21. 9. 2019

Novinka pod lupou: Fremvandrerne (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Fremvandrerne
Žánr Drama, Nadpřirozený, Krimi
Stanice HBO Nordic
Premiéra 21. 8. 2019
Vysílání
Délka pilotu 59 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Po celém světě se začne odehrávat nezvyklý úkaz. Objeví se silný záblesk světla vycházející z oceánu, po kterém se z vody začnou vynořovat lidé ze tří časových období: doba kamenná, doba Vikingů a konec 19. století. Nikdo nechápe, jak je to možné. Tito lidé z minulosti nemají žádné vzpomínky na to, co se stalo. O několik let později získává Alfhildr z doby Vikingů práci na policejní stanici, kde je přiřazená k Larsovi Haalandovi. Hrdinové vyšetřují vraždu ženy s tetováním z doby kamenné. Jejich vyšetřování je zavede k nečekaným odhalením.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Docela obyčejný seriál. Na papíře teoreticky zní příběh dobře, ale ta hodina pilotu nebyla nic moc. Celkově to vypadá jako 4400 nebo Manifest, ale tak trošku pohádkověji. Na jednu stranu je příběh bláhovější, na druhou se ale nebojí ukazovat drsnou stránku včetně závislosti nebo brutálních rvaček.

V podstatě jde o typickou kriminálku, která má navíc jen lidi z minulosti. Jazyk se hrdinka naučila poměrně slušně jazyk; stačilo pár let a je doslova rodilá mluvčí. Na to, že tito lidi neuměli ani slovo, tak ji obdivuju. Předpokládám, že je jen otázkou času, kdy se hlavní dvojka dá dohromady. Na začátku jsou trošku jako kočka s myší, ale je docela jasné, že se tvůrci budou snažit jejich vztah posunout romantickým směrem.

Samotný příběh se mi až tak nelíbil. Jde o kriminálku, ale chybí mi tam ta správná napínavá atmosféra, která by mě nutila s napětím sedět a sledovat, co se stane dál, aby mi nic neuteklo. Navíc to vypadá, že půjde o serializovaný příběh, takže se tento stejný případ bude řešit asi celou dobu. Další díly už si nepustím.
  • zajímavý koncept
  • drsné scény
  • nedokáže upoutat
  • případ mě neoslovil
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Tohle je snad první seriál, kdy jsem si po pilotů říkal, proč to není „case of week“? Zrovna tomuhle tématu by to tak pěkně slušelo. Ale to by se nesmělo jednat o HBO seriál. Sice norské pobočky, ale pořád HBO, což je vidět i na kvalitě produkce, jenže u nich se asi klasického case of week seriálu nedočkáme. Další věc, kterou si běžně u seriálů neříkám, bylo tápání nad tím, jestli se jedná o agitku k uprchlické krizi, nebo si z toho tvůrci vyloženě dělají legraci. Některé termíny a vůbec i jednotlivé exteriéry jako by z oka vypadly právě probíhající uprchlické krizi. Uprchlické centrum, ulice se zhoršenou kvalitou života, pohrdání nově příchozími a další. Jako kdyby nám někdo chtěl nastavit zrcadlo.

Ale zpátky k hlavnímu tématu. Líbí se mi, že někdo alespoň trochu přemýšlel na jednotlivými věcmi, a tak s „cestováním“ v čase pracují mnohem lépe než některé konkurenční snímky. Lidé si ze svých časů kromě svého jazyka přinesli i své kulturní návyky, a tak je zábava pozorovat, jak se s tím mísťnáci vypořádávají. Tomu hodně pomáhá i časový skok hned ze začátku pilotu. Takže jsme hned zkraje uprostřed skoro by se dalo napsat krize.

Parťáci mezi sebou skvěle fungují, i když se zatím jen tak brousily hrany, a nejen díky tomu se těším na další epizody. Problém má snad jen s prvním případem, který nebyl v rámci první epizody uzavřen, a doufám, že se s ním nebudou babrat dalších pět dílů. Proto jsem na začátku psal, že bych byl mnohem raději, kdyby se v každé epizodě řešil nějaký zločin spáchaný časovými migranty.
  • práce s časem
  • i neamerické HBO umí dobré seriály
  • skvělý nápad
  • neuzavřený první případ
  • v tomhle případě by tomu slušel trochu jiný formát
  • český název zní trochu jako zpitomělí, což vzhledem k tématu má další rozměry
80 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
Micuda98

Micuda98

»SPOILER«
před 4 roky
janulam11

janulam11

Já zatím dávám seriálu šanci (teď mám zkouknuté tři epizody), i když po traileru jsem čekala něco...
před 4 roky
mingus

mingus

Tak tohle je momentálně moje nejoblíbenější novinka/ tedy u nás /,všechny díly ok :-) a rozhodně jsem...
před 3 roky
Další články k tématu