13. 2. 2018

Novinka pod lupou: Collateral (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Collateral
Žánr Drama / Krimi / Minisérie
Stanice BBC Two
Premiéra 12. 2. 2018
Vysílání pondělí
Délka pilotu 55 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Příběh minisérie se odehrává v časovém rámci čtyř dní a sleduje následky zastřelení poslíčka s pizzou. Detektivka Kip Glaspie odmítá uvěřit tomu, že šlo pouze o náhodný kriminální čin a je odhodlaná odhalit temnou pravdu za celou nešťastnou událostí. Politik David Mars se do celého dramatu zamotá kvůli svému bouřlivému vztahu s nepředvídatelnou bývalkou Karen. Jane Oliver je farářka, která bojuje se svým svědomím, když se snaží utajit svou aférku s jedinou svědkyní zločinu.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Kriminálka, kterou zase jednou vidíme z pohledu vyšetřovatele i vraha. Dokonce je tady těch pohledů ještě více. V seriálu je velké množství postav, které spolu zdánlivě nesouvisí a už vůbec nesouvisí se samotným zločinem. Přesto je jasné, že v průběhu těch čtyř epizod se všechny jejich životy propletou a jsem opravdu zvědavá, jak to nakonec dopadne.

I když budu pokračovat ve sledování, nemyslím si, že by šlo o nejlepší britskou kriminálku, jakou jsem kdy viděla. Je to spíš takový průměr ve svém žánru. Do karet minisérii hraje uzavřenost, je přesně vytvořená na čtyři díly a odvypráví svůj příběh od začátku do konce s tím, že se určitě můžeme těšit na uzavřené finále. Přesto mi tady ale něco vadí. Možná je to až moc vyprávění bez dostatku akce; přece jen kromě hlavní události se tady vůbec nic nestane, seriál se spíše proměňuje v psychologické drama – zaměřuje se spíše na samotné postavy a jejich pocity než na samotné vyšetřování případu.

Naopak se mi líbilo, že nezapomínali ani na druhou stranu a v průběhu té hodiny se kamera několikrát vrátila směrem k pachateli. Dokonce jsme ho následovali až na jeho pracoviště a i když prozatím vůbec nemáme tušení, jak do celého případu zapadá, byla zde naznačena spojitost s některou z ukázaných postav přes SMS zprávu.

Prozatím mi tedy úplně nevyhovuje pomalejší tempo a soustředění se hlavně na samotné postavy víc než na případ, ale věřím, že se to v dalších epizodách obrátí a příběh nabere solidní spád. Už jen kvůli tomu rozuzlení mi Collateral půjde do watchlistu.
  • pohled na obě strany – vyšetřovatele i pachatele
  • uzavřená minisérie
  • postavy mají přednost před případem
  • v důsledku toho zde není moc vývoj v příběhu a tempo je pomalejší
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu