10. 10. 2019

Novinka pod lupou: Trhlina (Joj)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Trhlina
Žánr Drama, Horor, Mysteriózní, Minisérie
Stanice Joj
Premiéra . 9. 2019
Vysílání oba díly k dispozici
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Jozef Karika (předloha)
Herci Matej Marušin, Tomáš Maštalír, Dávid Hartl, Mária Bartalos

O čem to je?

Hlavní postavou Trhliny je nezaměstnaný absolvent vysoké školy Igor, který při jedné brigádě objeví záznamy výpovědí psychiatrického pacienta Waltera Fischera. Ten před sedmdesáti lety záhadně zmizel v pohoří Tribeč a když se po více jak dvou měsících objevil, měl po těle rozsáhlé popáleniny, zranění a byl ve strašlivém psychickém stavu. Igor postupně zjišťuje, že případ Waltera Fischera není zdaleka jediný. Spolu s dalšími parťáky a přítelkyní Miou se vydává rozluštit tajemství sil ukrytých uprostřed lesů děsivého Tribeče. V partě výletníků za neznámem se potkávají dvě protichůdné osobnosti – vcelku protivný záhadolog Andrej a skeptický učitel David. Zpočátku nevinné putování se změní v hororový zážitek.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tento slovenský počin mě překvapil. Konečně i v naší tvorbě máme nějaký seriál, který není jen další rodinnou komedií z davu nebo typickou kriminálkou. Trhlina má docela působivou atmosféru a příběh opředený tajemstvím, které dokázalo upoutat moji pozornost.

Výtky by se určitě našly. Příběh pilotu se odehrává ve dvou časových rovinách, do kterých se navíc zamotávají hrdinovy představy/vzpo­mínky. Celé to působí trošku zmateně a neuhlazeně. Možná je potřeba se na sledování 100% soustředit, aby vám neunikly žádné detaily. Protože u tohoto typu seriálů se půl hodiny nemusí nic dít, a pak když mrknete, rázem přijdete o celou pointu.

Každopádně i tak hodnotím pozitivně. Příběh dokáže v divákovi probudit zvědavost. Scénář není odbytý, do detailů vykresluje hrdinovu komplikovanou osobnost a naznačuje, jak se dostal z relativně normálního člověka v zoufalou trosku, která unáší lidi, jen aby ho vyslechli. Prozatím neznáme moc odpovědí, ale to nevadí, alespoň nás to bude nutit sledovat další díly.
  • vybočuje z monotónnosti domácí tvorby
  • atmosféra
  • prostupující psychologická stránka
  • až příliš neuhlazené a roztřepané
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Na úvod: Byl pěkně blbý nápad sledovat toto o půl dvanácté v pátek v noci, opravdu to vyvolává nehoráznou paranoiu, čímž vlastně naprosto úspěšně splňuje všechno, co Trhlina vyvolat měla.

Musím tvůrcům vytknout množství otázek, které nastínili (jak se ukázalo, spoustu z nich není zodpovězeno ani v závěrečné části), které prostě jen zůstanou. Z recenzí, které jsem četl, by se mělo jednat skutečně pouze o problém seriálového/fil­mového zpracování, kdy kniha je mnohem víc propracovaná. Na druhou stranu jsou údajně vypuštěny vnitřní monology hlavního hrdiny, co je naopak super.

Seriálová verze je proti filmové obohacená o některé scény, jednou z nich je závěr první části, kde si myslím, že mohla být scéna trochu zkrácena, aby více navnadila na pokračování, jelikož v současném stavu moc nenaláká. Celkově z příběhu mrazí, když navíc zjistíte, že je vše na motivy skutečných událostí… Za mě jeden z nejzajímavějších thrillerů poslední doby a upřímně už žádný další na dlouhou dobu vidět nechci. Jinak naprosto chápu úspěch, který Trhlina sklidila v kinech, zároveň je myslím dobře, že vznikl jak film, tak seriál, oba si získaly publikum a oba něco přinesly.

Je zajímavé, jak se prolínají jednotlivé dějové roviny, člověk neví, co přesně se děje, co se stalo, co se nestalo. Postavy taky přináší rozdílnou atmosféru, jen zrovna v pilotu je o celém příběhu spíš závěr, tím trpí rozjezd epizody a následně také uvedení nových postav do děje.

Jednoznačně se jedná o špičkovou věc letošní sezóny, a to nejen z československé scény. Takže ač po shlédnutí značně paranoidní, jsem spokojený s velice zajímavou věcí, kterou už nikdy nechci vidět znovu. I když v případě pokračování, na které v závěru vypadalo, že si tvůrci připravují půdu, bych asi stejně neodolal a prostě trochu, trochu víc toho strachu bych nejspíš přežil.
  • postavy
  • atmosféra
  • podle skutečnosti
  • drží v napětí
  • bonusová scéna
  • nezodpovězené otázky
  • pomalejší úvod do oficiálního příběhu
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
patrik1177

patrik1177

Mne sa viac páčila kniha, tam bola atmosféra naozaj skvelá, toto filmové, resp. "rozšírené...
před 4 roky
phoboska

phoboska

Aj mne sa viac páčila kniha, ale na naše pomery a to nie je zlé spracovanie. Na atmosféru z knihy sa...
před 4 roky
Mik

Mik

Kniha byla vyborna, atmosfera uplne uzasna. Bohuzel na obrazovce jsem to nedostal, za me docela zklamani, a...
před 4 roky
Další články k tématu