18. 2. 2020

Novinka pod lupou: Utopia Falls (Hulu)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Utopia Falls
Žánr drama, sci-fi, hudební
Stanice Hulu
Premiéra 14. 2. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 44 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Skupinka mladých nadaných lidí soutěží v prestižní taneční soutěži ve zdánlivě idylické kolonii New Babyl. Hrdinové však náhodou objeví archív hudebních a kulturních relikvií, kvůli kterým začnou zpochybňovat vše, co znají a co se naučili. Tímto jim začíná vzrušující cesta k sebepoznání a hledání pravdy.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Pamatuju si na doby, kdy jsem s nadšením hltala každý nový díl So You Think You Can Dance a byla jsem naprosto ohromená všemi contemporary tanci, které tam Mia a Mandy a všichni ostatní dávali dohromady. Po více než deseti sériích (vzdala jsem to před tou dětskou a pak už se k seriálu nevrátila) už mi to ale začínalo připadat hodně ohrané. Samé drama, slzy v očích, nějaké temné pocity a závažná témata vyprávěná prostřednictvím tance stále dokola… už mě to nebavilo, protože už to na mě nemělo vůbec ten efekt, jako když jsem poprvé viděla Haidi a Travise tančit „Lavičku“.

Při sledování Utopia Falls se mé negativní pocity z moderního tance opět navrátily. Všichni tanečníci tam poctivě hází rukama nohama a snaží se tvářit procítěně a vážně, až mi to připadá tragicky směšné. Není to jejich vina, takhle moderna prostě vypadá. Ale já nechápu, proč se u tance vždy bere jako něco lepšího než ostatní styly. Když už máme taneční seriál (a nemyslím muzikál), tak v něm zpravidla najdeme balet nebo právě modernu. To házení rukou a nohou je pořád stejné, nevidím v tom žádnou inovaci a tím pádem ani ty pocity.

Když si odmyslím taneční složku, jde o klasický teen seriál. Z novinky přímo křičí Hunger Games, a to hned od prvních minut, kdy se na velkých moderních obrazovkách objeví lidé dělající velké proslovy pro celou místní společnost, která je rozdělená do různých tříd. Ze všech tříd se berou zástupci, kteří pak společně soupeří o vítězství v celonárodní prestižní soutěži. Jen tam nejde o zabíjení, ale o umění.

Při tom skupinovém vystoupení před porotci se mi chtělo smát. Mělo to být velkolepé číslo a teoreticky by i mohlo být povedené a věrohodně spontánní, jak to tvůrci jistě měli v plánu. Vše ale totálně pokazil playback zpívající holky, která hlas měla tak upravený autotunem, že by se i Britney Spears mohla jít zahrabat.

Samotná teen část funguje docela dobře. Postavy jsou snesitelné, i když se chovají naprosto předvídatelně. Ale líbí se mi tajemný aspekt v podobě jeskyně – je tu potenciál k hodně dobrému vývoji příběhu, který vás maratonem dost možná naplno vtáhne.

  • hudebních a tanečních seriálů nikdy není dost
  • postavy nejsou špatné (ale ani boží)
  • potenciál pro strhující maraton
  • opět jen moderna (zatím)
  • šílený autotune při „živém“ vystoupení
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Seriál mi přijde jako kombinace teen dobrodružných dramat, jmenovitě Divergence a Hunger Games. Zde se však nebojuje, tedy alespoň ne násilně, ale hudbou a tancem. Právě tento způsob soubojů po vzoru SuperStar, Talentu, X-Factru a dalších souženích realitek mi připomněl druhou epizodu Black Mirror, tedy Fifteen Million Merits. Seriál se rozhodně mohl inspirovat právě touto epizodou, ale jde si vlastní cestou.

Jedná se o teen drama, takže jsem si v pilotu povšiml náznaku romantického trojúhelníku a dvou děvčat, která na sebe házela zajímavé pohledy, takže už vím, komu to doporučím. Což mě přivádí k obsazení, které se skládá převážně z neznámých mladých herců. Ze starších herců jsem poznal Seana Beaka, které určitě hodně z nás zná jako Fancyho z Killjoys. Více mě však překvapil Huse Madhavji, kterého jsem neviděl od zrušení Saving Hope. Samozřejmě nemůžu zapomenout ani na legendárního Snoop Dogga!

Vizuální stránka a kulisy seriálu jsou hodně povedené, i když na některých místech až moc čisté. Pilot utekl rozhodně rychle, ale z příběhového hlediska byl pomalejší a málo nabitý. Tak to ale chodí u seriálů, které vychází po celých sériích. Docela jsem měl strach z onoho hudebního a tanečního aspektu seriálu, který tedy nakonec nebyl až tak prominentní, jak jsem se obával. Abych řekl pravdu, docela se mi to hudební vystoupení líbilo. Rozhodně se podívám na celou sérii. Potenciál tam je, ale doufám, že se vydají neokoukanou cestu.

  • sice ne úplně originální, ale zajímavý námět
  • vizuální stránka
  • hudební aspekt
  • Huse Madhavji
  • Snoop Dogg
  • příběhově pomalejší
  • místy až moc teen
80 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
ragelly

ragelly

Koukám, že jsem si u svého názoru zapomněla změnit procenta :D Ale jinak zkus a dej vědět :D
před 4 roky
Micuda98

Micuda98

O tom už jsem se už asi třikrát vyjadřoval na timeline. Mělo by to vidět i na profilu seriálu. :D
před 4 roky
Ján Kováč

Ján Kováč

Nemohol by sa niekto pustiť do titulkov???
před 4 roky
Další články k tématu