznám, seriál jsem brala jako každý jiný a tak jsem k němu i v NPL přistupovala. Pak jsem ale zůstala zírat s otevřenou pusou. První polovina pilotu mi skutečně vytřela zrak. Zaujalo mě téma, zpracování, ten geniální způsob, jak tvůrci budovali napětí za pomoci střihu a samotným nápadem. Pak ale kvalita epizody trošku klesla.

Začněme ale tím dobrým. Vlastně celkově je pilot výborný. Jen mě mrzí, že si neudrží úroveň stanovenou na začátku. Za pomoci flashbacků se vracíme čtyři roky nazpátek, než jedna událost všem postavám změnila život. Jelikož jsem absolutně netušila, o čem to bude, tak mě zvrat na začátku dost překvapil. Teda, možná ne dost, ale docela. Přece jen jsem tušila, že něco nebude, jak se zdá, protože přece jen Stana tam má hlavní roli. Každopádně jak říkám, první polovina dílu je parádní. Prostřihy ukazují traumatický thriller, současnost nám dává zdání, že hrdina žije nový život po tragédii, ale pak začne skvělá napínavá akce. Těžko se to popisuje, když vám nechci moc spoilerovat.

Důležitější je asi říct, že potom příběh bohužel nabere trošku jiný směr, než jsem si představovala a vysnila. Ze seriálu se stane průměrná kriminálka. Ne že byste se nudili, ale když máte laťku nasazenou tak vysoko, jde o mírné zklamání. Ubyde i flashbacků, změní se celková atmosféra a tempo seriálu, příběh přestane gradovat, prostě se úplně promění.

Herecky nemám co vytknout, herci mi do svých rolí seděli a vytvořili velmi dobré a důvěryhodné výkony. Už jsem zmínila, že kamera a střih jsou na technicky hodně vysoké úrovni, především ze začátku zvládají pracovat s emocemi diváka a zpestřují celý příběh – pomáhají ho pořádně vygradovat. Jen vážně doufám, že v dalších epizodách se to vrátí zpět z kriminálky k napínavému thrilleru, ráda bych své nadšené hodnocení nesnižovala.

Budu koukat dál? Tohle bych si nenechala ujít, velmi příjemné překvapení.
  • první polovina dílu
  • napětí, dokáže vyvolat emoce
  • herecké výkony
  • kamera, střih
  • téma
  • postupně sklouzne ke klasické kriminálce
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Ten Castle pořád bolí. Ten seriál jsem hodně dlouho dost zbožňovala, ale, a snad tím nikoho moc neurazím, postupem času začal být, když to řeknu přímo a sprostě, čím dál tím dementnější.

Avšak ani ten trpký konec mi nezabránil v tom, abych mě tenhle seriál začal zajímat. Přece jen se jedná o návrat Stany Katic. Výsledek mě ale upřímně moc nepřesvědčil. Jistě, Stana je skvělá (i když tedy její role se od dob Castla zas tolik nezměnila, mezi Emily a Kate upřímně zas tolik rozdílů nevidím), ale zbytek je jen hodně průměrná kriminálka.

O nějaké uvěřitelnosti asi nemůže být řeč. Scény s mučením vypadají sice hodně věrně, ale když se hlavní hrdinka dostane ze zajetí, i přesto, že je agentkou FBI, tudíž, jak vídáme snad ve všech podobných seriálech, by méně než deset střelných zranění nemělo být problémem a důvodem, proč by do týdne neměla znovu nastoupit do služby, z těch více než pěti let mučení se oklepává nějak moc rychle. Jistě, občas si vzpomene, že je jí hrozně zle, protože byla mučena, ale v mezičase je vlastně dost okay.

Vztah s bývalým manželem je taky jako vystřižen ze sobotního thrilleru na Primě Love. Vlastní syn hlavní hrdinky o ní neví, jeho otec vypadá, že si našel novou ženu tak týden po Emilyině zmizení, a vztah mezi Emily a jejím bývalým… ten je na tom asi nejdivnější.

Zase se tu totiž projevuje to samé, co u Emilyina traumatu – dá o sobě vědět jen ve chvíli, kdy se to scénáři zrovna hodí. Jinak jsou ti dva vlastně dost pohodoví parťáci. Na to, že je zpátky chvíli, se s tím hlavní hrdinka smířila hodně rychle.

Stana je dobrá, její výkon je vyrovnaný a je vidět, že něco podobného už má dávno zmáknuté. Atmosféra a kamera jsou taky velmi podařené, ale scénář vypadá, že by se mohl blýsknout leda na Barrandově. Koukali jste někdy na TV Barrandov? To hovoří za vše. Průměr, průměr, průměr.
  • Stana Katic
  • atmosféra
  • divnosti a nesrovnalosti ve scénáři
  • občas zvláštní chování postav
50 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

O seriálu Absentia jsem vlastně vůbec nic nevěděl, ale stačilo mi přečíst si synopsi a obsazení, abych věděl, že to za zkoušku stojí. I když jsem se trochu obával, že ve Staně Katic uvidím jen a pouze Kate Beckett.

Ale to jsem se obával (alespoň v pilotu) zbytečně, protože tady bude mít Stana na hraní rozhodně víc než jen agentku FBI. Jinak je případ dostatečně zajímavý a člověka dokáže zabavit. A zní zajímavě nejen v té policejní rovině, kdy se bude snažit dopadnout vraha, ale hlavně v rovině osobní, kdy se má vrátit do života lidí po tolika letech pryč.

Jenže i přes zajímavý námět to nijak nevyčnívá z řady kriminálek a cestu si k němu najdou pravděpodobně jen fanoušci Stany Katic. I mě tak trochu chybí důvod, proč bych ve sledování pokračoval. Ten zvrat na konci jim nežeru a tak počkám na hodnocení po celé sérii (Gabiku :D) a pak uvidíme.
  • obsazení
  • zajímavý námět
  • nijak to nevyčnívá
  • chybí mi důvod sledovat dál
70 %
Mé hodnocení
Pajky

Plánujete dát šanci seriálu Absentia? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
Nira

Nira

Seriál mám v plánu sledovat od oznámení jeho objednávky, díky za názory. Tohle teda moc nemusím a...
před 6 roky
andrea168

andrea168

Tak vypada to zajimave, zkusim a uvidim. Sup s tim do watchlistu.
před 6 roky
Bellezza

Bellezza

Presneeee,moje slová.Našťastie to už okolo nej utícha,alebo aspoň ja to tak vidím :D Inak žánrovo je to...
před 6 roky
Další články k tématu