21. 12. 2017

Novinka pod lupou: Frankie Drake Mysteries (CBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Frankie Drake Mysteries
Žánr: Drama / Krimi / Mysteriózní / Historický
Stanice: CBC
Premiéra: 6. 11. 2017
Vysílání: v pondělí od 21:00
Délka pilotu: 43 minut
Předskokan: Murdoch Mysteries
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Carol Hay, Michelle Ricci
Herci: Lauren Lee Smith, Chantel Riley, Grace Lynn Kung, Thomas Craig, Rebecca Liddiard, Daniel Maslany

Ve zkratce

Kanadské kriminální drama je zasazené do 20. let minulého století a sleduje osudy Frankie Drakeové, soukromé detektivky, která od torontské policie přebírá případy, které buď nikoho nezajímají, nebo nejdou tak snadno vyřešit. Společně se svojí parťačkou Trudy v ulicích Toronta nečelí jen zločincům a záhadným případům, ale i genderovým urážkám.

Trailer

Trailer nevyšel, ale zveřejněna byla alespoň krátká ukázka z pilotní epizody.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Opět tu máme něco kanadského, takže jsem nemohla odolat a seriál šel ihned do mého watchlistu. Kromě známého obsazení mě zaujal i námět a po pilotní epizodě musím říct, že se z Frankie Drake Mysteries vyklubala příjemná oddychovka, kterou si pustím i za týden.

Děj se odehrává v Torontu ve 20. letech minulého století, kdy byl zaznamenán zlom v měnící se roli ženy. Přesně to bylo promítnuto do seriálu, a my tak sledujeme hlavní hrdinku, svobodnou a nezávislou Frankie Drake, řídící svou vlastní detektivní kancelář. S případy jí vypomáhá její kolegyně Trudy a kamarádka Mary, která pracuje u policie. Všechny postavy působí velmi sympaticky a vnesly do seriálu příjemnou atmosféru. Z herců mě nejvíce potěšila Wendy Crewson, která si svou roli Nory vyloženě užívala. Z postav bylo zajímavé vidět Ernesta Hemingwaye.

Samotný případ byl obyčejný. Krádež není zrovna napínavá zápletka jako třeba vražda nebo únos, ale děj plynul kupodivu hezky a vlastně jsem se ani nenudila. Tento odlehčený nádech se totiž odrážel i v dialozích, které byly zábavné a bavilo mě všechny poslouchat a sledovat, i když se vlastně nic zásadního nedělo.
  • kanadská dobovka s příjemnou atmosférou
  • díl hezky plynul
  • odlehčený nádech
  • Wendy Crewson
  • obyčejný případ
  • žádné zvraty
  • chybí napětí
70 %
Mé hodnocení
gabik.029

Frankie Drake má kouzlo takových těch seriálů z konce 90. let nebo ze začátku nového tisíciletí, které byly milé, zábavné, okouzlující… Perfektní oddychovka po těžkém dnu v práci nebo ve škole. Částečně mi to připomíná Lovce pokladů, ale jde spíše o kriminálku, takovou odlehčenou kriminálku.

Hlavní hrdinka je sympatická a energická, na takového člověka je radost pohledět. I ostatní postavy jsou fajn, ale ona jasně dominuje. Casting byl vybrán na jedničku, nikoho lepšího si v této roli nedovedu představit, ačkoliv herečku vlastně ani neznám. Hned mi do role sedla a užívala jsem si ji od začátku do konce.

Líbilo se mi, že první případ se jí týkal osobně. Už jsem něco podobného psala u jiného pilotu, nebo možná u SLDH – jo vlastně, u Rizzoli and Isles. I zde to platí, líbí se mi, když se u hlavní postavy střetává osobní a pracovní život v jednom případu, hned je to zábavnější. Jak ale říkám, jde o odlehčenou kriminálku, čemuž částečně nasvědčuje i historické zasazení. Samozřejmě je to do velké míry dáno předlohou, nicméně v dnešní době už není nic neobvyklého zasazovat adaptace do úplně jiného časového období.

Každopádně tomuto seriálu historické zasazení prospívá. Tím, jak je hravý a veselý, výborně ladí s krásnými kostýmy té doby. Celková vizuální stránka je na výborné úrovni, na seriál se stejně dobře dívá, jako se na něj dívá, pokud mi rozumíte :-)
  • hlavní hrdinka
  • historické zasazení
  • odlehčený příběh
  • případ, který se hrdinky osobně týká
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Nedávno jsme tu měli dalšího Kanaďana, detektiva Murdocha. A i když je Frankie Drake přece jenom hodně odlišná, paralely, obzvlášť ve stylu, jakým byly oba seriály natočeny, se najdou. A nemyslím si, že by jich bylo málo.

U Frankie je to patrnější ještě víc, oba seriály jsou hlavně oddychovkami, které vás sice možná nenapnou jako strunu, ale během sledování nezklamou. Pryč od Murdocha, je to sice už pár dní, co jsem pilotní epizodu viděla, ale dá se vůbec o Frankie Drake říct alespoň to, že má „středně hluboký příběh“?

Zápletka je totiž možná až jednoduchá, kdyby člověk chtěl, nejspíš i ten konec odhalí, nejspíš by mu nedělalo problém ani odhalit role všech v postav v příběhu. Jenže o to tu nejde. Během sledování jsem měla zapnuté anglické titulky (verze pro sluchově postižené) a víte, co byl jeden z nejčastějších titulků? Vlastně bych se ani nedivila, kdyby vážně nejčastějším byl. „Veselá jazzová hudba.“ Nebo tak něco.

A přesně to odpovídá. Frankie Drake není zas tak vážná, je to hlavně dobrodružná jízda plná nadhledu, která baví a řeší záhady. Nejde tu o propracovanost do posledního detailu, je to o adrenalinu a zábavných pointách a vyvrcholeních.

Ale vadí to? Podobný seriál je prostě občas potřeba… Jedno mínus, pomalé rozjezdy, sice uznat musím, protože to občas z pilotní epizody „lezlo jak z chlupaté deky“, ale jinak za mě rozhodně palec nahoru, tohle se povedlo.
  • hlavní postavy
  • atmosféra, záhady
  • hodně pomalé rozjezdy
80 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Plánujete dát šanci seriálu Frankie Drake Mysteries? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
verunkawrath

verunkawrath

Páni,toto vypadá zajímavě...šup s tím do watchlistu,ráda se nechám překvapit a za každý nový seriál...
před 6 roky
Nikolina

Nikolina

Dávam do watchlistu, môže to byť zaujímavé.
před 6 roky
Jenny17

Jenny17

Opravdu jsem ráda za seriál, i když musím čekat na titulky (nejsem dobrá v angličtině), ale...
před 6 roky
Další články k tématu