22. 1. 2020

Novinka pod lupou: Místo zločinu Ostrava (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Místo zločinu Ostrava
Žánr krimi
Stanice Česká televize
Premiéra 6. 1. 2020
Vysílání pondělí, 20:05
Délka pilotu minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Ema je soutěživá a racionální a zcela vyvrací stereotyp, že ženy řeší vše emocemi. Její kolega Honza je naproti tomu výbušný a náladový. Ema je přizvána, aby jako specialistka na komunikaci s nezletilou mládeží pomohla s vyšetřováním zmizení dívky. Za jejího velkého přispění je případ vyřešen, ředitel krajské kriminálky ji ale odmítne přijmout. Ema se proto rozhodne zúčastnit výběrového řízení přímo na šéfa mordparty a k velkému údivu budoucích kolegů vyhraje. Jediný vážný kandidát Honza totiž začne být vyšetřován za postřelení únosce. Obtížné skloubení role matky a práce v oddělení vražd Emě připraví těžké chvíle, navíc Honza je jedním z těch, kteří ji berou od začátku s rezervou. Nevadí mu, že ho přeskočil někdo jiný, ale že je to někdo, kdo na tuhle práci podle něj nemá. Během dalších případů se z nich ale stane dvojice, která se profesionálně doplňuje a postupně v sobě nachází dokonce možná víc, než kolegiální náklonnost.

Trailer

na Facebooku

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Typická česká kriminálka. Jak jde poznat seriály od CBS, tak taky zaručeně trefíte, co natočila Česká televize. Kouká se na to relativně v pohodě, ale rozhodně to není něco, k čemu bych se měla každý týden vracet.

Případ byl zvolený docela odvážně, ale na druhou stranu to tvůrci vyvážili jeho vyústěním. Ony děti jsou vždycky citlivé téma, zvlášť když se jim má něco stát, takže chápu, že tvůrci nechtěli hned ze začátku schytat nějakou velkou kritiku, což by na sebe v naší společnosti určitě nenechalo dlouho čekat. Tým je vykreslen ryze jednotvárně, mužská dominance je tady poměrně výrazným tématem. Ženský prvek, ačkoliv samozřejmě očekávaný (vývoj příběhu hlavní hrdinky opravdu nemusíte složitě hádat), se sem hodí. Celkově jsou postavy sympatičtější, než se zdá na první pohled nebo z fotografií.

Dál koukat nebudu, českou tvorbu nevyhledávám. Ale první díl utekl rychle a sledování se obešlo bez bolesti nebo uspávání, takže palec nahoru.
  • sympatické postavy
  • dobré tempo v průběhu dílu
  • až moc urychlené vyústění
  • ničím nevyčnívá z řady českých kriminálek
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Bez mučení se přiznávám. Na spřízněný seriál Místo zločinu: Plzeň jsem úplně, ale úplně zapomněl. Kdybych se nekoukl na hodnocení, tak ani nevím, že jsem to kdy viděl.

Tím pádem říct, že Ostrava je lepší, je takový alibismus. Ono to je asi jako říct, že je lepší, když vám vypíchnou levé oko místo toho pravého. A to si zatím první díl jen tak nahrubo chystal prostor pro budoucí zápletky, kdy je evidentní, že drsným ostravským chlapům začne šéfovat ženská.

Pokud od toho člověk očekával Případy 1. oddělení, tak bude velice zklamán. Tohle jsou totiž takoví Specialisté, a to v tom dobrém i špatném. Jen s tím rozdílem, že Specialisté u mě začínali na 60 % a postupně klasickým od 10 k 5 se dostali s neustálou změnou obsazení ke 30 %, tak Ostrava rovnou na 5 (ehm 30 %) rovnou začíná. Ale třeba se naopak bude zlepšovat! Prostor pro to určitě je. Ostravské exteriéry úplně vybízí k natočení nějaké další Pustiny nebo něčeho podobně drsného, a ne jen tuctové detektivky na každý týden, ale musí se chtít.

První případ je takový o ničem a jediné, co vám utkví, že snad v Ostravě je to na každém rohu pedofil (sorry, stížnosti posílejte do ČT).

Jediné, co si zaslouží vyzdvihnout, tak je výkon Stanislava Majera. Ten se mi už líbil v předchozí sérii „Detektivové od Nejsvětější Trojice“ a tady ve svém výkonu policajta opět exceluje. Jako by se pro roli vyšetřovatele narodil. Všechno ostatní snad do dalšího Místa činu z jiného města zapomenu.
  • Stanislav Majer
  • šeď, nuda
  • na startovní případ docela slabota
  • scéna s drsnou vyšetřovatelkou
30 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Deaneira

Deaneira

Přesně mě tam ten Kříž tak leze na nervy to je neskutečný. No Dejdar se do specialistů prostě nehodí, ale...
před 4 roky
Fruiko

Fruiko

No já to sledoval snad už právě jen díky Lavimu a Kajnarový. Teď už zůstane jen Lavi a to je prostě smutný.
před 4 roky
Odyssea

Odyssea

doufala jsem v novou detektivku, na kterou se budu každé pondělí těšit, bohužel jdu taky od toho,...
před 4 roky
Další články k tématu