4. 11. 2017

Novinka pod lupou: The End of the F***ing World (Channel 4)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název The End of the F***ing World
Žánr Černá komedie
Stanice Channel 4
Premiéra 6. 10. 2017
Vysílání pátek 21:30
Délka pilotu 30 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Charlie Covell (scénář)
Herci Alex Lawther, Jessica Barden

O čem to je?

Seriál je adaptací stejnojmenné komiksové série od Charlese Forsmana. Zavádí diváky do temných a zmatených životů dvou teen outsiderů – Jamese a Alyssy, kteří se vydávají na výlet ve snaze najít Alyssina otce, který odešel z domu, když byla dítě.

Jamesovi je 17 a je si poměrně jistý, že je psychopat. Nemá emoce, je chladný a bez smyslu pro humor. Zabíjí zvířata, ale je připraven přejít na další úroveň. Myslí si, že by bylo zajímavé zabít něco většího, třeba člověka. A do cesty mu přijde přesně ten správný člověk… Alysse je taky 17 a je ve škole nová. Je cool a náladová, doslova ztělesnění úzkosti. I když je ve škole oblíbená, stále jí připadá, že tam nepatří. Když jednoho dne zpozoruje Jamese ve škole, myslí si, že mohla najít svou spřízněnou duši.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

A o tom to je, kamarádi! Přesně pro tohle děláme NPL. Nejen, že tím dáváme tipy na sledování vám, ale občas i my sami objevíme klenot, o který bychom jinak vůbec nezakopli. The End of the F***ng World a já, to je láska na první pohled. Vlastně jsem z pilotu tak nadšená, že jsem si ho pustila hned dvakrát, poprvé sama a podruhé s mužem, protože jsem mu říkala, že tohle prostě musí vidět. A vám to říkám taky, opravdu to musíte vidět, stojí to za to!

Seriál má víceméně pouze dvě postavy, ale bohatě mu to stačí. On je totiž psychopat a ona naivní rebelka. Každý od tohoto vztahu očekává něco jiného, nicméně oba k sobě dokonale pasují, i když jsou vlastně hodně odlišní. Musím říct, že vedoucí castingu si zaslouží medaili. Oba dva herci jsou zvoleni naprosto dokonale, jako by se pro tyto role narodili. Zaujala mě především ona, hlavně to, jak impozantně zvládla své vypravěčské pasáže (voiceovery). Ta holka má perfektní hlas, který by se dal poslouchat od rána do večera. A když s ním ještě pronáší tak geniální monology, moje seriálové srdce plesá.

Ano, scénář je vrcholem dokonalosti. Absolutně nechápu, jak tohle mohl někdo vymyslet, ale je to seriál, téma, zpracování, které prostě ve svém životě musíte mít, i když o tom ještě nevíte. Je to vtipné, tragické, sladké, hořké, prostě všehochuť, která dohromady vytvoří mistrovské dílo, klenot mezi nekonečnou spletí podprůměrných rodinných sitcomů nebo epizodních kriminálek.

Jednu vadu na kráse to ale přece jen má. Pilot je krátký a stane se drogou. Jenže další dávku do žíly (tedy spíš do očí) dostaneme až další týden… Anebo ne! Celá série je totiž venku najednou, takže sorry, žádné mínus tady nehledejte a žhavte Google, protože najít to je trošku oříšek, nicméně snaha bude náležitě odměněna. Moje první stovka sezóny je zde.

Budu koukat dál? Hm, co myslíte?
  • téma
  • geniální dialogy i monology
  • geniální postavy
100 %
Mé hodnocení
ragelly

Kdybyste mi před sledováním řekli, že budu sledovat něco takového, myslím, že bych vám nevěřila. Jak je tohle možné? Co to bylo? A co si o tom mám myslet? A proč tohle všechno říkám v dobrém, zatímco se ještě navíc směju?

The End of the F***ing World rovnou, hned v první větě, přiznává, že je divný. Tedy ne že by o tom dost neprozradily takové detaily jako například název, ale stejně, nejspíš cokoliv, co si dokáže divák představit, ani zdaleka nevystihuje skutečnost.

Za tu krátkou dobu, co NPL dělám, jsem doopravdy nezažila nic tak divného. A to jsem viděla takové kousky jako například Our Ex-Wife a spoustu dalších. Jenže ta divnost je na tom kupodivu možná tím nejlepším. Způsobuje, že seriál je opravdu a upřímně vtipný, postavy díky ní dostávají takový šmrnc, který je činí velmi zapamatovatelné, boří veškeré zavedené konvence a… tenhle seriál se prostě povedl. Ač to říkám s myšlenkou, že se mnou už vážně musí být něco špatně (vlastně mi to je už docela jasné, ale doufat můžu), opravdu výborně jsem se bavila.

The End of the F***ing World bere divákovi veškeré jeho jistoty, možná proto je to tak dobré. U většiny „normálních“ věcí by mi bylo jasné, jak tohle skončí, ale tady opravdu nevím. Udělá to hlavní hrdina, neudělá? A co se bude dít dál? Vážně netuším. Ale musím to zjistit.

Tenhle seriál je zkrátka dalším důkazům, že když se Britům chce, umí dělat geniální věci. Pokud tohle bude pokračovat podobným tempem, mohl by z toho být (skoro) kult. Tohle stojí za vyzkoušení, věřte mi.
  • postavy
  • humor
  • nejistota
  • divnost
  • divnost jako plus
  • nezklame v dalších epizodách?
90 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Nira

Nira

Hm, zní to hodně zajímavě, mrknu na pilot a uvidím, jestli se mi to zabydlí ve watchlistu (plném restů) :-)
před 6 roky
Lucyen

Lucyen

super, konečně mi ho přidali na oblíbený server s seriály online, tak koukám a nemůžu se odtrhnout :)
před 6 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Solidních 80 % seriálu dávám. Je to taková jednohubka na maraton, ale jsem osobně ráda, že to...
před 3 roky
Další články k tématu