21. 10. 2017

Novinka pod lupou: Alias Grace (CBC, Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Alias Grace
Žánr: Drama / Historický / Minisérie
Stanice: CBC, Netflix
Premiéra: 25. 9. 2017 (CBC), 3. 11. 2017 (Netflix)
Vysílání: pondělí v 21:00
Délka pilotu: 45 minut
Předskokan: Murdoch Mysteries
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Margaret Atwood (knižní předloha), Sarah Polley
Herci: Sarah Gadon, Zachary Levi, Anna Paquin, Paul Gross, Kerr Logan, Michael Therriault, Edward Holcroft, Rebecca Liddiard

Ve zkratce

Tato minisérie vypráví příběh kontroverzního odsouzení Grace Marksové, irské imigrantky, která se v Kanadě živila jako služebná. V roce 1843 byla odsouzena z vraždy svého zaměstnavatele a jeho hospodyně, přičemž nebylo nikdy skutečně prokázáno, zda se na vraždách aktivně podílela.

Jedná se o adaptaci stejnojmenné knihy od spisovatelky Margaret Atwood, která vychází ze skutečných událostí.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Alias Grace bude určitě jedním ze seriálů, který sklidí velký úspěch. Zatím kolem něj není takový povyk, jelikož má za sebou teprve kanadskou premiéru, ale v listopadu budou dostupné všechny díly na Netflixu a nejpozději tehdy se snad spustí vlna chvály. Po prvním dílu musím říct, že oprávněně.

Hlavní hrdinka je neskutečně zajímavá osoba, která je pravým opakem jednotvárnosti. Ani po zhlédnutí celého dílu nevím, co si mám o ní vlastně myslet, protože vůbec není snad ji přečíst, a to se mi líbí. Nelze s jistotou říct, jestli je hrdinka kladnou postavou, nebo záporačkou. Chvilkami to nasvědčuje tomu, že je vypočítavou vražedkyní, ale vzápětí s ní soucítíte a považujete ji za oběť, se kterou se život vůbec nemazlil.

Grace je také velmi poutavou vypravěčkou, jejíž příběh jsem hltala od chvíle, kdy ho začala povídat. Doprovázen je samozřejmě flashbacky, ze kterých se dozvídáme, co předcházelo Gracině odsouzení (i co po něm následovalo). Zvlášť živě vyobrazené byly scény na lodi, která Grace a její rodinu převážela do Kanady.

Asi jediným mínusem je skutečnost, že se v pilotu neobjevil Zac Levi, na kterého jsem se těšila nejvíce (přestože je jeho jméno součástí úvodní znělky). Budu si tedy muset počkat o něco déle.

Minisérie Alias Grace je inspirována knižní předlohou od spisovatelky Margaret Atwood, která je autorkou úspěšné seriálové novinky The Handmaid's Tale. Chtěla jsem si knižní předlohu před premiérou přečíst, ale bohužel Alias Grace do češtiny nepřeložili, a tak nebyla v knihovně k dispozici. Nicméně jsem si knihu ihned po zhlédnutí pilotu objednala, protože posloužil jako velké lákadlo. Už se těším na zbylé epizody (a na doručení knihy).
  • zajímavá hlavní hrdinka
  • poutavé vyprávění
  • knižní předloha
  • dobový příběh, flashbacky
  • chyběl Zac :(
90 %
Mé hodnocení
gabik.029

Seriál má takový vznešený název, nezdá se vám? Čekala jsem něco romantického ve stylu Pýchy a předsudku. Výsledek byl poetický, ale trošku jinak, než jsem si myslela. Spíše je to něco jako pokračování minisérie o první sériové vražedkyni (ve skutečnosti to je úplně něco jiného, takže mě nechytejte za slovo, jen přirovnávám).

V pilotu se hodně mluví, dozvíme se toho ale málo. Naštěstí než se objeví závěrečné titulky, tak už zhruba víme, jaká hlavní postava je. Líbí se mi, že stále netušíme, jestli je skutečně na vině, nebo to na ni někdo nastražil, podobně jako v běžných kriminálkách si každý divák může udělat vlastní obrázek a hádat, co se ve skutečnosti stalo. Myslím, že snad ani ve skutečnosti nebylo dokázáno, jestli to skutečně byla ona, nebo ne. To je trošku škoda, protože je to vlastně takový příběh bez pořádného konce, jako kdyby zrušili seriál, který skončil cliffhangerem (proč to píšu, jako by to bylo něco mimořádného? :-D ).

Spíš než historické drama nebo thriller jde o psychologickou minisérii, takovou sondu do mysli hlavní hrdinky. Jak ale sama říká, nikdy nemůžeme vědět, jestli říká pravdu, nebo nám lže. Je proto jen na vás, jestli se rozhodnete jejímu příběhu věřit. Něco mi ale na základě jejího závěrečného vnitřního voiceoveru říká, že si události překrucuje podle toho, jak se jí to hodí. Ostatně proč by si nezpestřila čas strávený ve vězení nějakými pikantními historkami, že.

I přes velkou upovídanost a téměř neexistující tempo ale dokáže seriál zaujmout. Možná je to správně volenými flashbacky, které jsou někdy dlouhé, jindy zase jen vteřinové záblesky. Možná je to výborným hereckým představením hlavní herečky a jejím andělským medovým hláskem. Nebo jsem možná ještě před začátkem sledování tuto novinku chtěla mít ráda, takže jsem si ty pozitivní pocity nakonec vsugerovala. Ať je to tak či tak, rozhodně dokoukám i zbytek.
  • hlavní představitelka
  • podle skutečné události
  • flashbacky
  • pomalé tempo
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Alias Grace je jeden z těch pilotů, jejichž jméno jsem už před prvním odvysíláním zaznamenala ale nějaká větší propagace mě naprosto minula. A podobně to mám i s epizodu, sice si ji mohu odškrtnout (ale už to u NPL stejně nedělám, protože už mám ve Výzvě 100 % a dál se stejně nedostanu, tak proč se namáhat), ale stejně nemůžu říct, že by se mi seriál nějak dostal pod kůži.

Seriál je pojat docela komorně, občas nasadí kontrast ve formě výrazně výpravných scén. Podobně různorodá je i hlavní hrdinka, vlastně pořád se nemůžu rozhodnout, zda je hlavní hrdinka kladná nebo záporná, zda je její chování pochopitelné nebo ne, nebo zda je vlastně oběť nebo chladnokrevná vražedkyně.

Zkrátka nic není v tomto seriálu černobílé. Což je vidět i díky komornějšímu pojetí. Hlavním prvkem je vyprávění hlavní hrdinky, flashbacky jsou jen jakýmsi dokreslením. A nepopírám, seriál si s tím vystačí, postavy jsou dostatečně charismatické, herci odvádí velmi dobré výkony.

Pokud přijmete, že Alias Grace není ten typ, který na sebe upoutává veškerou pozornost celého (seriálového) světa, ale spíš méně výrazná „chuťovka pro fajnšmekry“, seriál si užijete. Alias Grace není „wow“, Alias Grace si hraje s psychologií a donutí vás zamyslet se.
  • hlavní postavy
  • psychologie
  • atmosféra
  • nevýraznost
70 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Alias Grace se v mém hledáčku objevila z jednoho prostého důvodu. Je to totiž minisérie vytvořená podle knížky Margaret Atwood a to už se letos jednou povedlo. A bylo by jednoduché porovnávat příběh jedné služebnice a služky.

Skutečně, spousta podobností se dá najít hned na první pohled. Ať už je to cynický komentář vypravěčky, práce hlavní hrdinky nebo bílý čepeček. A mnoho věcí mě na tom baví, od výpravy a kostýmů přes perfektně vystiženou dobu až po obsazení. Ironicky lákavě vypadají v obsazení hlavně jména jako Zachary Levi nebo Anna Paquin, ale všechnu pozornost si pro sebe krade Sarah Gadon. Její herecký výkon mě skutečně baví.

Jestli je tady něco, co mě překvapilo, tak je to právě nevyužití známých hereckých jmen. I když tuším, že to bude problém pouze první části. Jinak mě nic moc nenapadá. Každopádně se nemůžu dočkat další epizody a nutí mě se to ptát: Bude Alias Grace ještě zajímavější než Handsmaid's Tale?
  • obsazení
  • výprava a kostýmy
  • herecký výkon Sarah Gadon
  • nic moc mě nenapadá
80 %
Mé hodnocení
Pajky

Po skutečně perfektním Příběhem služebnice tu máme druhou adaptaci knihy Margaret Atwood – a Alias Grace to bude mít hodně těžké, jelikož s nejvyšší pravděpodobností bude právě s TheHandmaid’s Ta­le často srovnávána. Avšak hit loňské sezony je někde úplně jinde i v porovnání s těmi nejlepšími seriály, takže se od něj budu snažit co nejvíc v tomto názoru distancovat.

Nemohu se ale ubránit podotknutí, že monology hlavní hrdinky značně připomínají monology hlavní hrdinky právě z Příběhu služebnice. A v Alias Grace jsou stejně povedené. Hlavní postavou je tu tentokrát služebná Grace Atwood, značně tajemná a uzavřená postava, která je po dlouhých letech ve vězení kompletně obrněna vůči pokusům o proniknutí do její mysli. Jenže mladý psycholog na to jde jinak, než ona zná.

Grace je a věřím, že to tak i zůstane, jednou z těch nejzajímavějších postav letošní sezóny. Pilot diváku nedá téměř nic kromě otázek – nevíme, zda zločin, z nějž je obviněna, skutečně spáchala. Nevíme, zda si celý svůj příběh nevymýšlí. Nevíme… vlastně nevíme nic. Jenže přesně tento pocit neustálé nevědomosti pilotu krásně sluší a díky jeho neubývající konzistenci se člověk nemá kdy nudit. Krásná 45minutová stopáž navíc příjemně utíká už sama o sobě.

Nečekejte zde moc akce, většina pilotu staví na dramatických dialogových pasážích, které jsou fantasticky napsané i zahrané. Scénáristka odvedla vynikající práci, ale věřím, že herci to měli ještě těžší, protože ti nevycházeli z žádné předlohy – svých rolí se ale zhostili výborně, především hlavní herečka Sarah Gadon zde válí podobně, jako Elizabeth Moss v Příběhu služebnice. Skvělá je tu ale i Rebecca Liddiard jako Mary Whitney, která si zde těch několik minut, v nichž se objeví, kompletně krade pro sebe.

Pár výtek jde ale směrem k dobové výpravě, která je sice v interiérech pěkná, v exteriérech je ale vidět mrzký rozpočet, a především špatně odvedené pozadí města hrozně bije do očí. Pilotu také chybí něco, co by vás vyloženě mělo navnadit ke zhlédnutí druhé epizody – jistě, mně osobně se to líbilo, proto dám dalšímu dílu šanci, ale pokud vás to oslovilo neutrálně, nedělá to nic pro to, aby vás to dostalo k druhému dílu.

Jinak je ale Alias Grace vysoce kvalitně natočeným dramatem, které slušně odsýpá díky své neutuchající tajemnosti a herecky mu vévodí výborná Sarah Gadon. Postava Grace je značně nekonvenční a velmi zajímavá, její monology jsou vynikající, avšak ještě lepší jsou dialogy mezi ní a jejím doktorem. Škoda šetření na rozpočtu a kvůli tomu trochu odbyté výpravy, mimo to ale mohu prohlásit, že i druhá televizní adaptace knihy Margaret Atwood se zatraceně povedla.
  • herecké obsazení
  • skvělý scénář
  • hlavní hrdinka
  • atmosféra tajemství
  • odfláknutá výprava
80 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Plánujete dát šanci seriálu Alias Grace? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
zip

zip

Ach jo:-( já vím že lepší než nic, ale je to škoda:-(
před 6 roky
Tesa.

Tesa.

Handmaid's Tale bolo velmi vydarene, takze toto si urcite tiez pozriem.
před 6 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Docela znepokojující minisérie, jen mě mrzí, že se ve skutečnosti nikdy neprokázalo, jak to...
před 6 roky
Další články k tématu