2. 2. 2018

Novinka pod lupou: Hard Sun (BBC One)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Hard Sun
Žánr: Drama / Krimi / Postapokalyptický
Stanice: BBC One
Premiéra: 6. ledna 2018
Vysílání: celá první série naráz
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Neil Cross
Herci: Jim Sturgess, Agyness Deyn, Derek Riddell, Nikki Amuka-Bird, Varada Sethu, Jojo Macari

O čem to je?

Detektivové Elaine Renko a Robert Hicks jsou pracovní parťáci a nepřátelé. Musí se ale naučit společně vycházet, aby udržovali pořádek a chránili své milované ve světě, ve kterém každý den sklouzává stále více k jisté destrukci.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Pajky

Hard Sun je nové drama od tvůrce Luthera. Já jsem nepotřeboval víc, abych si zaškrtl šestý leden v kalendáři, pak ale přišel trailer a já se nemohl dočkat.

Kromě scénáře Neila Crosse je pro mě velkým lákadlem také Jim Sturgess, který má tendenci si vybírat hodně zajímavé role, a jako obvykle je i tady podpoří skvělým hereckým výkonem. Druhou hlavní postavu hraje Agyness Deyn, o kterém jsem do té doby nikdy neslyšel, ale jejíž projev mě taky hodně baví. Taneček jejich postav je skvělý.

I tak je ale jedno jasné, Hard Sun nemá cenu s Lutherem srovnávat. Kromě toho bych vypíchnul ještě jedno mínus. Věci, které vás zajímají, nedostávají hned odpovědi, někdy však dostanou až zbytečné vysvětlení. Vážně jsme potřebovali slyšet, že hacker bude přenášet informaci na CD, možná DVD nebo USB flashce?

BBC a jejich tvorba mě málokdy zklame a i tentokrát mi představila příběh, který mě zaujal a u kterého chci sledovat dál. Navíc jsem rád, že celá první série vylezla najednou a já můžu nerušeně pokračovat až ke zkáze světa.

+ námět a příběh
+ herecké výkony
+ tancování hlavních postav
+ můžu pokračovat ve sledování

- sem tam zbytečné vysvětlení, někdy zase chybí
- nesmí se hned srovnávat s Lutherem

Moje hodnocení pilotu: 70 %
ragelly

Je zábavné, že zrovna teď, když začínám psát názor na Hard Sun, sleduju u toho poslední díl Close to the Enemy, kde Jim Struggles hraje také hlavní roli. Jde ale o úplně jinou úlohu, než jakou má v Hard Sun. Do tohoto seriálu jsem šla bez znalosti toho, o čem by to mělo být. Věděla jsem, že je to postapo (nebo spíš preapo), ale nic víc, a upřímně až téměř do konce první epizody jsem stále tápala. Nakonec to tam vysvětlili, takže dali docela jasně najevo, jakým směrem se budou další díly ubírat, což chválím. Divák by měl alespoň tušit, co má očekávat, jestli má cenu koukat dál, nebo ne.

Můj názor? Zatím úplně nevím. Místy se mi to líbilo a nacházela jsem zde velký potenciál, ale chvílemi se příběh neskutečně vlekl a myslela jsem, že epizoda nikdy neskončí. Takto se to průběžně střídalo, takže bych řekla, že ideálně se to mohlo prostříhat a trošku zrychlit, ale na druhou stranu chápu, že BBCčko má dlouhé epizody a nejde je o 15 minut jen tak zkrátit. Takže pokud se rozhodnete do seriálu jít (přece jen (post/pre)apo­kalyptický je docela vyhledávaný žánr), tak se připravte na to, že některé scény vám opravdu nic nedají.

Potenciál tu každopádně vidím. Seriál byl místy hodně zvláštní, na druhou stranu taky originální, protože jsem takové zvláštní scény ještě nikdy neviděla. Ta honička, kdy hrdina začal rozbíjet auta a řvát na celou ulici, jen aby si zachránil život, byla hodně zajímavá. A konec ukázal, že další díly by se mohly vydat vzrušujícím směrem. Možná.

Herecky je seriál zvládnutý dobře. Zajímavé postavy, které nejsou předvídatelné, patří určitě do plusových bodů. Pořád mi tady ale prostě něco nesedí, něco, kvůli čemu bych s čistým svědomím mohla seriál bezvýhradně doporučit. Něco tady úplně nesedí. Možná ty zdlouhavé zbytečné scény, ale právě nevím, jestli to není ještě něčím jiným. Pokud jste viděli, tak prozraďte svůj názor, jsem zvědavá.

+ herecké obsazení
+ zajímavý závěr
+ potenciál slušného postapokalyptického seriálu

- spousta zdlouhavých a zbytečných scén
- téměř celou dobu nevíte, o co jde

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Seraphine313

Hard Sun je, na první pohled, seriál, který by mohl být zpracován jako jedna z epizod Black Mirror. Nejen díky svému tématu preapokalyptického sci-fi z Londýna, které si zahrává s moderními technologiemi, ale také díky tomu, že celý děj je tak strašně roztahaný, že vám stačí vidět poslední třetina pilotu, abyste se zorientovali.

On totiž formát Black Mirror ukazuje, že jde příběh natočit i bez zbytečných „seriálových“ odboček a berliček… nikoho nezajímá, jestli má hrdina milenku a jaký má ta milenka život a jaký má život bratr té milenky a tak dále. Kdyby se příběh od začátku soustředil na samotný případ a „Hard Sun“, vznikl by ze seriálu slušný thriller. Jenže když se k samotnému jádru příběhu dostáváme až někdy po dvaceti minutách epizody… diváka to zrovna nenadchne. Stejně tak ho asi nenadchne ani minutu a půl obrazové výplně, kdy Hicks s Renko jedou za podezřelou. Ano, jen jedou. A podobných výplní je v pilotu spousta. V podstatě banální vyšetřování je natažené a rozdrobené mezi sezení v autě, návštěvy rodinných příslušníků a známých, telefonáty, náznaky Hard Sunu a nicneříkající dialogy.

Samotná premisa seriálu je přitom geniální. Jenže její vysvětlení je dost kostrbaté a mám dojem, že spousta lidí nepochopí, v čem se skrývá opravdové nebezpečí Hard Sunu. Doufám, že toto téma více rozvedou v dalších epizodách, ale na pilot by se slušelo, kdyby aspoň naznačil, v čem je Hard Sun nebezpečný. Pilot jsem viděl dvakrát a doteď netuším, jak se dějově mohli vyšetřovatelé dostat od sebevraždy programátora k celosvětové databázi… skoro to vypadá jako obyčejná náhoda. Já ale nechci seriál, který celý základ příběhu stvoří na náhodě.

Zahraniční recenze se často otírají o herecký výkon Jima Sturgesse. Já na jeho výkonu neshledávám nic moc nešťastného – naopak, připomíná mi Toma Cruise v Minority Report. Rozhodně si na jeho místě nedokážu představit nikoho jiného. Kdo mi herecky moc nesedl, byla Agyness Deyn. Je to kvalitní herečka, ale myslím, že mohla svou postavu trochu rozšířit.

+ neotřelé téma
+ Jim Sturgess

- nenaplněný potenciál Hard Sunu
- spousta dějových odboček, bez kterých by byl seriál mnohem kratší
- nějaký složitější děj v podstatě neexistuje

Moje hodnocení pilotu: 60 %

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Nira

Nira

Tohle vypadá zajímavě, zkusím, díky za lupu.
před 6 roky
Tesa.

Tesa.

Dnes som to dopozerala a musím povedať, že sa mi to páčilo. Zaujímavé prípady spojené s hlavnou dejovou...
před 6 roky
blanka57

blanka57

Jen kdyby k tomu chtěl někdo udělat titulky, starším ročníkům nezbývá než se těšit, že se toho někdo...
před 6 roky
Další články k tématu