30. 1. 2020

Novinka pod lupou: Hniezdo (RTVS)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Hniezdo
Žánr drama
Stanice RTVS
Premiéra 12. 1. 2020
Vysílání neděle, 20:30
Délka pilotu 53 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál s kriminální zápletkou vypráví příběh tří manželských párů, jejichž osudy spojí nalezený nevinný novorozenec. Rodiny Važancových a Fialovcových žijí v malém městečku a vlastní společnou stavební firmu. Jejich poklidné životy však začne ohrožovat nečekané tajemství.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Vy se všichni děsíte, kde do výzvy seženete seriál o dětech nebo těhotenství, a Slováci přitom mají hned jeden po ruce. Na to, jak mi obecně dokáže padat slovenská tvorba do noty, tak tady to pro mě byla celkem nuda.

Jo, pokud mám srovnávat s druhou novinkou Nový život, tak Hniezdo vychází vítězně. Sleduje se to relativně slušně a oceňuju, že se zde netočí pořád jen kriminálky na sto způsobů, ale že vznikají i neokoukané příběhy. Na druhou stranu zrovna tady ta touha po dětech není něco, co by bylo určeno pro mě. A ano, točí se to celé kolem dětí, v podstatě o nic jiného tady nejde.

Postavy jsou průměrné, nikdo extra nevyčnívá, nikdo extra nevadí. Pro mě je to jeden z těch seriálů, na které ihned po odsledování zapomenu – nezanechá ve mně žádnou stopu ani emoci. Rozhodně mě z něj ale oči nebolely, a to oceňuju.
  • neurazí
  • nenadchne
  • prostě takový nevýrazný průměr s nevýraznými postavami
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Kdyby nic, tak se alespoň Hniezdo perfektně hodí do výzvy, ale naštěstí to není totální katastrofa, takže těch důvodů ke sledování je víc.

Na slovenský seriál je tu zajímavé plejáda hereček a herců, je fakt, že už jsem od RTVS dlouho nic neviděl, ale minimálně proti jiným stanicím se pokusili vnést jména odjinud a hezky je propojit. Jediné, co se nepovedlo, je fakt, že jsou tu hned dvě hlavní postavy ze seriálu Nový život. Jako pominu fakt, že by mohlo jít o konkurenční projekty, protože vzhledem ke dnu a slotu je to blbost, ale pokud někdo sleduje oba kousky (netuším, jestli někdo takový je, mě osobně zaujaly oba seriály, ale čas na to není), tak v tom musí mít pěkný bordel. No co, tvůrci musí vědět nejlépe, co dělají.

Přiznávám, že mě pilot celkem dost zasáhl. Jednak úvod byl takový… no emocionální, ke konci to pak byl bezdětný pár, který dostává na frak od rodičů, tam dost naložila nemocniční scéna s miminkem (ale řekněte, nebylo kouzelné?) a na úplný závěr těhotenství, které bylo očekávatelné, jen já teda nečekal, že si takto mamča maskuje břicho. Proti těmto emotivním rodinným věcem tu pak figurují, prozatím hlavně v náznacích, naopak katastrofální rozepře, vražené klíny a rozpady vztahů.

Rozhodně seriál, který cílí na dospělé publikum, takže milovníci teen příběhů si na to rozhodně nepošmáknou. Pravdu to vypadá na dost náročný seriál, ke všemu ve vzduchu visí otázka pracovnice orgánu sociálně právní ochrany dětí, u které, alespoň vzhledem k obsazení, neočekávám tu drsnou stránku zlé paní z ospodu. Jo a samozřejmě nesmím zapomenout na poker, to mi přišlo dost divně zahrané, po stránce herectví, ne hazardu. Ale zase tak dal seriál nahlédnout i do jiného prostředí. Každopádně i přes tento zvláštní mix rozmanitých scén, které chvílemi působí, jakoby nebyly točeny pro jeden seriál. Celkově se na to dá dívat bez problému, celkem se mi to i líbí, jen mám obavu, že by možná má emoční stránka neunesla celou sérii, ale pilotu nemám nic velkého, co vytknout. Ale naopak jsem zapomněl ještě vyzdvihnout jednu věc, moji klasiku, úvodní skladbu. Ta je opravdu pěkná.
  • rozmanitost obsazení
  • rozmanitost příběhů
  • těžké téma, emoce
  • uteče
  • úvodní skladba
  • místy předvídatelné
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
bettyragy

bettyragy

Seriál se mi celkem líbí. Je to taková nenáročná oddechovka a slovenskou tvorbu a speciálně některé herce...
před 4 roky
Další články k tématu