8. 1. 2019

Novinka pod lupou: Most! (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Most!
Žánr Komedie
Stanice Česká televize
Premiéra 7. 1. 2019
Vysílání pondělí, 21:05

Délka pilotu: 43 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Luďka právě vyhodili z práce, bydlí v polorozpadlé barabizně, má vypnutou elektřinu, dluží peníze mlátičce Romanovi, jeho bývalá žena si vzala „němčoura“ a jeho syn se za něj stydí. K tomu všemu jej navštíví pošťák Ondra s pozváním do Pošty pro tebe… tak začíná první díl nejnovějšího seriálu podle scénáře Petra Kolečka. Děj je zasazen do specifického prostředí města Mostu, kde se také z většiny natáčel a zahrálo si v něm přes osm stovek převážně místních komparzistů.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Nevím, proč jsem si celou dobu myslela, že tohle bude česká verze slavné skandinávské kriminálky. Ostatně začátek na to úplně vypadal, jen jsem čekala, kdo najde zavražděné ty prostitutky, případně kněze, a kdy začne vyšetřování. Pak se z toho ale vyklubalo něco úplně jiného.

Musím říct, že jsem ze začátku byla trošku v rozpacích, jak vlastně seriál vnímat. Příliš mě nezaujal a byla jsem zklamaná, že to je další pokus o rádoby komedii. Postupem času jsem se do toho ale zažírala víc a víc, za což může především nápaditá zápletka s Poštou pro tebe, protože mě opravdu zajímalo, jak se to bude vyvíjet dál.

Výsledek pobavil. Tvůrci skvěle zvládli zkombinovat oba světy a obě strany tak, aby nenápadně upozornili na aktuální témata a ukázali pokrokovost doby, a z opačného protipólu vykreslili obrázek velké části lidí, kteří moderní svět a jeho různorodé obyvatele odmítají přijmout a stále si dokola melou svou. Vůbec mi nevadilo, že je hlavní hrdina ignorant. A na druhou stranu jsem se ani trošku necítila pohoršená, když jeho ségra dostala pěstí. V podstatě jsem to celé sledovala s neutrálním zaujetím, aniž bych stála za tou či tou stranou.

Takže za mě druhá polovina pilotu lepší než první, seriál dokázal navnadit na další sledování. Je chytrý, ale skrývá to za závojem jednoduchosti a natvrdlosti postav. Ti inteligentnější diváci ale zcela jistě pochopí, co tím tvůrci chtěli říct, a sledování si budou užívat.
  • herecké výkony
  • zlepšování kvality v průběhu epizody
  • zajímavé téma
  • postavy asi spoustě lidí budou lézt na nervy
  • na první pohled moc jednoduché a natvrdlé
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Celý pilot, neřkuli celý seriál, si pro sebe ukradl Martin Hofmann. Nejenže je jeho postava skvěle napsaná, ona je i skvěle zahraná. Bez něj by to všechno bylo nejspíš jen poloviční. Už od první minuty totiž baví a bavit nepřestane až do konce. Myslím, že některé hlášky brzy zlidoví, stejně jako některé z Kosma a Comebacku.

Samotný úvodní a jak je zvykem představovací příběh mi přijde díky zakomponování Pošty pro tebe takový neokoukaný, takže setkání po letech je ve studiu během „živého“ přenosu přímo epické. Epičtější už by jen bylo, kdyby ČT měla koule na to dotáhnout tenhle „cross over“ do konce a opravdu tohle během pošty pro tebe odvysílat jako promo na seriál. To by mi asi spadla čelist. Stejně jako babičkám, které na Poštu pro tebe koukají. Jen představa tohoto epického momentu ve mně zanechává pocti nadšení a radosti.

Ale i když se příběh točí kolem Luďka a ten si ho, jak už bylo řečeno, krade pro sebe, tak ostatní postavy nejsou zapomenutelné, ať už jde o exmanželku, kamarády v hospodě, synovu přítelkyni či tajemnou postavu z Pošty pro sebe (já se snažím nespoilerovat, ale ČT v oficiálních popiscích bohužel tuhle pointu prozrazuje, tak pokud můžete, tak se jim vyhněte). Všichni mají své místo a jsem zvědavý, kam se budou jejich postavy vyvíjet v dalších dílech, protože podle mě tohle půjde překonat jen velmi těžko.
  • Martin Hofmann
  • parodický cross-over s Poštou pro tebe
  • lůzrovitost postav
  • vyspoilerování děje v oficiálním popisku
90 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
šotek10

šotek10

První díl pobavil. :) Určitě budu koukat dál.
před 5 roky
Caroline115

Caroline115

Českým seriálům se vyhýbám, ale tohle mě docela bavilo :D
před 5 roky
IrmaVep

IrmaVep

Mám to stejně! Jako, něco už je u mě hoodně na hraně, ale vesměs se bavím, a to moc. A strašně se mi...
před 5 roky
Další články k tématu