17. 3. 2018

Novinka pod lupou: Deception (ABC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Deception
Žánr: Drama / Krimi
Stanice: ABC
Premiéra: 11. 3. 2018
Vysílání: neděle ve 21:00
Délka pilotu: 43 minut
Předskokan: American Idol
Konkurence: NCIS: Los Angeles (CBS), Family Guy a Last Man On Earth (Fox)
Tipovačka: SerialZone a Optimisté tipují prodloužení, ostatní věří ve zrušení. 61 % tipujících si myslí, že se seriál druhé série dočká.

Kdo?

Tvůrce: Chris Fedak
Herci: Jack Cutmore-Scott, Ilfenesh Hadera, Lenora Crichlow, Amaury Nolasco, Justin Chon, Laila Robins, Vinnie Jones

Ve zkratce

Slavný kouzelník Cameron Black si zničí svou kariéru velkým skandálem. Nyní mu zbývá pouze jediné místo, kde může vykonávat své triky, iluze a podvody: FBI. Stane se prvním světovým kouzelnickým konzultantem, pomáhá vládě řešit zločiny, které se nedají vysvětlit logicky. Chytá kriminálníky a špiony využitím podvodu.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Právě jsem dodívala pilot Deception a upřímně mám lehce smíšené pocity. Přijde mi totiž, že jsem viděla díl Mentalisty v kombinaci s Castlem, jen si jednotlivé postavy zahráli jiní herci.

Ale vážně. Ať už se na to podívám z kterékoliv strany, na každém z prvků tohoto seriálu nacházím podobu v těch druhých dvou. Hlavní hrdina Cameron Black je prostě Patrick Jane. Celé jeho charisma, chování a vystupování ho naprosto kopíruje. A jeho motivace přidat se k FBI? Chce najít toho, kdo hodil na jeho bratra vraždu. Motivace Janea v Mentalistovi? Chce najít toho, kdo mu zabil rodinu.

Dále tam máme agentku Kay Danielsovou, která předstírá, že jsou jí Camovy triky ukradené. Co vám to připomíná? Beckettovou, která také tajila, že je Castleovou velkou fanynkou. Naopak její kolega Alvarez svůj obdiv neskrývá, stejně jako Ryan v Castleovi (nebo Rigsby v Mentalistovi). Do očí bijící byla scéna, kdy Kay připoutala Cama k autu, jelikož udělala přesně to samé i Beckettová Castleovi. A podobné paralely pokračují v průběhu celého dílu.

A právě kvůli tomu všemu mám z Deception smíšené pocity. Na jednu stranu jsem za tento seriál ráda, protože Castle i Mentalista patří mezi mé oblíbené a je škoda, že už se nevysílají. Na druhou stranu mi to ale přijde nefér k tvůrcům, na kterých se Fedak tímto dílem přiživuje. Oni přišli s originálním námětem, který teď on jen kopíruje. Což je velká škoda, protože Chuck je další z mých nejoblíbenějších seriálů, a kdyby Fedak vykrádal sám sebe, tak by to bylo fér a ještě bychom se dočkali seriálu podobného Chuckovi.

Celkově se mi tedy tento pilot špatně hodnotí. Pilot Mentalisty už si moc nepamatuju, protože jsem ho dlouho neviděla, ale pilot Catslea si pamatuju velmi dobře a je lepší než Deception. Když bych si ale odmyslela, že jsem předchozí dva seriály viděla a koukala na Deception naprosto objektivně, tak by se mi líbil hodně. Obsazení je sympatické, nechybí akce, triky a osobní zapojení hlavního hrdiny.
  • triky a magie
  • sympatické obsazení
  • chybí originalita
80 %
Mé hodnocení
gabik.029

Už na jaře při sledování pilotů mi přišlo, že tento seriál bude alespoň pro mě jedním z největších želízek v ohni. Ne že by nikdy nepřišla příjemná překvapení, ale víte co, když už něco zaujme trailerem, máte více víru v to, že vás to skutečně bude bavit. Deception je možná kopie Mentalisty, ale funguje.

O tom, jak mu šly nebo nešly magické triky, vám povypráví expert fruiko. Magie není můj koníček, takže rozhodně neznám taje a triky, které se za těmito všemi kousky skrývají. Na mě to proto fungovalo dokonale. Upřímně mi bylo jedno, jestli vím, nebo nevím, jak se to dělá, seriál toho nemusel ani tolik vysvětlovat. Důležité je, aby spojení kouzelníka a policie fungovalo.

Jak říkám, myslím, že tady to k sobě pasuje. Jistě, v realitě se asi moc často nestává, že jsou zločiny (zvlášť tak velké zločiny) dělány magií, a v pilotu jsme měli hned dva. Ale jak jinak chcete příběhově hrdinu k policii přivést, že? Takže jsem ochotná jim tohle odpustit. Jako plusové body určitě dávám serializovanější příběh, který bude propojovat hlavní záporák, který má s hrdiny jistou minulost, i když ani oni, ani my ještě nevíme, jakou konkrétně.

Hlavní hrdina je místy až moc otravný. Na první pohled byste si ho rozhodně s Janem z Mentalisty popletli, protože se stejně obléká, chová, dokonce i stejně chodí. Ale na můj vkus až moc mluví. Nevím, co mi tak vadí, pravděpodobně samotný výběr herce, který se mi do role až tolik nehodí. Je takový dětinský, vzhledem i chováním, rozhodně to není ten typ, kterého bych si od začátku zamilovala a těšila se na každou jeho scénu. Přitom začátek vypadal hodně dobře, ale jakmile jsme se posunuli rok dopředu, stala se z něj úplně jiná (a horší) osobnost.

Naštěstí vše zachraňují vedlejší postavy. Hlavní detektivka jako parťačka je nutné zlo, které musí být očividně ve všech procedurálkách na Velké pětce, takže už jsem si zvykla. Její kolega už je zábavnější tím, jak mágovi neustále leze do zadku. No a kouzelníkův tým nemá chybu, už jen kvůli nim (a Vinniemu Jonesovi obzvlášť) rozhodně stojí za to na pilot kouknout a udělat si vlastní obrázek o tom, jestli vám tento Mentalista 2.0 padne do noty.
  • kouzelníkův tým
  • velký záporák a provázanost s hrdiny
  • vyústění epizodního případu
  • hlavní hrdina je až moc otravný
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Že bych zase začal další názor prohlášením? No jo. Prostě miluju kouzelníky a podfukáře a jakékoliv filmy s nimi. Už když jsem viděl trailer, tak bylo jasné, že i kdyby to bylo sebehorší, tak to dostane bonusových 30 % za kouzelníka.

A ono to naštěstí není tak hrozné. Je to klasika žánru detektiv/ka s pomocníkem se schopností. Hvězdami žánru jsou samozřejmě Mentalista či Castle a jelikož všichni víme, jak tyhle seriály končí (spoiler: skončí spolu), pokud běží dlouho, tak je jasné, že tohle k tomu také směřuje.

Ale zpátky na začátek. Mám radost, že úvodní sekvence je bez kamerových triků, a ještě větší radost, že všechny prezentované umím, takže vím, jak fungují. Díky tomu i vidím, co dělá herec špatně, i když mu schválně kamera mnohdy nezabírá ruce, čímž mu to navíc dost ulehčuje. Člověk by řekl, že ho to naučí alespoň pořádně.

Zbytek pilotu už se pak veze v klasickém schématu, kdy je potřeba pomocníka seznámit s detektivkou, pomoci vyřešit přes počáteční odpor případ a voilá, máme tu konec s navnaděním do příště.

Co mi vadí, je vyloženě nesympatická hlavní hrdinka, víceméně i přebytečné dvojče a magický tým. Prostě moc vedlejších postav, které jsou tam jaksi navíc. Další problém mám se závěrečným trikem, jehož vysvětlení je značně odfláknuté.

No, jsem zvědavý, kolik si toho ještě tvůrci nechali v rukávu, protože většina podfukářských seriálů dojede na to, že triky se rychle okoukají, protože všechny pracují na základě pár principů. Ale krimi podobného stylu na obrazovce po ukončení výše jmenovaných chybí, tak jim to snad chvíli vydrží.
  • pár pravých triků
  • Cameo Penna & Tellera
  • kouzelníci!
  • špatné vysvětlení hlavního triku
  • nefungující chemie hlavního dua
  • dějové kličky, aby vůbec mohl kouzelník pomáhat FBI
70 %
Mé hodnocení
Fruiko

Plánujete dát šanci seriálu Deception? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Varro

Varro

Ano, je to všechno tak. Ale stejně se budu koukat, protože dosud jsem nenašla solidní náhradu za Castla...
před 6 roky
phoboska

phoboska

Mňa to veľmi sklamalo a nebudem pozerať ďalej. Kopírovali čo sa dalo. Mentalistu a Castla milujem, ale to si...
před 6 roky
Jenny17

Jenny17

Mentalistu i Castla jsem měla ráda, ale tohle nebude náhrada .o(.
před 6 roky
Další články k tématu