8. 9. 2018

Novinka pod lupou: Som mama (JOJ)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Som mama
Žánr Komedie, Drama
Stanice JOJ
Premiéra 5. 9. 2018
Vysílání středa, 20:35

Délka pilotu: 40 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Kristína Tormová
Herci Kristína Tormová, Jiří Havelka, Zuzana Kanócz, Ján Dobrík, Daniela Šencová

O čem to je?

Komediální seriál inspirovaný známou a úspěšnou knihou Kristíny Tormové přináší příběh nezávislé Tiny. Hrdinčin život se obrátí vzhůru nohama, když zjistí, že je neplánovaně těhotná. Aby toho nebylo málo, děti budou hned dvě! Jejich otce Roba potkala teprve nedávno a klape jim to pouze v posteli. Začíná šílená jízda sedmi měsíci Tinina rizikového těhotenství. Díky kamarádce Agátě, která čeká už druhé dítě, se Tina v mateřském centru seznamuje s pestrou skupinou rodičů. Jejich rozdílné přístupy a povahy jsou zdrojem mnoha konfliktů i komických situací. Nesmí chybět ani rodiče hlavních hrdinů a v partnerském vztahu to Tině zavaří kamarád a kolega Adam, který vždy chtěl být víc než kamarád.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Sezóna ještě ani nezačala, ale těch novinek už je tolik! Začínám z toho být nešťastná, pořád se mi nedaří NPL úplně zlikvidovat, pořád tady zůstávají nějaké resty! Po vydání tohoto článku budu mít pořád tři další, z toho dva jsem ještě ani neviděla a ani jeden z nich nemá založený profil – to není tak jednoduché, že se jen napíše článek a názor po zhlédnutí pilotu, ale vytvářet k tomu profily, dávat záhlaví a plakátky a přidávat seznamy epizod… no je mi za poslední týden nebo dva na omdlení :-)

Ale konec příspěvku do deníčku zoufalé šéfredaktorky, jdeme na Som mama. Téma, které by mi nemohlo být vzdálenější – seriál se doslova topí v těhotných ženách a malých dětech. Ale přesto jsem si jeho sledování užívala. Celkově mi přijde, že letošní nová československá tvorba je zatím s výjimkou Ministrů docela ucházející (už jsem viděla i Sestričky). Som mama sice není žádný nový velký hit, ale kouká se na to dobře, atmosféra je pohodová a seriál potěší všechny věkové kategorie diváků.

Trošku mi některé věci úplně nezapadají do sebe, ale to se asi stává téměř vždy. Třeba nechápu, proč hlavní hrdinka, která považuje děti za rakovinu vztahu dvou lidí, chce dobrovolně pracovat jako vedoucí v mateřské školce, zvlášť když jí ta péče o děti očividně vůbec nejde, nestíhá to a matky ji nesnáší. Nebo mi nedochází, jak mohla v tom velkém stresu a s opakovanými SMS od kamarádky najednou zapomenout na to, že jela na druhý konec města pro dort, a místo toho si jít na rande s někým, koho právě potkala. Ale OK, asi někteří jsou takoví, že ostatní nechápou, co se jim odehrává v hlavě.

Hlavní hrdinka je lehce (čtěte hodně) otravná. Jsem z ní taková rozpolcená. Na jednu stranu je pohodová a příjemná, ale na druhou stranu se chová jako husa. Dočetla jsem se, že herečka je autorkou knižní předlohy, takže pravděpodobně hraje jakousi verzi sebe sama, což je o to horší, pokud to, co jsme viděli v pilotu, je nějakým způsobem založeno na jejích skutečných zážitcích. Naštěstí zbytek osazenstva se dá snést a celkově se na ně dobře kouká, takže za mě víceméně spokojenost.

Pilot utekl rychle, ale nepřinesl spoustu scén, na které jsem se těšila, takže jsem si překlikala rovnou i druhý díl. Scéna s oznámením těhotenství otci mě pobavila, akorát byla na samém konci epizody, takže zase nevím, jak se jejich vztah bude vyvíjet dál. Uznávám, že tady ty nenápadné cliffhangery jsou dobrý způsob, jak si udržet divákovu pozornost a zajistit, že si pustí další díl.
  • pohodová atmosféra
  • sympatické postavy
  • hudba
  • ty děti ve školce byly na zabití
  • hlavní hrdinka se místy chová nelogicky
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Přiznávám, že jsem až do teď neměl ani ponětí, že Kristína Tormová je autorkou blogu a knížky, podle které vlastně seriál vznikl (tudíž jsem ani jedno z toho taky nečetl, to ale nejspíš brzy napravím). Znal jsem jen její super trička. Ale zpět k tématu seriálu. Nemůžu sice srovnávat seriál s předlohou, ale ono je to vlastně dobře. Som mama je takovou tou oddechovkou, kterou si pustíte v pátek večer, když už jste vyšťavení po celém týdnu.

Scénář mi přijde strašně super, takový lehký, blízký divákovi (asi hlavně proto, že jde o autorčin skutečný život). Celý příběh je sice postaven na takových těch obyčejných věcech, ale přijde mi, že je to vlastně k dobru. Lidi se totiž nechtějí zaobírat vlastním životem, raději sledují ty cizí, i když jsou velmi podobné. K tomu dopomáhají také postavy, které skvěle vykreslují, že rodiče nejsou dokonalí a ani být nemůžou, tak to zkrátka má být.

Proč jsem si ale celý seriál zamiloval úplně od prvního okamžiku, byla hlavní hrdinka. Takové správně třeštiprdlo, praštěná osůbka, která vstoupí do vašeho života a vy ani nevíte jak. Žádné nucené vtipy, jen přirozené jednání a žádné přehnané herecké výkony. Jediný, kdo mi do celé kompozice trochu nesedí, je Vladimír Hajdu, ale to bude tím, že ho nějak neumím úplně odhadnout, zařadit a pořád tak nějak nevím, jaký na něj mám mít názor (na druhou stranu, Michaela Čobejová ho perfektně vyvažuje – co se týče tohoto páru).
  • hlavní postava
  • nenucené vtipy a celkově normální scénář
  • ideální oddechovka na večer
  • příjemný spád a délka
100 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
ragelly

ragelly

Ale jo, tak by se to dalo vysvetlit, ale ne omluvit, protozeme ta jeji povaha fakt stvala :D
před 5 roky
Nira

Nira

Díky za lupu, dala jsem dva díly a výborně si u toho odpočinula, asi zase někdy příležitostně mrknu dál...
před 5 roky
marvio

marvio

To asi nebude seriál pro nás chlapy. Nicméně stahuju první dva díly, házím na flešku a beru sebou na chatu,...
před 5 roky
Další články k tématu