12. 12. 2017

Novinka pod lupou: She's Gotta Have It (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název She's Gotta Have It
Žánr Komedie
Stanice Netflix
Premiéra 23. 11. 2017
Vysílání celá série najednou
Délka pilotu 39 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál je vytvořen podle stejnojmenného filmového hitu od režiséra Spikea Leeho. Hlavní hrdinkou je Nola, nezávislá umělkyně a zapřísáhlá feministka, která si naplno užívá života. Nechce se k nikomu vázat, má proto po ruce hned tři milence, se kterými žongluje souběžně.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Spike Lee je známé jméno, jeho film, který se stal předlohou dnešního seriálu, ale je z roku 1986, takže myslím, že ho mnoho z vás asi nezná. Já taky ne, nemůžu proto říct, jak moc se seriál povedl nebo nepovedl v porovnání s předlohou. Musím proto spoléhat jen na to, co jsem viděla nyní v pilotu, a hodnotit podle toho.

Upřímně nechápu, proč všechny černošské seriály vypadají jako přes kopírák. OK, ono by se to možná dalo říct i o těch bělošských, to je samá kriminálka a rodinná komedie, je to vlastně pravda. Možná proto, že těch černošských není tolik, tak to víc vyniká. She's Gotta Have It je naprosto stejné jako Dear White People. Dokonce i hlavní hrdinka vypadá úplně stejně, nosí i stejnou čepici.

Stejně tak sladký je její hlásek, kterým přednáší voiceover. Ten byl na celém pilotu nejlepší. Protože když už jsem začala vnímat samotný obsah toho, co ta ženská říká, chtěla jsem to vypnout. Je to prostě jen další smršť feministických hlášek o tom, jak jsou flirtující chlapi zlí, že si jí vůbec neváží a dovolí si ji oslovit jinak než jejím jménem. Nechci nikoho urazit, ale přijde mi to už vážně přecitlivělé. Hlavně že pak ty chlapy využívá k tomu, aby si zlepšila vlastní sebevědomí a nenudila se každý večer sama doma.

Alespoň je tu ten pokrok, že hrdinka neuráží celou jednu rasu. No, pokrok. Je horší urážet a zesměšňovat rasu, nebo pohlaví? Protože muži jsou v seriálu vykresleni jako chátra, která se buď neumí vůbec chovat, nebo případně nedělají nic jiného, než že musí flirtovat a svádět hlavní hrdinku, která jim tedy občas dovolí si sáhnout, aby se neřeklo a aby byla teda někdy i hodná a vstřícná, no.

Nejsem si jistá, komu seriál doporučit. Je tu pár sexuálních scén, docela odvážných, takže to by se možná některým mohlo líbit. Feministky zase možná potěší, jak se hrdinka staví k životu. Běžní návštěvníci SerialZone, které bych optimisticky zařadila většinově jako normálně nenormální? Ne, ti se bavit nebudou.
  • voiceover
  • hlavní hrdinka
  • vykreslení mužské populace
20 %
Mé hodnocení
ragelly

Wow. Tohle byla jedna z nejdojemnějších novinek v této rubrice. Ne, rozhodně ta nejdojemnější. Nejspíš za celou dobu, co v této rubrice působím. Protože se mi celou, celičkou dobu, co jsem She's Gotta Have It sledovala, chtělo brečet.

Víte, když jsem si tento pilot pouštěla, opravdu (ale opravdu) jsem nečekala, že se stanu obětí mladšího sourozence největšího klenotu (nejen seriálového) celého lidstva, celé planety, celého vesmíru a tak – Dear White People. Vzpomínáte? Ne? Nemám vám to za zlé, tohle trauma bylo moc. Budíte se dennodenně s nočními můrami? Chápu vás. Tak jako tak, tohle si nepouštějte.

Tedy, ne že by příběh nebyl neskutečně hluboký. Umělkyně, která si stěžuje, že ji často oslovují muži s nevhodnými nabídkami, a která si zkracuje dlouhé dny a ukájí své touhy se třemi „boyfriendy“. Prosím vás, ne najednou, na den (nebo na část dne) má jen jednoho. Pfff, nechápu, co jste si mysleli. Ale jo, psali o tom už v našem bulváru, přidá k tomu ještě nějakou svou kamarádku.

Jistě, každého věc, ale to by to nesmělo být jediným tématem seriálu. Ten by se dal shrnout nějak takto: „Všichni jste hrozní rasisti, že říkáte, že jsem děvka/magor, eh… s kým že si to rozdám dneska?“ Tomu říkám hluboký příběh. A těch souvislostí!

Víte, vážně mám asi o kolečko méně (mám vůbec nějaké kolečko?), ale když se hlavní hrdinka na konci rozmluvila o tématu „Black Lives Matter“, úplně jsem nepochytila, s čím přesně z té půlhodiny, co už uplynula, to souviselo. A ani poselství seriálu mi není úplně jasné.

Celé je to hrozně hipsterské (dokonce tu máme i přebaly singlů písní, které hrály), hrozně kritiky oslavované (beztak) a hrozně. Jako vážně, kdyby vás někdo nutil si vybrat mezi sledováním tohohle a uříznutím nohy… tak samozřejmě vyberte sledování tohohle, protože nohu si chcete nechat, ale dobrovolně na to nekoukejte. Vážně, věřte mi.
  • hlavní hrdinka má občas světlé momenty
  • ale většinu času je neskutečně otravná
  • 50 Shades Of „Ty jsi beztak rasista!“
  • ještě nikdo Netflixu nezakázal točit takovéhle komedie
  • prostě všechno, přiznejme si to
0 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
ragelly

ragelly

Máš naprostou pravdu, raději jsem na nějaké pasáže zapomněla :D
před 6 roky
Vachisek

Vachisek

Americká tvorba je poslední dobou jasná... homosexualita, rasová diskriminace bílých a feminismus. Všechny...
před 6 roky
Yellow

Yellow

Už jen podle obsahu jsem věděla, že hodnocení bude slabé, po zhlédnutí se tomu ani nedivím. Sama jsem...
před 6 roky
Další články k tématu