4. 12. 2017

Novinka pod lupou: S.W.A.T. (CBS)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název S.W.A.T.
Žánr Drama / Akční / Policejní
Stanice CBS
Premiéra 2. 11. 2017
Vysílání čtvrtek 22:00
Délka pilotu 43 minut
Předskokan Life in Pieces
Konkurence How to Get Away with Murder (ABC), Chicago Fire (NBC)
Tipovačka Pro prodloužení jsou pouze optimisté. Všechny ostatní týmy včetně těsné většiny 52 % lidu hlasují pro zrušení.

O čem to je?

Daniel Hondo Harrelson je členem elitního týmu SWAT, který se snaží udržovat klid v ulicích Los Angeles. Dostane se do čela jednotky v místě, kde sám vyrůstal. Neustále se musí rozhodovat, jestli dá přednost ulicím, kde jsou policisté mnohdy nepřítelem, nebo jestli je silnější jeho pouto s bratry v uniformě. Hondo nabádá svůj tým, aby se spoléhali na komunikaci a respekt více než na sílu a agresi, nicméně když vypukne krize, jsou tito nebojácní muži a ženy připraveni naplno využít svůj důkladný výcvik.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Podle toho, jak na jaře vypadal trailer, jsem se upřímně docela děsila, co z toho nakonec vyleze. Pilot ve výsledku nebyl tak zlý, jak jsem si myslela, ale že by šlo o nějakou závratnou slávu, to se taky říct nedá. S.W.A.T. se prostě řadí k typickým CBS seriálům, nekonečné řadě kriminálek, které splývají dohromady.

Celkově není moc co říct. Příběh je klišovitý a přehnaně zdramatizovaný, jen aby příběh šel tak, jak si scenáristé napsali pilířové body. Povýšit hlavního hrdinu před zkušenějším kolegou jen proto, že byl zrovna na scéně? To mi přijde trošku přitažené za vlasy, ale co já vím, třeba se to tak děje vážně všude. Alespoň se prozatím všichni chovají relativně profesionálně a nezačínají si hned házet klacky pod nohy. I když z těch pohledů, které si tam mezi sebou postavy házely, bych docela usoudila, že je jen otázkou času, než to začne a celý seriál se promění v intrikářskou telenovelu.

Ale ne, abych mu jen nekřivdila, musím říct, že akce se zde také najde. Samozřejmě se to nedá srovnávat s jinými piloty, které jsem nedávno viděla, viz např. Strike Back nebo Long Road Home, kde je to úplně jiný level akčního seriálu. Ale na druhou stranu to není ani Seal Team, který si 3/4 dílu hraje na citové + rodinné drama. Otázka ale je, jestli může SWAT nabídnout něco jiného než jen slavného hlavního představitele. Podle mě toho moc dalšího v rukávu nemá, ale zase je to CBS, široce přístupná stanice, jejíž seriály se nejlépe dostávají do širokého povědomí, tím pádem má SWAT šanci na to, že se dostane do watchlistů lidí po celém světě a bude slavit úspěchy.

Sledování mi žíly netrhalo, i když nenacházím nic, kvůli čemu bych se měla těšit na další díl.
  • solidní tempo
  • sympatické postavy
  • klišovitý příběh o nečekaném hrdinovi
  • typické CBS drama
  • nic výjimečného, kvůli čemu se těšit na další díl
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Máte hodně svalů, fanynky z vás šílí a ještě nedávno jste hráli hlavní roli v nějaké kriminálce? Pak víte, co vás čeká. Jestli příští sezónu ještě poletí vojáci, přijde řada i na vás. Takže vypadat drsně a umět držet zbraň, jasné?

Ale vážně, to je náhoda, že ve půlce vojenských (fajn, tohle je spíš policie) dramat mají hlavní role zrovna bývalí „policisté“? A je náhoda, že když zanedbáme příběh a budeme se soustředit jen na jisté znaky seriálu, bude hledání rozdílů fakt těžké? Škoda, že jsem si nedělala čárky za projevy patriotství! Takové „proud“-počítadlo by vážně bodlo.

Tím ale klišé nekončí. Kdyby ano, asi bych tu tleskala ploutvemi, které nemám. Ale tak jednoduché to není asi nikdy. Takže tu máme bandu drsňáků, co jsou tak drsní, že drsňáctví na prvou jim nestačí, a tak mají své drsňáctví umocněno na druhou (nebo na drsňáctví?), ale aby toho drsňáctví nebylo zas moc, tak samozřejmě řeší nějaké ty milostné trable. Protože nemít tam hlavní hrdina nějakou „holku“, bylo by to prostě divné. A nemoct se tvářit zlomeně, protože je mu láska odpírána? Fů, to by fanynky nezvládly.

Příběh je bohužel také jedno velké „tohle už jsme viděli jinde… ehm, několikrát“. Což asi v dnešním světě zas tolik nevadí, protože věřím, že už jsme tu měli kopie kopií kopií kopií, ale i taková kopie musí něčím zaujmout.

S.W.A.T. je ale i přesto, že od své domovské stanice dostal sedm epizod navíc, jen chladnou nudou. Střílí se tu, jsou tu rádoby srdcervoucí zločiny, členové skupiny se velmi dobře ve volných chvilkách odreagovávají… ale nic z toho.
  • rychle to utíká
  • klišé
  • nic, co by zaujalo
  • víc patriotství než příběhu
30 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

S.W.A.T. se už podle prvního traileru tvářil jako jeden z řady seriálů, kterými se televizní obrazovky stanic jako CBS jen hemží. Jediné, čím se mohl trochu odlišovat je fakt, že v hlavní roli se nepředstaví běloch, což se na CBS neděje příliš často.

Před pár lety jsem viděl původní film s Colinem Farrellem, který to v podstatě rebootuje, a ten byl o dost lepší. A to i ten vycházel už ze seriálu, který běžel v osmdesátých letech. Sakra už i tohle je tak komplikované, že se vůbec divím, že se někdo pustil do znovu oživení několikrát mrtvé značky.

Když opět porovnám s filmem, tak mu obsazení seriálu nesahá ani po kotníky. I tak není úplně špatné, hlavní role se ujímá Shemar Moore, který má na to, aby to utáhl, a sekundují mu například Jay Harrington nebo Kenny Johnson.

Samotný pilot pak nabízí dvě věci – akci a rasové problémy. Akce je vítaná a i když je jí na můj vkus opravdu hodně, tak je slušně provedená. Oproti tomu hned od začátku je jasné, že barva hlavního hrdiny povede k rasovým problémům. A to je něco, co mě úplně nezajímá, i když věřím, že své fanoušky si to najde. Podle mě je to trošku slabší průměr.
  • obsazení
  • akce je slušná
  • jeden z řady
  • reboot rebootu?
  • rasové problémy na prvním místě
60 %
Mé hodnocení
Pajky

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
peta2q

peta2q

Po pilote som tiež bola trochu skeptická, ale Shemara mám rada a keď už mi odišiel z Criminal Minds,...
před 6 roky
hanee

hanee

Akční je moje a pilot bavil. V pátém díle mi nesedlo řešit financování, ale tvůrci mají nejspíš potřebu...
před 6 roky
Moire

Moire

Zatím sem viděla všechny díly. Má to spád, ale děj se dá odhadnout již podle chování postav. Nejvíc mě asi...
před 6 roky
Další články k tématu