29. 1. 2020

Novinka pod lupou: Star Trek: Picard (CBS All Access)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Star Trek: Picard
Žánr drama, sci-fi
Stanice CBS All Access
Premiéra 23. 1. 2020
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 46 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Jean-Luc Picard je bývalý kapitán hvězdné flotily U.S.S. Enterprise. Hrdina je nucen odložit důchod a začít novou kapitolu svého života, aby pomohl mladé ženě, kterou pronásledují zabijáci.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Picard se mi líbil. Dohánění starých klasik mi moc nejde, Novou generaci jsem viděla občas v televizi, když jsem byla malá, takže to ve mně nezanechalo žádnou stopu. Na Picarda se dá dívat i v případě, že nemáte minulé Star Treky nakoukané.

Na druhou stranu jsem si jistá, že mi ušel nespočet narážek a easter eggů, které seriál pro fanoušky značky pozvedly ještě o stupínek výš. V příběhu se dá relativně snadno orientovat, ale třeba vůbec netuším, v čem byl ten konec pilotu tak dechberoucí, že se o něm tolik mluvilo. Pravděpodobně to má spojitost s předchozími seriály, ale pro mě to byla jen další lokace, kde se nachází další důležitá postava.

Samostatnou zmínku si rozhodně zaslouží Stewart. Hercovi je přes 80 let a v seriálu má hodně náročnou roli, a to nejen na chytré a svižné dialogy, ale také po fyzické stránce. Vlastně jsem se docela bála o jeho zdraví, jak tam běžel do schodů, ale nezbývá mi, než ho obdivovat. Ani s přibývajícími lety navíc neztrácí svůj šarm, spolehlivě dokáže utáhnout svůj vlastní seriál.

Pilotu nechyběly momenty překvapení, pořádná akce, sympatické postavy, emotivní scény i zvraty. Dokázala jsem se do sledování naplno ponořit a užila jsem si ho naplno. Pilot určitě dokázal navnadit na další díly, za mě velmi povedený kousek.

Patrick Stewart i ostatní herci sympatické postavy akce, emoce, zvraty easter eggy pro fanoušky
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Jako malý jsem se občas díval na TNG v televizi, ale nikdy aktivně. Ale před nějakou dobou jsem se rozhodl dokoukat všechny oficiální Star Trek seriály a filmy. Teď už mi schází pouze čtyři série DS9 a poslední série Voyageru.

Samozřejmě musím začít všemi milovaným Jean-Lucem Picardem, jehož ztvárňuje úžasný Sir Patrick Stewart. Podobně jako ve snímku Logan, kde si zopakoval roli Profesora X z X-Menů, tak i zde si jeho postava prošla příšernou tragédií a ještě prohloubila jeho charakter. Samozřejmě nemůžu zanedbat i ty ztráty, kterými si prošel během celého seriálu a navazujících filmů, už tehdy toho prožil víc, než by kdokoliv z nás dokázal zvládnout. Skvělá byla i jeho dynamika se třemi společníky na vinici, ať už mluvíme o těch dvou dvounohých, nebo o tom čtyřnohém.

Vizuální stránka pilotu je prostě dokonalá. Ať už mluvíme o dechberoucích futuristických městech, které jsou samozřejmě vytvořeny počítačovými efekty, nebo o překrásných hrách se světly na vinici Chateau Picard. Práce s kamerou je bezchybná, však se sami podívejte na všechny ty úchvatné záběry.

I samotný příběh má dobře našlápnuto, spojuje hodně věcí, které známe z předcházejících seriálů a filmů. Úplní nováčci se asi můžou občas cítit trošku zmateně, ale seriál je postavený tak, aby divákovi všechny důležité informace dodal. No a nám veteránům aby přivodil nostalgický úsměv na tváři. Musím říct, že se jedná snad o jeden z nejlepších pilotů, jaký jsem kdy viděl, ne-li ten nejlepší. Já se tedy poroučím a jdu se na něj podívat znova.

Sir Patrick Stewart postavy vizuální stránka příběh
100 %
Mé hodnocení
micuda98

Překvapilo mě, jak moc je Picard oproti klasickým Star Trekům akční. Přiznám se, že jsem ještě pořád neviděl Star Trek: Discovery, a tak nemůžu porovnat tuto novou vlnu startrekovských seriálů od CBS. Já totiž vážně čekal desetidílnou sérii s filozofujícím staříkem. Ne s ublíženým admirálem, který není schopný se dvacet let srovnat se smrtí svého přítele a který nepochopitelně vybuchne při prvním televizním rozhovoru.

Ale to jsem schopný seriálu odpustit. Naopak, akčnost tady není vůbec na škodu. I když se nějakých vysvětlení dočkáte až v závěru a jistá objevení vypadají spíš jako náhody, které mají jen posunout příběh (dvojčata? vážně?), celkově jsem se až divil tomu, jak celá epizoda rychle ubíhá. A to přesto, že celý pilot se odehrává na Zemi a do vesmíru se teprve dostaneme. A seriál ani nechodí kolem horké kaše, hned v prvním dílu nastolí zápletku, kterou převypráví co nejrychleji.

A přitom si ještě Picard najde chvíli na filozofování a přemostění těch dvaceti let mezi Novou generací (a Nemesis) a současností. Dokonce si myslím, že seriál můžou sledovat i diváci, které starý Star Trek ještě nepolíbil. Pořád půjde o příběh muže, který se musí vyrovnávat s minulostí, smrtí a zavržením. A pokud jde o Patricka Stewarta, ten je ve své roli samozřejmě skvělý. Nic jiného od něj ani nemůžeme očekávat. A jsem rád, že z něj tvůrci nedělají Supermana – je to pořád stařík, který nevyběhne schody, ani když mu jde o život.

Musím říct, že start Picarda se mi líbil ještě víc než start Discovery. Zatímco u Discovery byl pilot politický s množstvím postav, Picard si vystačí se čtyřmi až pěti a je to tak (zatím) lépe.

Patrick Stewart méně postav akčnější Star Trek není potřeba znalost předchozích Star Treků občas příliš laciné vodítko dalšího děje
80 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
Morrigan

Morrigan

Ad Seraphinova výhrada ohledně nápadu s dvojčaty. Mně ten nápad naopak dává dokonalý smysl. Data měl...
před 4 roky
sandokan555

sandokan555

Data nemal brata ... mal predchadzajuci model ktory ale bol prilis"ludsky" takze bol...
před 4 roky
Morrigan

Morrigan

Ano, předcházející model vytvořený stejným tvůrcem (otcem). = starší bratr. :)
před 4 roky
Další články k tématu