18. 10. 2020

Novinka pod lupou: Herec (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Herec
Žánr drama, historický, minisérie
Stanice Česká televize
Premiéra 11. 10. 2020
Vysílání neděle
Délka pilotu 76 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Píše se rok 1953. Stanislav Láník je mladý a talentovaný herec, který by se rád dostal v Praze z ochotnického souboru, kde má úspěch zatím spíše v agitačních hrách, do velkého profesionálního divadla. Má však likvidační kádrový profil, který jej vždy stáhl ke dnu. Standa v sobě navíc skrývá velké tajemství. Pro někoho traumatizující handicap, pro něj však překvapivá cesta ke kariéře. S vidinou profesního postupu přijme roli „herce" pro StB. Jeho velící důstojník kapitán Korčák Standu nasazuje na postaršího profesora matematiky na Karlově Univerzitě, který je mimo jiné zapojen do výzkumu pro stranu v nejvyšším státním zájmu. Režim nutně potřebuje talentované matematiky a fyziky. Profesor se i proto cítí bezpečně a dál si užívá života tak, jak byl zvyklý. A snaživý mladík Standa přesně zapadá do jeho plánů. Standa se svojí sestrou Anežkou a babičkou je vystaven zároveň permanentnímu tlaku ze strany jejich souseda domovníka Štěpánského – zapáleného komunisty a člena vedení ONV. Ten by Standovu rodinu kvůli jejich poskvrněnému kádrovému profilu z bytu nejraději vyhodil. Napjaté vztahy mezi Štěpánským a Láníkovými vyeskalují v okamžiku, kdy se nešťastnou náhodou podaří Anežce souseda vytopit. Štěpánský se neudrží a Anežku potrestá. A Standu čeká rozhodující chvíle, kdy má prokázat své schopnosti ve službách Státní bezpečnosti, když přijme pozvání k Hélovi na chatu. Vidina nového zaměstnání v Divadle československé armády na Vinohradech je přece tak lákavá.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tohle bylo docela drsné a vyvinulo se to hodně rychle úplně jinam, než jsem čekala. Nejsem zvyklá, aby byla česká tvorba tak plná zvratů, zvlášť takhle velkých. A dočkali jsme se hned dvou. Skoro mě to láká pustit si i zbylé dva díly.

Většina z nás v dané době nežila, takže ji můžeme znát jen z podobných seriálů nebo vyprávění starších generací. Upřímně, nezávidím. I v dnešní době je svět plný nenávisti a zloby, ale to, co bylo tehdy, bylo teda hodně silný kafe. Samé udavačství, zastrašování, povyšování, no a samozřejmě i zločin, který se obešel bez trestu.

Hlavní hrdina nijak extra sympatický není, ale to je dáno určitě i tím, že Cinu až tak moc nemusím. Z daného osazenstva je ale nejlepší, protože ségra mě štvala ještě o dost víc. A babička úplně nejvíc, ale tento problém už se v pilotu stihl vyřešit. Každopádně to věčné brečení a šeptání mě fakt spíš vytáčelo, než abych z něho byla nějak na větvi.

  • oba zvraty v závěru
  • tíživá atmosféra doby
  • herecké obsazení
70 %
Mé hodnocení
ragelly

To je zase hnus. Jak já tuhle dobu nesnáším. Vždycky mi tahle pokřivená doba otevírá kudlu v kapse. Já vím, nemám na to koukat. Ale něco mě nevyhnutelně nutí. Nechci vám moc spoilerovat, ale ono to je docela všechno poznat od prvních okamžiků. I když všechno vypadá, že se proti němu spiklo, tak zkrátka a jednoduše – hlavní hrdina je hajzl. Nejspíš to má být překvapení pilotu, ale pointa včetně homosexuality je zřejmá, a to nejen milovníkům detektivek, kteří vědí, jak vše dopadne od prvních záběrů.

V podstatě když nad tím teď zpětně přemýšlím, tak nechápu, na co potřebovali tvůrci tolik času. Vše podstatné se vše dá shrnout do dvou vět a zbytek je jen nastavovaná kaše. Jistě, má to vytvořit tíživou atmosféru, ale čeho je moc, toho je příliš.

Osobně doufám, že se tvůrci ještě ponimrají v tom znásilnění, byl bych rád za nějakou pěkně osobní vendetu. To bych možná i hlavnímu hrdinovi odpustil trochu toho stbáckého hajzlovství, ale mám dojem, že už zůstane jen u dalších podrazů a osobního prospěchářství.

  • Jenovéfa Boková (i když poslední dobou mám už tak strach otevřít lednici, aby od tam nevyskočila)
  • příliš omáčky na jednoduchou zápletku
  • spusta zbytečných scén
60 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
andrea168

andrea168

Znate ten pocit "Nelibilo se mi to, ale urcite si pustim dalsi dil"? Tak ten z toho mam. Jsem...
před 3 roky
Lucas

Lucas

Tak to koukám. Za mě výbornej první díl, kterej hodně navnadil, já bych tomu dal 90 %.
před 3 roky
_-0-_

_-0-_

Jen více takových seriálů, aby to vytvořilo protiváhu k části populace, která relativizuje (a někdy až...
před 3 roky
Další články k tématu