23. 10. 2017

Novinka pod lupou: Porridge (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Porridge
Žánr Komedie
Stanice BBC
Premiéra 6. 10. 2017
Vysílání pátek 21:30
Délka pilotu 30 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Porridge se odehrává 40 let po událostech z původního seriálu. Hlavním hrdinou je Fletch, vnuk původního ikonického hrdiny. Ten se dostane do vězení kvůli kyber zločinům a sám se dostává ještě do větších průšvihů uvnitř, než když byl na svobodě.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Znáte takový ten pocit, kdy koukáte na seriál a ne že by se vám vyloženě nelíbil nebo jste proti němu měli nějaké velké výhrady, ale prostě vám přijde naprosto zbytečný? Přesně to je u mě případ Porridge. Tato komedie mi šla jedním okem tam a druhým ven. Po pár dnech o odsledování už si v podstatě ani nepamatuju, co všechno se tam dělo. Je to ten typ seriálu, na který zapomenete hned, jak se na něho podíváte, a nic vás proto nenutí další týden usednout zpět k televizi a pustit si další díl. Většinou po roce překvapeně zjistíte, že bylo natočeno dalších 20 dílů (no, jsme v Británii, takže asi 6 dílů) a byly objednány další dvě řady, jenže vy vůbec netušíte proč.

Jde o klasickou britskou komedii s průměrnými rekvizitami, průměrnými postavami a průměrným herectvím. Ničím nevyčnívá, ničím ani neurazí. Najdete tady několik povedených vtipů a oceníte prostředí, protože komedie ve vězení nevznikají každý den. Rozhodně si myslím, že v prostředí je největší potenciál a pro mnohé by to mohla být zábava sledovat. Jenže většina dílu se prostě táhne v jedné rovině a ničím vás nedostane.

Nevím, v jaké části Velké Británie toto dílo vzniklo, ale přiznám se, že jsem se při sledování, resp. poslechu hodně zapotila. Nebyly totiž ještě titulky a poslouchat postavy mluvit bez titulků bylo hodně nešťastné rozhodnutí. Přízvuk mají skutečně hodně silný a drmolí si pod vousy, takže jsem jim opravdu rozuměla tak možná polovinu, zbytek jsem se musela snažit odvozovat z toho, co vidím na obrazovce. Možná mi takto uteklo i pár vtipných hlášek, ale to už nezjistím, opakované sledování neplánuju.

Budu koukat dál? Ne, děkuji.
  • zasazení komedie do vězeňského prostředí
  • několik povedených vtipů
  • sledování vás nebolí
  • nemá nic, proč byste si ho zapamatovali
  • příšerný přízvuk
40 %
Mé hodnocení
ragelly

Když jsem si pustila Porridge, tušila jsem, že jde o britský seriál a o komedii, ale musím říct, že když se na mě navalila první vlna umělého studiového smíchu,nadskočila jsem skoro tři metry vysoko. Ne smíchy, protože bych se tak moc bavila, kdyby to nebylo jasné.

Umělý smích je docela otravný obecnější 9, ale zase tolik nevadí, pokud má své opodstatnění. To tvůrcům tohoto seriálu očividně nedošlo, protože tady hraje naprosto náhodně, hlavně v momentech, které mají k něčemu vtipnému hodně daleko. Za celou dobu se trefil přibližně dvakrát. Což je vzhledem k tomu, jak často zněl, docela smutné a hodně mizerné.

Je avšak otázkou, zda za tenhle nedostatek smíchu a souznění se zřejmě umělými diváky může skutečně humor seriálu. Ono totiž ať už by se seriál snažil jakkoliv, pořád by ty jeho snahy přebíjel ten hlavní problém, ty instrukce, kdy se máte za břicho popadat.

Že začátku prostě jen nechápete, proč se nesmějete, ale postupem času si uvědomíte, že je neskutečně těžké soustředit se na cokoliv jiného. Ano, pár dobrých myšlenek jsem zaznamenala o přes tuhle clonu, ale je vážně škoda, že ten zbytek zapadl v mých modlitbách, aby už nikdo neudržel zbraň u hlavy tomu, co ten smích zajišťoval.

Síla scénáře je prostě několikanásobně lepší než návod, kdy se bavit. Neplatí čím víc úprav, tím víc Adidas. Jinak totiž jako tvůrce riskujete, že kvůli cirkusovému vnějšku vnitřek nikdy nikdo nepozná.
  • několik zajímavých myšlenek a vtipů
  • celý seriál je kompletně pohřben ve smíchu
  • přes který téměř není slyšet nic vtipného
  • skutečný výrobek neodpovídá udávanému
30 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Nira

Nira

Původní seriál neznám, ale četla jsem o něm. Tohle podle popisu nevypadalo špatně, když bude chvilka,...
před 6 roky
Jenny17

Jenny17

Jj, teda vůbec mě to neláká a zkoušet to nebudu.
před 6 roky
Další články k tématu