19. 5. 2020

Novinka pod lupou: The Great (Hulu)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Great
Žánr komedie, drama, historický, minisérie
Stanice Hulu
Premiéra 15. 5. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Revoluční antihistorická jízda Ruskem 18. století sleduje komický vzestup Kateřiny Žádné a její proměnu ve velkolepou Kateřinu Velikou.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tak tohle jsem nečekala. Opět se jednou ukázalo, že nemůžu soudit nic předem, protože se z pilotu nakonec může vyklubat úplně něco jiného. Tady jsem viděla jen obrázky a věděla jsem, že půjde o historický seriál z panovnického dvora. Jeho zpracování mě ale dostalo do kolen.

Nepřestává mě udivovat, jak rozdílná pojetí v podstatě stejného tématu můžou vzniknout. The Great je do jisté míry satira, míchají se tu rozdílné žánry a minisérie se rozhodně nebere vážně. Člověk by řekl, že seriál bude podobný britskému The Windsdors, který humorně ukazuje radosti a strasti britské královské rodiny. Zatímco Britové u mě selhávají na plné čáře, tento počin mě ale neskutečně bavil.

Upřímně, všech těch historických vážností je v televizi tolik, že kdyby se minisérie držela zaběhnutých kolejí, za týden si na ni nikdo nevzpomene. Ale tím, že se nebojí provokovat a ukazuje střet dvou odlišných kultur s mnohdy odvážným humorem, stává se z toho kousek, který po odsledování jen tak z hlavy nevyženete. Jistě, rozhodně nesedne každému. Ale ať už budete hodnotit kladně, nebo si budete po pilotu zbytek série držet co nejdál od těla, pořád platí, že vám v hlavě zůstane.

Za mě super. Bavila jsem se dobře, jde vidět, že Elle i Nicholas si své role neskutečně užívají. Taky se mi moc líbila služebná, taková správná přidrzlá sidekickerka aka Gabriela ze Xeny. V neposlední řadě pak chválím zakomponování moderní hudby – jako bych znovu sledovala Příběh rytíře.

  • herci
  • odlehčené zpracování
  • moderní hudba
  • čekám dost vyhraněné reakce – není to nenáročný průměr pro masy
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Do sledování Kateřinina příběhu jsem šla s naivitou toho, že půjde o další Marii Terezii, tedy dobovku, která neurazí, nenadchne. Asi mě mělo napadnout, že pokud se jedná o Hulu, tak to nebude tak jednoduché.

Snad každému dobovému seriálu byla někdy vytýkána určitá míra historické nepřesnosti. A tvůrci The Great se s tímto popasovali opravdu zajímavě. Hned na začátku budete upozorněni, že jde o „příležitostně pravdivý příběh“. A to jej myslím vystihuje nejlépe. Z romantického příběhu se nakonec vyklube ujetá komedie namixovaná s mrazivým dramatem.

Úvodní epizoda The Great je zkrátka divná, ale takovým tím zvláštním pozitivním způsobem, který vás nutí sledovat dál a dál. V dnešní době, kdy jsme seriály zahlceni, získává pilot body tím, že můžu s jistotou říct, že jsem něco podobného již dlouho neviděla. Svou ztřeštěností mi trochu připomíná některé filmy Baze Luhrmanna.

Některé vtipy jsou trochu laciné nebo obhroublé, u jiných jsem se dobře zasmála. Svůj podíl na tom má i povedené obsazení. Na hercích je znát, že si své (občas přestřelené) role vychutnávají.

V druhé polovině pilotu začíná být jasné, že tento seriál nebude jen povedená taškařice, ale dočkáme se i vážných momentů. Skloubit komedii a drama se dnešním tvůrcům úspěšně daří málokdy, proto mám vždy radost, když se to někomu opravdu povede tak, že vznikne něco výjimečného. Ano, tento seriál je zvláštní, občas i sprostý, ale rozhodně má určité kouzlo.

  • mix komedie a dramatu
  • neokoukané zpracování
  • herecké obsazení
  • tempo vyprávění
  • naláká k dalšímu sledování
  • vtip občas hraničí s trapností
  • násilí na CGI zvířatech
70 %
Mé hodnocení
Tempy
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
IrmaVep

IrmaVep

To je mi ale prekvapko...! O tomhle ctu poprve, ale zaujalo. Lvi podil na tom ovsem ma nedavna zkusenost...
před 3 roky
Jenny17

Jenny17

Na to se těším moc 🤗, díky za názory 👍😉
před 3 roky
andromache

andromache

Včera jsem se dokopala k traileru (ano, trochu pozdě, ale přece) a ten mě vyloženě nadchnul. No a když...
před 3 roky
Další články k tématu