6. 3. 2020

Novinka pod lupou: Jenny (JOJ)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Jenny
Žánr Drama
Stanice JOJ
Premiéra 1. 3. 2020
Vysílání neděle, 20:35 (pilot); středa, 21:35
Délka pilotu 40 minut
Předskokan Nový život
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Patnáctiletá tanečnice Jana, přezdívaná Jenny, musí čelit velkému střetu s realitou, když jí je diagnostikována leukémie. Život se jí obrací naruby, těžké časy ale nastávají také zbytku rodiny, jak otci, který už přišel o manželku, tak bratrovi, který se vyrovnává s odloučením od sestry. Jenny se ale jen tak nevzdá, navíc se jí velkou oporou stává nový přítel Oliver, se kterým se seznamuje právě díky nemoci.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Obava, se kterou jsem do pilotu šel, se naštěstí nenaplnila a Koleník si neukradl veškerý prostor jen pro sebe, což by byla škoda.

Povedené je rozhodně převedení kanadské verze do slovenských reálií, scény jsou si podobné a je to vlastně fajn, protože se tak nevytrácí ani napětí, ani vtip. Jen možná sloučením dílů a natažením délky epizody vzniká taková trochu neucelenost. Patnáct minut není moc, ale nakonec působí líp než téměř trojnásobná délka, kde se tvůrci snažili nacpat vše najednou, takže místo poklidného rozdělení na jednotlivé epizody vzniká částečně přetížený příběh. Ale není to zase žádná katastrofa.

Obsazení je… zajímavé. Je místy vidět, že se jedná o dětské herce, nakonec to ale možná je i plus, protože vše působí autentičtěji. Možná i tím, ale především scénářem je seriál přizpůsoben také mladším divákům, takže pilot je spíš plný naděje a nejmrazivější je úvodní znělka, kterou oceňuju, skutečně navozuje takovou atmosféru, že až. Každopádně mám obavu, nebo možná spíš věřím (obojí zní blbě), že další díly přinesou větší střet s realitou a ještě více chytnou za srdce, co už samozřejmě udělal úvodní díl.

Rozhodně je skvělé, že JOJka sáhla po tomto seriálu a snaží se dělat osvětu. Jednak byl zajímavý krok spojit premiéru s pořadem V siedmom nebi, ale o tom tu polemizovat nehodlám (i když by se dalo). Ale především mimo tu obeznamovací rovinu ukazuje seriál, že naše životy nejsou až tak náročné a že každodenní strasti jsou naprostými banalitami, osobně jsem za to moc vděčný, především právě v tomto období. Ale abych se ještě vrátil k té osvětě, seriál je na internetu, podobně jako kanadská předloha, doplněn o vysvětlující videa tzv. Jenninfošky a ty jsou skutečně trochu moc dětinsky vytvořené. Takže po této stránce možná lepší zůstat jen u seriálu.

Celkově ale seriál zaujal a rozhodně navnadil na sledování dalších osudů, přeci jen se může lokální verze odklonit od originálních tvůrčích záměrů, takže může dojít i na překvapení. Rozhodně si seriál připisuje k dobru důraz na problematiku a nemoc jako takovou, na kterou apeluje více než „konkurenční“ novinka těžící z příběhů.

  • znělka
  • důraz na problematiku
  • odvážné
  • převažuje naděje, realita je upozaděna
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Emotivní seriál, ale konečně se Slováci vrátili k seriálům, na které jsem od nich zvyklá a které mi sedí svou atmosférou i příběhem.

Seriál sází na city, což je asi jasné už od úvodní fotky. Děti jsou křehké téma, a když jsou navíc vážně nemocné, tak to je úplně jiná liga. Ale seriál se toho zhostil s úctou, alespoň v prvním díle. Dokáže balancovat mezi vážností a odlehčeností, aniž by to působilo nevkusně.

Předlohu neznám, takže nemůžu porovnat, jak moc je seriál stejný jako originál. Ale jak to tak znám (a už jsem viděla Červené pásky), tak si dokážu představit, že je to téměř scénu od scény stejné. Kdo tedy viděl původní verzi, tak si může být docela dobře jistý, do čeho jde.

Herci byli vybraní na výbornou, všem role sedí. Představitelka Jenny je hodně příjemná, hezky se na ni kouká, a přechod ze zdraví do nemoci zvládla výborně. I ostatní mi sedli, nemá, co bych vytkla.

Dál koukat nebudu, ale myslím, že seriál může chytnout za srdíčko spoustu diváků.

  • balanc mezi vážností a odlehčeností
  • sympatické postavy
  • škoda, že nemůžu porovnat s předlohou
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
rsc

rsc

Ona má v patnácti syna? Ten popis seriálu se mi nějak nezdá ;)
před 4 roky
jesmot

jesmot

Pravda, pravda, děkuji za upozornění. Rgaelly už pohotově opravila moji chybu z nepozornosti, nějak...
před 4 roky
Další články k tématu