13. 4. 2020

Novinka pod lupou: Run (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Run (Utíkej)
Žánr thriller, černá komedie
Stanice HBO
Premiéra 12. 4. 2020
Vysílání neděle, 22:30
Délka pilotu 31 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Ruby svůj život nežije, ale přežívá. Jednoho dne dostane zprávu s pozvánkou, která jí umožní splnit si plán z mládí. Dostane slíbenou lásku a možnost změnit svůj život. Stačí, když opustí ten starý a vydá se na cestu se svou starou známostí.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tak tohle bylo neskutečné. HBO půlhodinovky jsou pro mě hit or miss, dost často se stává, že si to přetrpím, protože HBO má (podobně jako Showtime) dost specifický druh humoru. Proto jsem k Run přistupovala opatrně. Schválně jsem si, ostatně jako vždy, nepouštěla trailer ani nečetla popis, takže jsem vůbec netušila, do čeho jdu.

Pilot mě dokázal naprosto strhnout. Zasloužil si mou plnou pozornost, dokonce jsem si ho poustila na televizi a počítač nechala na stole, aby mě u sledování nic nevyrušovalo. První díl utekl jako voda a mně přijde, že postavy znám od počátku věků.

Na druhou stranu až budu seriál sledovat maratonem – a asi je vám jasné, že si ho ujít rozhodně nenehcám – pravděpodobně budu dost v šoku, jakým směrem se příběh začne ubírat. Pilot totiž působí jako neuvěřitelná slaďárna, romantické drama o znovunalezení pravé lásky. Jenže teď, když jsem psala tento článek, najednou koukám, že žánrově se Run řadí k černé komedii a thrilleru, což z pilotu vůbec, ale vůbec nejde poznat. O to víc mě zajímá, jak se příběh rozjede, a jak se z toho nevinného pilotu dostaneme k té thrillerové části.

Merritt Wever znám z Nurse Jackie, kde jsem ji měla moc ráda, takže ji uvítám v každé nové roli. Tahle jí sedne dokonale, Ruby je mi sympatická od první chvíle, ale čím dál pilot postupoval, tím jsem ji měla radši. U Billyho si nejsem jistá, co od něj mám očekávat. Každopádně vím, že oba herci dokázali svým postavám vytvořit neskutečnou chemii. Na to, že se neviděli nevím kolik let, mezi nimi ten ohňostroj bouchá o sto šest. Stejně skvělé jsou ale také jejich slovní přestřelky, škádlení, flirtování a perfektní balanc mezi touto stranou a uvědoměním si, co vlastně udělali, resp. Ruby, že opustila rodinu. Opět se budu opakovat, jsem hodně zvědavá, jak se příběh bude vyvíjet dál.

Pilot mě naprosto pohltil. Všemi deseti doporučuju každému ke zhlédnutí. Motivačně bych řekla, že nikdy není pozdě změnit si život a jít za štěstím. Vzhledem k nejistotě vývoje dalšího příběhu bych toho ale zpětně mohla docela litovat, tak raději budu mlčet :-)

  • chemie mezi postavami
  • scénář
  • dokáže zaujmout a udrží si pozornost
  • ideální stopáž
  • neokoukané téma a prostředí
100 %
Mé hodnocení
ragelly

U tohoto typu seriálu se strašně blbě hodnotí po pilotu. Třicet minut pilotu všechno jen tak trochu povrchně naťukne a pořádně nic neodhalí. Je to takový laciný trik, jak vás donutit koukat se i příště. Jenže na co? Nepopírám, že ústřední pár má mezi sebou celkem fungující chemii a že by se člověk chtěl dozvědět, co to „RUN“ vlastně znamená.

Ale pokud si člověk přečetl popisek seriálu, tak už to tak nějak tuší a jde nám už jen o motivaci hlavních postav. Tedy spíš postavy, protože Billy je celý zahalený tajemstvím. To Ruby je ta, jež podle všeho zahodila celý svůj život do koše. U Billyho ten pocit člověk nemá a přijde mu, že si jen tak blbne. Možná je tento rozpor cílem tvůrců, ale mně docela iritoval.

Jinak se toho v pilotu nic moc nestane. Taková konverzačka bez konverzačky. Postavy pobíhají po vlaku sem a tam, ale naštěstí to má jen třicet minut, tak se nestihnete nudit, i když by se stopáž dala nejspíš srazit na polovinu.

  • uteče to :-D
  • prostředí vlaku
  • i když je to krátké, mohlo to být kratší
  • Billyho nejasná motivace
  • člověk se nic nedozví
60 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
IrmaVep

IrmaVep

A doprčiiic, Domhnall zjevně dohnal svůj sexy věk! Ale k seriálu - jo, to by mohlo být něco pro mě, ale...
před 4 roky
MLav

MLav

Dokoukala jsem, ale musím říct, že počáteční nadšení opadlo, a zbytek jsem spíš ze setrvačnosti dokoukala....
před 3 roky
ragelly

ragelly

Tak jsem taky dokoukala a musím souhlasit. Po počátečním nadšení přišlo hodně rychlé zchlazení. První díl...
před 3 roky
Další články k tématu