4. 3. 2020

Novinka pod lupou: Queen Sono (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Queen Sono (Královna Sono)
Žánr drama, akční
Stanice Netflix (Jihoafrická republika)
Premiéra 28. 2. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Kagiso Lediga
Hrají Pearl Thusi, Vuyo Dabula, Sechaba Morojele, Chi Mhende, Loyiso Madinga, Rob van Vuuren, Kate Liquorish, Khathu Ramabulana, Enhle Maphumulo, Abigail Kubeka, Connie Chiume, Otto Nobela, James Ngcobo

O čem to je?

Talentovaná špionka z Jihoafrické republiky se vydává na tu nejnebezpečnější misi ve své kariéře. Kromě toho musí hrdinka čelit měnícím se vztahům s lidmi ve svém osobním životě.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Na začátku jsem měla hodně deja vu, jako bych sledovala africkou verzi Alias. Hned jsem dostala chuť si dát opáčko, ale víte, jak to chodí, na takový přepych nemá nikdo čas, takže si můžu nechat zajít chuť.

Každopádně postupně se seriál dostává do průměru. Začátek vypadá zábavně, nechybí mu napětí ani akce. Pak už se začínají řešit až moc rodinné problémy, hrdinka ukazuje své vnitřní démony a to je docela nuda. Škoda, že se seriál nedrží odlehčenější roviny a nesoustředí se na převleky a tajné mise tak, jak tomu bylo u Alias. Ale přiznejme si, jak tam není Sydney a Vaughn, tak se to nedá srovnávat.

Celkově si po pilotu nemám chuť pouštět další díly. Žádná z postav mi nepřirostla k srdci, příběh se po zdařilém začátku přesunul do průměrné roviny, hrdinka začala být čím dál otravnější a nafoukanější.

  • zábavná úvodní scéna
  • nudné postavy
  • upadající kvalita pilotu
  • hrdinčini démoni spojené s matkou
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Když jsem viděl, že Jižní Afrika má na Netflixu špionážní drama natočené v Jižní Africe, tak jsem nemohl odolat. To se musí zkusit. Bohužel jsem odešel velmi, ale velmi zklamaný. Osobně netrvám u špionážních seriálů na nějaké přehnané akci, klidně můžou být pomalejší a pomalu budovat hutnou atmosféru. Ale Queen Sono na začátku vystartuje s akční sekvencí a pak se zbytek pilotu nic neděje, jen se pořádně pitváme v její osobnosti, pomocí představování postav z jejího okolí. To by celkem fungovalo, kdyby šlo o nějaké rodinné drama. Takhle to člověka sice vzdáleně baví, ale zároveň neskutečně irituje. Například rozhovor s babičkou je celkem bravurně napsaný, včetně přechodů do místního dialektu, ale člověk si z něj mnoho neodnese. Jistě, buduje charakter hlavní hrdinky a noří nás do jejích problémů, ale šlo by to udělat mnohem rychleji a bez zbytečné omáčky, kterou člověk u špionážního drama nechce. Bohužel první díl je podobných setkání plný a další drobné akce se dočkáme až v závěru, kde se nás tvůrci snaží nalákat na další díl.

  • neokoukané prostředí
  • stálé omílání matčina osudu (i když chápu, že okolo toho se to bude točit)
  • spíš rodinné drama než špionážní thriller
  • když už se děje nějaká akce, tak působí lacině
50 %
Mé hodnocení
Fruiko

První africký seriál v produkci Netlfixu a hned taková pecka, to mě podrž. Nevím, jestli to bylo právě tou Afrikou a s tím spojenými herci, ale seriál v sobě zkrátka něco měl. Něco víc než jen běžné krimi drama. Z pilotu na diváka něco dýchne, díky čemu si řeknete „jo, pojďme do toho“.

Herecké obsazení bylo úplně odlišné, stokrát neomílaná jména, taková svěží věc. Charaktery byly také zajímavé, rozmanité postavy, tak jako epizoda samotná, ale vlastně tak jako kontinent samotný. Myslím, že to skvěle vystihuje i plakát, to spojení barevnosti a šedi/černi, moc dobré.

Příběh se skládá z několika dějových linek, některé se prolínají už v průběhu pilotu, ale ještě není pořádně jasné, co jejich spojení přinese. Ale pak jsou tu tajemné náznaky, částečně už napojené na příběh a částečně naprosto odkloněné a spíše jen tak vsunuté. Vzhledem k počtu epizod by snad část věcí mohla být jasná už na konci, a to nebude dlouho trvat, ale už teď po pilotu si troufám říct, že by si seriál zasloužil, s dobrým nápadem, další sérii.

Určitě chválím délku epizody, můj odvěký problém s Netflixem, přeci jen ony se snáz sledují ty kratší epizody i maratonově, ale tady to problém není. Pilot v sobě skloubil příjemné postavy, zajímavé obsazení, rozmanitý příběh a tajemné linky, a to vše zasadil do úžasného prostředí, které prozatím není až tak využívané. Za mě příjemné špionážní drama, které si určitě zaslouží širší pozornost.

  • něco vtahujícího
  • tajemno
  • svérázné metody
  • prostředí
  • má nedočkavost
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu