18. 1. 2023

Novinka pod lupou: The Last of Us (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Last of Us (Poslední z nás)
Žánr postapokalyptický, horor, drama, dobrodružný
Stanice HBO
Premiéra 15. 1. 2023
Vysílání neděle
Délka pilotu 80 minut

Kdo?

Tvůrci Craig Mazin, Neil Druckmann
Hrají Pedro Pascal, Bella Ramsey

O čem to je?

Příběh na motivy stejnojmenné herní série se odehrává dvacet let po zničení moderní civilizace. Joel je zocelený pašerák, kterého si najmou, aby převezl čtrnáctiletou Ellie z karanténní zóny. Má být totiž jedinou nadějí lidstva na nalezení léku na nemoc, která zdecimovala celý svět. Co začne jako malá a snadná práce se brzy promění v brutální a srdceryvnou výpravu. Oba hrdinové musí přežít cestu přes Spojené státy, které jsou jednak plné nakažených a jednak agresivních přeživších. Aby Joel a Ellie dokázali zůstat naživu, budou se muset spolehnout sami na sebe a mít hodně velké štěstí…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Skoro po desiatich rokoch od vydania prvej hry Last of Us pre Playstation 3, sme sa konečne dočkali aj seriálovej adaptácie. Našťastie nesklamala. Dej sa odohráva 20 rokov po zničení modernej civilizácie hubovým vírusom. Aj keď úvod považujem za pomalší, tak približne v štvrtine sa to konečne poriadne rozbehlo a my sme vtiahnutí do začínajúcej pandémie. V tej chvíli mi proste napadlo, že tento seriál bude dôstojná náhrada za už skončený The Walking Dead.
V pilote dostal priestor predovšetkým Pedro Pascal, ale neskôr v druhej polovici sa zoznámime aj s Bellou Ramsey. Chémia medzi nimi funguje na jednotku. Musím povedať, že obaja excelovali a bola radosť sledovať ako sa zhostili oboch herných postáv. Prínosom je aj výborná Anna Torv, ktorúsom si obľúbil už od čias sledovania Fringe. Seriál je však napísaný tak, aby si ho naplno užili všetci a teda aj tí, ktorí nehrali hru a doteraz o nej ani nikdy nepočuli.

Pre mňa je to zatiaľ jedna z najlepších ak nie najlepšia adaptácia herného titulu vo forme seriálu. Zostáva mi veriť, že aj zvyšných osem častí zostane verné predlohe, pretože tento seriál má na to stať sa topkou v tomto roku.

  • herecké obsadenie špeciálne Pedro, Bella a Anna
  • drží sa predlohy
  • pestrý a rozmanitý príbeh
  • pomalší rozbeh
90 %
Mé hodnocení
Petyer

A je to tady. Jeden z nejočekávanějších seriálů všech dob má za sebou první epizodu, která leccos naznačuje. Především, že tady se peníze utrácely ve velkém, což je vidět. A nešetřilo se ani na hercích, Pedro Pascal byl skvělou volbou od začátku, u Belly Ramsey to už tak jednoznačné nebylo, ale ta roli Ellie zvládá bravurně a je možná největším trumfem seriálu. Hry nehraji, takže srovnávat seriál nebudu, ale překvapilo mně, že děj se vydal vrstevnatější cestou fungování v postapokalyp­tickém světě a řádění „zombie“ trochu odsunul, takže vidíme fungování polovojenských frakcí, pašeráctví, přídělové lístky a další (mimochodem to jsou atributy, známé z druhé světové války). Jen na začátku, aby bylo vidět, jaké hrozbě lidstvo čelí, vidíme houbami ovládané lidi, jak útočí na ty zdravé a s tím související scény jako pád letadla, bouračky a zároveň se seznámíme s první hlavní postavou Joellem Millerem a jeho tragédií. Poté se děj přesune o 25 let, kdy lidé fungují v omezeném režimu v několika zónách pod vojenskou vládou a svět je víceméně zbořený. A v rámci této atmosféry budeme sledovat story o dívce, která může spasit svět. Už v pilotu (teda těch 80 minut uběhlo rychle) vidíme, že se jí hojí rány a houbové spory ji neovládají. A je jasné, že tragédie, která postihla Joela, vytvoří pouto, které i hory přenáší. Teď už nezbývá, než netrpělivě čekat na další díl.

  • Vizuál
  • Lidská kostra na zdi, prolezlá houbou
  • Bella Ramsey jako Ellie
  • Trochu uspěchaný skok o 25 let
80 %
Mé hodnocení
richardK

Hry neznám, takže o příběhu jsem netušila vůbec nic kromě žánrového zařazení. Pilot mě ale nalákal, těším se, až si dám celý maraton.

HBO dokazuje, že stále umí. Působivé herecké obsazení je samozřejmostí, stejně tak fakt, že ho doprovází vysoce kvalitní technická úroveň produkce. I když kabelovka a její streamovací služba pozvolna upadá, občas se najde seriálový kousek, na kterém je vidět rozpočet. Bylo to tak u Rodu draka, je to tak i zde. Oni by vlastně šli sami proti sobě, kdyby u tak zvučného jména nebyli odhodlaní vynaložit prostředky, aby výsledek vypadal přinejmenším obstojně.

Příběhově nemůžu srovnávat – jak jsem řekla, hry neznám. Ale u prvního dílu jsem se bavila. Možná se mi trošku víc líbil samotný úvod, kdy celá apokalypsa vypukla. Po skoku v čase o 20 let později už vše bylo hodně rozvinuté a za mě to bude chtít víc epizod, abych si zvykla na nově nastolený řád.

  • výborně zpracovaná technická stránka
  • herecké výkony
  • působivá atmosféra
  • ideální pro maraton
  • bez znalosti herního příběhu jsem se v současnosti trošku ztrácela
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Fruiko

Fruiko

Tak musím říct, že pro neznalce předlohy se to docela vleklo. Nic převratného taky neukázali a třeba pilot...
před 68 týdny
pozitkar

pozitkar

Twl, "hubovým vírusom" fakt!?!?!? A k čemu ti tam, ty trdlo, dali ten začátek? Tolik peněz to...
před 68 týdny
šotek10

šotek10

Já jsem spokojena. Fakt mě to vtáhlo do děje a neuvěřitelně rychle ta epizoda utekla.
před 68 týdny
Další články k tématu