25. 9. 2017

Novinka pod lupou: Kafe a cigárko (Stream.cz)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Kafe a cigárko
Žánr Komedie / Webseriál
Stanice Stream.cz
Premiéra 20. 9. 2017
Vysílání středa
Délka pilotu 9 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Populární blog Kafe a cigárko od Marie Doležalové se již dočkal knižního vydání. Nyní přichází i v seriálové podobě. Stream.cz nabízí novou komedii o tom, jak těžký je život herců.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Přiznejme si, že z toho nejsem tak nadšená jako z loňského Semestru. Jde o podobnou odlehčenou věc a rozhodně o seriál, který je nevšední. Za to si Stream zaslouží palec nahoru, protože se nebojí experimentovat a přinášet na českou seriálovou scénu i pořady, které se vymykají standardům a očekáváním. Přiznám se, že se vždycky těším na to, co zde přijde dál, protože i když je to pro mě osobně hit/miss hodnocení, tak jsem vždycky zvědavá, co vymyslí jako další.

Kafe a cigárko jsem si užila. Tedy alespoň si to myslím. Je těžké hodnotit seriál, který nemá žádný děj, minimálně pilot neukazuje nic, co by mohlo jednotlivé epizody propojovat. Jako taková samostatná miniepizoda to funguje dobře, jsem ale zvědavá, jakým způsobem se to promění v seriál. Neříkám, že seriál musí mít serializovaný děj, ale tohle spíš působilo jako skečová show.

Každopádně vtipné to bylo, to zase jo. Já naštěstí nikdy neměla zkušenost s castingem, ale přesně takhle jsem si myslela, že to vypadá. Upřímně obdivuju všechny, kdo na castingy chodí, protože na můj vkus je to až moc velký stres :-D Je tady hodně vtipných situací, ať už těch, které vyplývají ze samotného scénáře, tak i těch, které zajišťují samotní herci. Těch není mnoho, ale jsou šikovní a sympaticky nesympatičtí. Opět ale těžko říct, s kým se uvidíme i v dalších dílech, ten první toho příliš nenaznačuje.

Budu koukat dál? Vtipné to je, takže tomu šanci ještě dám. Uvidíme, kam se to v rámci celé série posune.
  • sympatičtí herci
  • vtipné hlášky, situace i herecké výkony
  • svěží stopáž
  • vypadá to spíše jako vlog než seriál
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Jsem toho názoru, že lehkou práci nemá vlastně nikdo. Ať už si práci člověk užívá jakkoliv, pořád má nějakou zodpovědnost. O Češích se říká, že jsou ustěžovaný národ, ale snad přeborník v téhle oblasti jsou herci. Jasně, doplácí na to, že jsou vidět, ale i tak, musíme neustále poslouchat, jak je jejich profese těžká?

Tohle téma přestalo být originální už hodně dávno. Teď už je to pro mě upřímně spíš: „Vážně, zase?“ Však sami víte, kolik „autorských“ komedií (to by šlo klidně taky do uvozovek) jsme tu v NHL měli. Jestli ne, velmi ráda vám to připomenu – rozhodně až moc.

Na Kate a cigárko jsem byla docela zvědavá, protože i takový ignorant, jako jsem já, se doslechl, že autorka za tento projekt (který byl tehdy „pouze“ blogem) získala cenu Magnesia Litera. To už vypadá zajímavě. Jenže seriálový výsledek? Ten mě opravdu neohromil.Pilot má sice pár zajímavých myšlenek, pár dobrých vtipů, ale to všechno je zabaleno v neskutečně nesympatické a dost nudné slupce.

Po tomto pilotu jsem upřímně začala přemýšlet, za co tu cenu tento blog vůbec dostal. Ale abych se ujistila, že je to vážně tak marné, pro jistotu jsem na něj zamířila. A? Nebe a dudy, dámy a pánové. Tamní příspěvky jsou čtivé, chytré, vtipné, upřímné, skromné a skvěle napsané. A hlavně o několik úrovní výš než seriál.

Nevím, jestli je problém v „porodních bolestech“, třeba jsou další epizody několikanásobně lepší… Ale i kdyby, říkám si, jestli by v prvé řadě nebylo přece jen lepší zachovat to kouzlo a vůbec z toho krátký seriál nedělat. A to říkám jako člověk, který blog navštívil poprvé až dnes, několik dní po zhlédnutí pilotu. Protože i jako člověk nezařízený představami, které bych měla, kdybych jako první Kafe a cigárko četla, musím uznat, že tahle adaptace, minimálně zatím, kazí předloze reputaci.
  • několik dobrých myšlenek a vtipů
  • dle krátkého úryvku, který jsem četla, dobrá předloha
  • ve špatném smyslu povrchní a nesympatické vyprávění
  • zpracováním zvýrazněné neoriginální téma
40 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Marii Doležalovou mám od Comebacku fakt rád a mezi českými herečkami se pohybuje v tom užším okruhu favoritek. Dokonce jsem přemýšlel, že bych si tu její chválenou knížku i koupil a přečetlo. Nakonec moje váhání rázně rozhodla má peněženka a já od koupě upustil. Tím líp pro mě, že ji Stream převádí do „seriálové“ podoby (ačkoliv přesnější by bylo možná spíš „skečové“).

A daří se mu to. Krásná stopáž pod 10 minut je pro takový typ webseriálu zcela ideální a za takovou chvilku není ani sekunda času pro nudu. Seriál je pojat jako taková forma onewoman show, kde tedy Doležalová humorně líčí svoje všemožné zážitky z hereckých profesí, s tím, že si k sobě přizvala spoustu známých českých herců (jmenovitě například Hanu Vágnerovou nebo Jana Cinu). V úvodní epizodě, kde líčí své zkušenosti a to, čím si údajně herci prochází při castinzích, ale má hlavní slovo ona (a s největší pravděpodobností to tak bude po celý zbytek série).

Humor je nevtíravý a rozmanitý, každý si v epizodě stihne najít nějaký jeho druh, který se mu ideálně trefí do noty. Já se bavil od začátku až do konce a až na pár trochu sušších částí jsem nenašel žádnou vyloženě trapnou. Doležalová je fajn a zbytek herců se na svých minirolích pěkně vyřádilo – jde tedy o takový pohodový projekt, u kterého si můžete odpočinout, a přitom vám nesežere moc času. A ačkoliv ho trochu sráží fakt, že mu chybí něco vyloženě poutavého a vizuál je trochu laciný, zabaví to naprosto ideálně.
  • nevtíravý fungující humor
  • herci
  • ideální stopáž
  • je to prostě oddechovka
  • postrádá poutavost
  • laciný vizuál
70 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Musím se přiznat, že většinu blogů, podle kterých je seriál, jsem nejspíš četl, a v psané formě jsou prostě vtipnější. Mnohem víc! Takže místy bych řekl, že to padá až ke scénkovitosti Troškova Kameňáku či klipovitosti Svěrákova Po strništi bos, takže to působí jako splácanina několika vtipů a historek z natáčení.Co se týče obsazení, tak tomu celému vévodí Doležalová (ještě aby ne, když si to napsala podle sebe, pro sebe) v pozici naivní hérečky (dlouhé e záměrně) a abych řekl pravdu, docela celý seriál sráží k té zmiňované kameňákovitosti. Možná to přeci jen měli nechat zahrát Vágnerovou…

  • známé tváře v cameo rolích
  • asi to bude hit
  • výborný vnitřní hlas
  • scénkovitost
  • Doležalová
  • pro čtenáře blogu bez nápadu
60 %
Mé hodnocení
Fruiko

Nikdy jsem nečetl ani řádek jak blogu tak knihy Kafe a cigárko (zato čtu KKRD boys, muhehe). Jak dopadl seriál jako adaptace, to vám nepovím. Ale jinak dopadl v podstatě tak, jak byste čekali – potvrdí vám dlouho zažité předsudky a legendy o hercích a režisérech (a jejich osobních šílenostech), které kolují společností snad od nepaměti.

To je dost možná lehké úskalí seriálu. Jen potvrzuje zažité polopravdy a když už se mezi nimi vyskytne nějaká nová informace podpořená vtipem, přeletí se tak rychle, že si vtipu zasmějete až s odstupem (mluvím třeba o desetiminutovém přeběhu tělocvičny). Řekněme si upřímně – o hercích toho koluje už tolik, že vás seriál ani nemá jak překvapit. Po informativní stránce tedy nic moc. Jediná přidaná hodnota tak spočívá ve zpracování.

Jenže to začíná a padá s vypravěčkou. Osobně nemám nic proti Marii Doležalové. Pokud si ale vybere formát One (Wo)Man Show, měla by si jím být jistá. Což už od prvních minut není. Herecky se staví do pozice, která jí není úplně příjemná, a i když se překonává, její monology vypadají nacvičeně asi jako školní divadlo. O opravdovou hereckou zábavu se zde starají vedlejší postavy představované Milanem Šteindlerem, Romanem Štabrňákem nebo Hanou Vagnerovou. Všichni ve své roli působí přirozeně – krom Doležalové. Ta pokud se vedle ní neobjeví někdo (nebo něco), na koho by mohla reagovat, tak v podstatě nudí. I když je tam sama, jako divák čekáte, až se začne dít něco doopravdy zajímavého. A ono nic nepřichází.

Ono ne všechno počínaje rádoby veselou povahou divákům stačí. Stokrát opakovaný vtip může pořád být vtipem pro někoho, kdo ho nikdy neslyšel. Ale seskládat ze stokrát opakovaných vtipů seriál a obsadit do hlavní role sebe, i když jsou monology má největší slabina, to úplně dobrý nápad není. Osobně doufám, že tenhle projekt bude ukončený ještě dřív, než mu dojdou nápady (a že nápady mu mohou dojít velmi brzy).
  • Milan Šteindler a v podstatě veškeré vedlejší postavy
  • Marie Doležalová
60 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
Destinytte

Destinytte

Marii Doležalovou nemám úplně v lásce, ale dala jsem tomuhle šanci. A jsem fakt mile překvapená! Jak se...
před 6 roky
Fruiko

Fruiko

Druhý díl výrazně slabší. Bude tím, že tam je mnohem méně cameo rolí a víc Doležalové.
před 6 roky
milosh

milosh

Souhlas, druhý díl byl fakt slabší. Pro mě ale hlavně tím, že mi nevím proč začal vadit "herecký"...
před 6 roky
Další články k tématu