5. 5. 2020

Novinka pod lupou: Upload (Amazon)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Upload
Žánr sci-fi, drama, komedie, romantický
Stanice Amazon
Premiéra 1. 5. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

V roce 2033 můžou lidé před smrtí nahrát své vědomí do virtuálního posmrtného života, který se žije ve virtuálních hotelích, které ovládá šest technických firem. Nora je žijící žena, která má hluboko do kapsy. Pracuje pro firmu Lakeview, která nabízí luxusní balíček posmrtného života. Nathan má vážnou autonehodu a jeho přítelkyně ho permanentně nahraje do Nořiného virtuálního světa.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jsem nadšená. Nečetla jsem si, o čem to bude, ale už plakátek vypadal zajímavě, a navíc se o pilotu docela mluvilo už před premiérou, takže jsem se na něj těšila a byla zvědavá. Výsledek za mě rozhodně stojí za zhlédnutí.

Samotný nápad nahrání osobnosti do virtuální reality mi přijde výborný. Celé je to zpracované hodně zajímavě, je tu pár vychytávek, které by mě nenapadly, ale vypadají působivě – navíc možnost komunikovat s žijícími je skvělý nápad.

Pilot utekl jako voda a dokonale nalákal na další sledování. Sice se to bude jasně vyvíjet trošku romantickým cukrkandlovým směrem, ale zajímá mě, jak to tvůrci chtějí zrealizovat, protože mi to přijde docela komplikované.

Herci potěšili. Znám Robbieho, ostatní ne, ale všichni mi do svých rolí sedli na jedničku. Těším se, až budu jejich postavy poznávat více do hloubky. Seriál už byl neoficiálně prodloužený pro druhou řadu, takže zde bude šance skutečně vykreslit jednotlivé charaktery a vyhrát si s rozvojem příběhu, vychytat nedostatky.

Jak už jsem psala u sebe na Timeline, byl to docela tilt, když jsem polohladová v noci sledovala pilot a přede mnou se objevily donuty, čokoládové lívance a další dobroty na švédských stolech. Ale o to víc mám chuť (pun intended) se seriálem pokračovat.

Jen vás prosím, nesnažte se na to pohlížet rozumově. Jsem si jistá, že se dá najít spousta výtek na nelogičnosti, ale pro mě míra zábavnosti převyšuje – bavila jsem se tak dobře, že jsem vlastně neměla čas přemýšlet nad tím, jestli to logicky dává smysl, nebo ne.
  • nápad
  • odlehčené zpracování
  • výběr herců
  • nesmí se na to pohlížet logicky
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Na Upload jsem se velmi těšila, protože už samotný trailer mi připomněl epizodu San Junipero z Black Mirror, tak jsem čekala nějakou odlehčenou verzi. Vtipné to je, ovšem docela nevyváženě. Vizuální komedie funguje naprosto skvěle a mnohokrát mě rozesmála. Jakmile však dojde na konverzace, jde z toho cítit obrovská snaha říct něco vtipného. Ironicky, postava přítelkyně, která má působit otravně a nemáme ji mít rádi, mě nejvíce pobavila svými průpovídkami o salátu a neomezených datech. Ale určitě se všichni shodneme, že samotný upload/scan je nejvtipnější a nejlepší scéna celého pilotu.

Asi v půlce epizody mi to došlo, Lakeview (a ostatní prostředí uploadu) je vlastně sloučený The Sims a MMORPG dohromady! Od momentu, kdy jsem se na seriál začala dívat jako na hru, jsem si ho začala daleko více užívat a začal mi dávat smysl. Vždyť Nathan je uvězněn v herním světu a živí nad ním mají veškerou kontrolu. Opravdu oceňuji oddanost tvůrců tomuto problému. Uvnitř uploadu totiž najdete uživatelské úpravy prostředí, glitche, mikroplatby (F2P hráči jsou obrovsky znevýhodněni), NPC postavy, dokonce se tam řeší snížení frame rate díky přetížení systémů počtem uživatelů. A na druhou stranu, z venku, mají andělé nad lidmi naprostou kontrolu. Mohou nejen upravovat jejich vzhled, ale také je pár kliknutími uložit do postele a uspat.

Docela mě mrzí, že se seriál snaží až moc zobrazit sci-fi prostředí budoucnosti. Na to, že se má odehrávat už v roce 2033, svět disponuje velmi pokročilou technologií a většina z toho bohužel vypadá stupidně. Ano, lidé jezdí v samořídících autech, používají „lůzr“ gesto pro aktivaci telefonu, ale VR technologie vypadá téměř stejně a Facebook stále existuje. 3D tiskárna na jídlo překvapivě nebyla až tolik nerealistická. Daleko více bych ocenila, kdyby se technologický pokrok nevěnoval všemu, ale pouze uploadu, protože přece jen o tom celý seriál je.

Chvilku mi trvalo, než jsem si propojila závěr epizody s tou nehodou, ale i tak mě to natolik nezaskočilo, abych si musela jít ihned pustit druhý díl. Ten si pustím spíše proto, že se mi líbí Lakeview a zajímá mě, jak si s ním programátor Nathan poradí.

  • upload
  • vlogger u jezera
  • Like a G6 jako podklad pro klasický tanec
  • scéna na pohotovosti
  • velká snaha o vtip
60 %
Mé hodnocení
Matuush

Seriál, na který jsem se hned z několika důvodů těšil. Narazil jsem na něj ve výpisu „Kdy co vypukne“ a po puštění traileru a následném přidání do oblíbených vypuklo něco, co jsem absolutně nečekal. Na naší Timeline se objevilo neskutečné domino přidávání seriálu, ať už rovnou do oblíbených, nebo i jen do Chci vidět. Právě tato událost byla jedna z mnoha podobných událostí, které vedly k mé posměšné přezdívce SerialZone Influencera, kterou jsem však přijal za svou a nosím ji s hrdostí. Takže seriál měl ještě před svým začátkem pro mě velmi speciální význam.

Hlavní myšlenka se mi velmi líbí, jelikož jsem fanda kyberpunku, a právě tato představa digitálního světa je v něm velmi častá, popravdě právě před shlédnutím tohoto pilotu jsem jednu hru s tímto sci-fi prvkem dohrál. Pravdou ale je, že k posmrtnému životu se v kyberpunku tento digitální svět nevyužívá. Celkově se seriál se vším všudy podobá čtvrté epizodě třetí série seriálu Black Mirror (Černé zrcadlo) s název San Junipero, kde právě toto využití digitálního světa bylo hlavní myšlenkou celé epizody. Osobně bych však neřekl, že Upload tuto epizodu vykrádá, on se jí pouze inspiruje a staví na ní. Hlavním kladem je pro mě to, že Upload řeší nevyřčenou věc, či případný loophole celé epizody, kde nebylo vůbec vysvětleno, jak funguje celá ekonomika na pozadí tohoto posmrtného života, zde si to mohou dovolit převážně jen bohatí a ještě tento svět obsahuje reklamy a mikro-transakce.

Co se týče obsazení, tak jsem poznal jenom mladšího bratrance Arrowa, tedy Robbieho Amella, kterého si pamatuji hlavně ze seriálu The Tomorrow People (Lidé zítřka), který byl jedním z mých prvních seriálů zde na SerialZone. V pilotu bylo dost vtipných, ale i vážných scén. Upřímně mě překvapilo, že na konci epizody nebyl tradičně kontakt na linku pomoci, jelikož se v epizodě objevily i náznaky sebevražedných tendencí. Ale teď se od těchto nepříjemných témat vrátím k těm vtipnějším, a to scéně na záchodě. Nad tak primitivním humorem ze základní školy jsem se takhle dlouho nezasmál, to zpracování bylo prostě k popukání. Už jsem tu napsal tolik názorů, že už pravděpodobně znáte můj vztah ke většině komedií, ale musím říct, že po relativně dlouhé době jsem našel zase nějakou, která si našla v mém watchlistu místo. Teď už mi jen zbývá doufat, že mi ji nezruší jako ty ostatní.

  • digitální posmrtný život
  • ekonomika (reklamy mikro-transakce)
  • Nathan Brown (Robbie Amell)
  • vtipné i vážné
  • scéna na záchodě
80 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
_karel_

_karel_

Kurnikšopa mě ty vaše ortely zmátly. Jsem totiž, jak to napsat... nemám moc v oblibě kombinaci...
před 4 roky
Tempy

Tempy

Myslím, že zrovna tady je dost fajn, že je to docela oddělený. ;) Tzn. chvíli koukáš na komedii, chvíli na...
před 4 roky
andromache

andromache

Já taky :D. Připomělo mi to jeden vtip: Pozve si Bůh Adama a Evu k sobě a povídá jim: "Mám...
před 4 roky
Další články k tématu