21. 2. 2018

Novinka pod lupou: Inšpektor Max (RTVS)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Inšpektor Max
Žánr Krimi / Drama / Komedie
Stanice RTVS / Česká televize
Premiéra 28. 1. 2018
Vysílání neděli 20:30
Délka pilotu 57 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Herci Juraj Kukura, Robert Hájek

O čem to je?

Inspektor Zoltán Max je slovenský kriminalista, který se před několika lety odstěhoval do Česka. Práce na případech jej ale na Slovensko často zavede, tam na něj však nečeká pouze vyšetřování aktuálních případů, ale i vlastní minulost.

Max je tak trochu anarchista. Nesnáší autority, odmítá se přizpůsobovat společenským zvyklostem. Je to tragikomický stárnoucí sukničkář, který trousí ironické glosy a zároveň si uvědomuje, že na světě nemá vůbec nikoho, protože partnery mu byli celý život pouze zločinci a vrazi. Maxův cynický pohled na svět může změnit smrt jeho bývalé milenky i dcera, kterou neměl možnost vychovávat.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Nádech. Výdech. Mám několik otázek. První z nich je, jestli tohle opravdu spoluprodukovala Česká televize, protože takový odpad už jsem na naší veřejnoprávní televizi dlouho neviděla. Jasně, sice se tu bude vysílat až za pár dnů, ale i tak už to můžu takto zobecnit. Další otázkou je, jestli ti, co psali recenze na Duša, omylem nekoukali na tady tuhle věc (slušně řečeno). Protože u prvního zmiňovaného jsem viděla alespoň místy jakousi snahu o vytvoření seriózní kriminálky. Tady po něčem podobném není ani stopy, tohle je prostě výsměch svému žánru. No a za třetí. Kdo dostal ránu do hlavy, že tohle vůbec pustil do televize? Na papíře to možná s přimhouřením obou očí mohlo vypadat jako dobrý nápad (i když si to nemyslím), ale když pak ti lidi sledovali výsledek, museli snad vidět, jak tragické to je, no ne?

Upřímně ani nevím, kde začít. Asi pěkně od hlavního hrdiny. Co je tohle za figurku? Už první scéna, kdy se tenhle asi osmdesátiletý stařík probouzí vedle jedné ženské, druhá se mu sprchuje v průhledné sprše uprostřed bytu (?) a do toho vejde dovnitř jeho parťák (ten si taky vyslouží svůj samostatný odstavec), začne mu hrabat na stole a zkoumat viagru? No měla jsem dost už po prvních třech minutách, bohužel mě jich ještě čekalo dalších 52. Takhle nesnesitelná postava se jen tak nevidí. Chová se jako hovado nejen k těm ženským, ale i k parťákovi nebo k nadřízeným. To, jakým způsobem mluvil s tím mladým klukem, co ho pronásledoval jako pejsek (nechci pořád dokola opakovat slovo parťák, no, hm), já bych ho dávno poslala někam, frajírka. A co na tom bylo nejtragičtější, i přes tohle nesnesitelné chování ke každému kolem něj, za které by ho všichni normální lidi profackovali (nebo by se minimálně stranili jakékoliv komunikace s ním), mu všechny ty ženské padají k nohám. Scéna, kdy dával policistce mobil vraha a ta třicetiletá holka tam z něho úplně roztávala, to bylo moc i na mě, a to jsem toho už viděla fakt hodně.

Jako na jednu stranu jsem s tím mlaďochem soucítila, ale na druhou stranu nebyl o moc lepší. V chování jo, to se alespoň trošku snažil. Ale proč proboha musel v každé své scéně, tedy asi každé tři minuty, vytahovat bouchačku? Jako bych sledovala nějakou gangsterskou telenovelu, takové dramatické pohyby se jen tak nevidí.

Ani se nebudu pouštět do toho, jaký byl případ, který se snad ani případem nazvat nedá, protože tak nudné, průhledné a předvídatelné téma neměl ani ten Dušo. A rozhodně tady nebudu dlouze vzlykat nad tím tragickým herectvím všech vedlejších postav od matky uneseného kluka až po samotného vraha. Ne. Tohle si další řádky ani nezaslouží. Nevím, proč jsou lidi takoví masochisti, že tohle dobrovolně sledují. Fruiko říkal, že snad četl, že tohle mělo strašně velký úspěch. Ale co se divit u národů, u kterých pětina sleduje večer co večer nekonečné soap opery. I když i ty jsou oproti tomuhle dílo hodné na Zlatý glóbus.
  • postavy
  • herectví
  • případ
  • a úplně všechno, na co si jen vzpomenete
0 %
Mé hodnocení
ragelly

Pokud Detektiv Dušo vypadal jako špatná kriminálka, kterou natočili za pár šupů, tak Inšpektor Max vypadá přesně opačně. Pokud jsem vás navnadil na dobrou kriminálku za hodně peněz, tak to jsme se nepochopili. Je to bohužel ten druhý případ. Špatnost zůstala, ale je vidět, že peněz na to bylo mnohem víc. Minimálně herci při jednotlivých scénách nestojí v řadě jako v divadle, ale dokážou se postavit tak, jak se to při koncipování scén seriálu čeká. Tím ale bohužel výčet kladů končí.

Všechno ostatní je totiž blbě. Oba hlavní hrdinové jsou nepříjemní až běda a hlavní hrdina by jako Don Juan nepůsobil snad ani na slepou babičku. V seriálu ovšem klátí jednu krásku za druhou a žádná neudrží kolena u sebe, jen na něj pohlédne. Kdyby se jí roztřásla smíchy, tak by se to možná ještě dalo pochopit, takhle jen bezmocně kroutíte hlavou.

Jestli holky u Vztekliny byly fascinovány nesmyslností některých scén, tak jsem zvědav, jak vstřebaly Maxe. Tady totiž snad jediná scéna nedává smysl. V reálném životě by Maxe už někdo poslal do Pr…ievidzi. Nebo tam někam. Jeho myšlenkové pochody a řešení některých situací jsou prostě do nebe volající. Za všechny případy jeden příklad. Zásahovka zatýká podezřelého, kterého si Max v kufru svého auta odváží na jiné místo, kde jiná zásahovka kryje šéfa policie, který netuší, že jiná zásahovka už podezřelého chytila. On nejspíš dokonce ani netuší, že se někde jinde děla nějaká akce. A takových scén jsou v pilotu desítky. Pokud tedy rádi chytáte oříšky či křupky do otevřené pusy, tak tohle je ideální seriál. Protože nejspíš většinu času budete mít údivem otevřenou pusu.
  • podle traileru to nevypadlo tak zle
  • Bareš jako šéf (je jediná trochu uvěřitelná postava)
  • občas výprava
  • hodí se jak koprodukční seriál do výzvy
  • nikdo neumí pracovat se zbraní (kdyby byly pravé, už mají všichni zlomená zápěstí)
  • vedlejší linie s paní návladní
  • většina vedlejších i hlavních postav
30 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře20zobraz všech 20 příspěvků
verarenak

verarenak

Před hodně lety byl Kukura vážený pan herec....každý si ho vážil, role měl skvělé, nechápu proč vzal tuto...
před 6 roky
kjama

kjama

Mě tedy úplně stačila ta ukázka. Může mi někdo vysvětlit, proč je oblečen ako šašek?
před 6 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Víte, co já už dlouho na českých obrazovkách s hrůzou pozoruji? Všichni ti herci, o kterých si...
před 5 roky
Další články k tématu