27. 9. 2019

Novinka pod lupou: Stumptown (ABC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Stumptown
Žánr Drama, Akční
Stanice ABC
Premiéra 25. 9. 2019
Vysílání středa, 22:00
Délka pilotu 43 minut
Předskokan Single Parents
Konkurence S.W.A.T. (CBS), Chicago PD (NBC)
Tipovačka

O čem to je?

Dex Parios je silná, asertivní a drzá vojenská veteránka s komplikovaným milostným životem. Hrdinka se musí vypořádávat s velkým dluhem ze sázení a bratrem, o kterého se musí v Portlandu starat. Její vojenské dovednosti z ní dělají skvělé s soukromé očko, ale neomluvný styl ji často dostává do středu sporů mezi drsnými kriminálníky, a často se také dostává do kontaktu s ne příliš chápavou místní policií.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Ale jo, zábava to byla slušná. Na začátku mi sice chvíli trvalo, než jsem si na seriál a jeho styl zvykla, ale přišlo mi, že od druhé půlky epizody se to začalo pořádně rozjíždět. Na konci jsem se bavila královsky.

Musím vyzdvihnout postavy. Všichni jsou totiž super. Většinou to u mě je tak, že buď mám ráda hlavního hrdinu a ostatní mi přijdou do počtu, nebo se mi líbí někdo vedlejší a hlavní hrdina mi přijde nezáživný. Tady mi ale seděli všichni. Líbí se mi drsná hrdinka v kontrastu s láskou, jakou chová k bratrovi. Nejvíc mě nadchlo její přátelství se sympatickým hodným klukem. Je jasné, že dřív nebo později z nich tvůrci udělají spolu s policistou milostný trojúhelník, a já už teď vím, do jakého fanklubu budu patřit.

Nejsem moc fanouškem příběhu, kdy vidíme budoucnost a pak se vracíme zpět, abychom zjistili, jak jsme se tam dostali. Tady to tak je, což mi výsledný dojem trošku kazí. Na druhou stranu scéna rvačky v autě byla zábavná, připomněla mi Deadpoolovu scénu na dálnici. Jen jsem tak při sledování přemýšlela, jestli se seriál chce brát vážně, nebo bude sázet na odlehčenější notu. Tyto dvě protikladné atmosféry se zde totiž několikrát vystřídaly, takže jsem ve výsledku byla trošku zmatená, jak se seriál chce divákovi prezentovat.
  • postavy
  • spousta akce
  • budoucnost v úvodu
  • střídání vážných a odlehčených momentů působí trošku zmateně
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Velkým tahákem je rozhodně hlavní hrdinka v podání Cobie Smulders, kterou má většina zapsanou jako Robin z HIMYM a v posledních letech také jako Marii Hill, takže toto jméno rozhodně táhne. A ono to s ní opravdu funguje.

Seriál, ač se nejspíš bude jednat o drsnější kriminálku, je příjemný, pohodový a vtipný. Zkrátka je to ten typ seriálů, kde hlavní postava nemá problém porušovat pravidla a zajeté konvence, ale tady to prostě zvládá utáhnout celý seriál. I další postavy jsou zajímavé a i přes očividnou dvojici Dex a vyšetřovatele je to tu jiné než běžně mezi postavami, u kterých od začátku víme, že musí skončit spolu. Taky se nejedná o nezranitelnou elitní vyšetřovatelku, prostě všechno se vždycky nepovede, takže je super, že nám to tvůrci pro jednou taky tak prezentují. Postava navíc táhne i svou minulostí, náročnou životní cestou a řadou tajemství.

Musím vyzdvihnout hudební složku, přestože se jedná převážně o skladby hrající v autě z kazety, je jí tu dost (ještě aby ne, vzhledem k počtu scén právě v autě). Je tu zajímavý mix starších skladeb, kterými se rozhodli tvůrci vše podtrhnout, což ovšem není na škodu, protože seriálu to prostě sedí. Ještě jsem zapomněl na prostředí, co by byla škoda, protože Portland tomu vysloveně sedí. A bar, který během pilotu vznikl, je úplně úžasný, to jen tak na okraj.

Je super, že se nejedná o jeden příběh roztahaný napříč sérií, ale o koncept case-of-week, takže se tu snad dočkáme každý týden něčeho nového a dalších akčních scén, které jsou prozatím vydařené. Jak jsem již zmínil, Stumptown se řadí k množství podobných projektů, ale myslím, že je tu něco, co si diváky rozhodně získá. Protože mě si to získalo úplně. Taková akčnější Jessica Jones.
  • Cobie Smulders
  • hudba
  • atmosféra
  • boří zajeté seriálové stereotypy
  • nekonvenční
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
marvio

marvio

Jestli budou český titulky tak na to mrknu.
před 4 roky
DenaaS

DenaaS

herecku poznam z HIMYM... herca 1 z New Girl a herca 2 z dalsieho serialu ktoreho nazov...
před 4 roky
Další články k tématu