2. 2. 2018

Novinka pod lupou: Mosaic (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Mosaic
Žánr Drama / Krimi / Mysteriózní
Stanice HBO
Premiéra 22. 1. 2018
Vysílání 23.-27. ledna
Délka pilotu 48 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

V roce 2017 vyšla v produkci HBO interaktivní aplikace Mosaic, která uživatelům nabízí záhadnou vraždu autorky a ilustrátorky dětských knih Olivie Lake. Uživatelé si můžou sami zvolit, jakým způsobem se dostanou k jejímu vyřešení; příběh je jen jeden a nelze jej rozhodnutími nijak pozměnit, ale lze si pročítat dokumenty, poslechnout výpovědi různých svědků a podobně podle toho, jak se každý sám rozhodne.

V lednu 2018 byl mírně zkrácený lineární narativ příběhu vydán jako minisérie. Obsah je téměř shodný s aplikací, diváci pouze nemůžou sami procházet dokumenty.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Málem jsem se unudila k smrti. Vážně. Byla jsem hodně zvědavá, jaký tento projekt bude. Naprosto jsem netušila, o co má jít, málokdy se stává, že by drama od HBO nebylo v mém hledáčku dávno před jeho premiérou. Takže jsem si v průběhu sledování dohledávala informace a zjistila, že minisérii předcházela interaktivní aplikace. To je ale vcelku jedno, protože seriál je jedna vybraná narativní linie, takže jej lze sledovat jako vlastní celek bez jakékoliv znalosti aplikace.

To je sice pěkné, ale aby to bylo sledovatelné, muselo by se tam něco dít. Jako divákovi je mi docela jedno, jak známé jméno sedí v režisérském křesle. Zajímá mě výsledek, který tady pro mě selhává. Příběh má sledovat, kdo zabil slavnou ilustrátorku, nicméně v prvním z tuším pěti dílů dokonce ani ještě nedojde k její vraždě. Pořád jsem jen čekala a čekala, až se něco stane, až přišly závěrečné titulky, ale skutečně nic se nestalo.

Pilot je jen směsí nudných rozhovorů, které mezi sebou pronáší nudné postavy. Styl je nevšední, připadalo mi, jako by se herci schválně snažili udělat z kamery zeď, odtáhnout se od diváka, aby byl stále jen pozorovatelem zpovzdálí a nedokázal si k postavám vytvořit žádný vztah. Upřímně to ani není tak těžké. Je zde hlavní hrdinka, která je nesympatická až hanba. A kolem ní se točí několik mužů, kteří jsou tak nezajímaví, jak už jsem to v seriálu dlouho nikde neviděla. Ne že by mi bylo při sledování trapně, ale prostě mi to přišlo jako naprostý uspávač hadů s tak nudnými postavami, že to se jen tak nevidí.

Posledních asi 12 minut už jsem jen odpočítávala minuty, kdy tohle skončí. Jak jsem říkala, jedinou naději mi dávalo to, že uvidíme vraždu hrdinky, která se zde má prozkoumávat. Bohužel se tak nestalo a to byla poslední kapka. Alespoň nějaký seriál se mi do watchlistu nedostane, a to s mým naprosto čistým svědomím.
  • na HBO docela krátká stopáž
  • příběh vraždy bez vraždy
  • postavy
  • odměřený styl vyprávění
  • pomalé tempo
10 %
Mé hodnocení
ragelly

Mozaika začala tak slibně. Rozhovor policisty s podezřelým na chodbě motelu má značnou sílu, i když se tedy u něj policista šklebí, jako kdyby vyprávěl nějaký vtip a ne jako kdyby tlačil obviněného do rohu. Bohužel to je poslední scéna, která za něco stála. V okamžiku, kdy se posuneme o 4 roky zpět, se ze seriálu stane bezbřehá nuda, která nás nejspíš má dovézt k cílovému zločinu. Tedy pokud do té doby neumřeme nudou. Vyprávění se totiž nekonečně vleče a v podstatě se až do konce epizody nestane vůbec nic zapamatování hodného.

Postavy si žijí svoje nudné životy a člověk má na konci dost práce si vzpomenout, kdo že z nich to byl na začátku obviněný. Jiskření mezi hlavní dvojicí moc nefunguje a ostatní postavy také pomalu upadají do zapomnění, i když se dá čekat, že budou mít nějakou významnější roli. Přeci jen vedlejší postavu nepředstavujete patnáctiminutovou scénou, abyste na ni do konce epizody následně zapomněli.

I když mám rád pomalé seriály, tak tohle už na mě bylo moc. Nevím jestli to bylo tím, že to nezvládlo kolem zločinu vybudovat tu patřičnou atmosféru, nebo jen prostě tím, že scénář byl asi značně ohýbán pro potřeby aplikace (kterou u nás nejspíš nikdo nezaznamenal a tak ten přesah „utvoř si svůj příběh a sleduj, jak si ho utvořil někdo jiný“ vůbec nefunguje).
  • první scéna
  • nic se neděje
  • bez účasti s aplikací to nejspíš není ono
  • pomalý až žádný vývoj
40 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
fabiankopd

fabiankopd

Ja som nedopozeral ani prvý diel, druhý preklikal, žiadna zmena. Škoda
před 6 roky
Martysek

Martysek

Sakra, tohle byl můj kandidát do výzvy podle prvního písmenka mého nicku. No tak to asi radši budu hledat dál.
před 6 roky
Další články k tématu