26. 10. 2019

Novinka pod lupou: The War of the Worlds (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název The War of the Worlds
Žánr drama, historický, sci-fi, minisérie
Stanice BBC One
Premiéra 6. 10. 2019
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 86 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Televizní adaptace jednoho z nejslavnějších sci-fi příběhů od H. G. Wellse. Válka světů je považovaná za úplně první román, který sleduje mimozemskou invazi na Zemi. George a Amy se snaží vzepřít společnosti a začít společně nový život. Přitom však musí čelit sílícímu teroru, který s sebou přináší mimozemská invaze. Hrdinové bojují za své životy a proti nepříteli, který nemá obdoby.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Já vím, že tento seriál není originál. Knižní předloha již byla několikrát zpracována, ale zatím nikdy jsem neměla možnost ji vidět nebo přečíst. Každopádně to spojení historického zasazení a mimozemské invaze je pro mě tak do očí drásající, něco takového jsem prostě ještě nikdy neviděla. Historické seriály jsou jedna věc, sci-fi nebo obecně mimozemské invaze jsou pro mě synonymem zasazení do budoucnosti. Spojit obě dohromady v mojí hlavě nedává smysl, a přesto to dobře funguje.

Nevím, jak moc se minisérie drží románu, každopádně alespoň v prvním díle to vypadá, že hlavní roli převezme románek hrdinů. Mimozemšťané jsou jen takovým výraznějším vedlejšákem, další překážkou, která jim stojí v cestě za štěstím. Líbí se mi, že děj skáče z přítomnosti do budoucnosti, kdy už je celá válka u konce, a ukazuje nám střípky osudů hrdinů, s nimiž se v průběhu stále lépe seznamujeme. Rozhodně jsem zvědavá, jak to celé dopadne, jestli se nakonec setkají a bude z nich jedna velká šťastná rodinka.

Je zvláštní poslouchat dialogy postav. Pro nás jsou sci-fi pojmy běžná záležitost, ale pro postavy, které se s mimozemšťany a invazí setkávají poprvé, je to úplně něco nového. Bylo super sledovat, jak se snažili popsat, co se vlastně děje. Mají skutečně bohatou slovní zásobu, to se musí nechat. Sama bych nevěděla, jak to pojmenovat, kdybych neznala konkrétní název.

Celkově jsem se bála, že téměř 1,5 hodiny dlouhý pilot bude únavný, ale nakonec to uteklo celkem rychle. Pořád se něco dělo a napětí i akce se stupňovalo, takže si pilot dokázal udržet moji pozornost. Na další díly se dívat asi nebudu, přece jen mám raději sci-fi z budoucnosti. Doufám, že znalci a fanoušci předlohy se na seriál podívají, aby mohli zhodnotit, jak se stanici BBC povedlo této náročné adaptaci vdechnout nový život.
  • zajímavé spojení historie a sci-fi
  • sympatické postavy
  • prolínání dvou časových rovin
  • maličko menší důraz na samotnou invazi
  • přece jen až moc dlouhá stopáž
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Letos nás čekají až dvě seriálové zpracování Války světů, navíc docela krátce po sobě. Za sebe můžu říct, že jsem jako naprostou pecku čekal právě tuto minisérii, protože je na rozdíl od druhého zpracování (stejně jako od filmového z 2005) zasazena do Anglie minulého století tak, jako v knize H. G. Wellse. To byl taky důvod, proč jsem se víc těšil na verzi od BBC. Ale nastalo zklamání.

Děj pilotu se rozjede až přibližně v polovině, a to taky celkem rychle ustane, takže tu pak máme pár momentů jako na houpačce, kdy se to ovšem spíš propadá a ztrácí diváka. Je super, že se zpracování skutečně drží předlohy, takže tu máme postavy přímo z knihy a děj se odvíjí dost podobně. Některé věci jsou tu vypuštěny, něco málo je překopáno, nicméně to není nijak na škodu. Jenže současný děj se prolíná s budoucností, která nám napovídá něco málo z toho, co se stane, kdo přežije… takže je to ještě víc roztahané, místy až nezáživné. A jestli bude mít každá epizoda téměř hodinu a půl, tak tu máme čtyři a půl hodiny příběhu přecpaného zbytečnými záběry, rozvleklým dějem a nepodstatnými detaily, což zrovna v tomto případě rozhodně není plusem.

Postavy jsou celkem fajn, ti otravní jsou otravnými, hlupáci jsou hlupáky, každý tu sehrává svoji roli a snad kromě čtveřice v přítomnosti a trojice v budoucnosti tu nikdo nemá zaručené místo, takže se jedná spíše o drobné role, které tu jsou pouze, aby se staly oběťmi. Herecky to taky nijak nestrádá, všem to věřím, i když je tu mix obsazení ze všeho možného, snad jen Jonathan Aris je strašně iritující, ale to bude tím vzhledem, u mě se prostě zapsal v Sherlockovi.

Upřímně nemám chuť se dívat na další dvě části, protože pilot ničím moc nenalákal. Spoustu věcí prozradil, takže tu není zase tolik z napětí. Ale pro diváky, kteří Válku světu neznají, má určitě i tak co nabídnout. Vše je vystavěno na spletitém rodinném životu, který vlastně celou dobu sledujeme a který posouvá celý děj. Všechno navíc spěje k happyendu.

Věřím, že příchod Wellsovy knihy musel vyvolat ve své době velkou odezvu, stejně tak o čtyřicet let později americká rozhlasová hra, která způsobila veliký poprask, ale tato minisérie se k nim nepřidá. Určitě potěší Brity, že konečně mají své zpracování knihy anglického velikána, ale to je asi tak vše. Nejedná se sice o žádnou katastrofu (kdyby to tak náhodou z hodnocení mělo vyznít), kvalitní to rozhodně je, což se promítne i do mého hodnocení, jen to prostě není ono.
  • dobové zasazení
  • efekty
  • délka
  • rozvleklé
  • jako na houpačce
  • vyzrazení děje budoucností
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
_-0-_

_-0-_

TADY, TADY a TADY jsou články o rozhlasové dramatizaci literární předlohy The War of the Words....
před 4 roky
Další články k tématu