27. 4. 2023

Novinka pod lupou: Drops of God (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Drops of God
Žánr drama
Stanice Apple TV+ (USA, Japonsko)
Premiéra 21. 4. 2023
Vysílání pátek
Délka pilotu 57 minut

O čem to je?

Francouz Alexandre Léger, tvůrce slavného Légerova průvodce vínem a emblematická postava enologie, právě zemřel ve svém domě v Tokiu ve věku 60 let. Zanechal po sobě dceru Camille, která žije v Paříži a svého otce neviděla od rozchodu rodičů, když jí bylo devět let. Když Camille přiletí do Tokia a přečte si Légerovu závěť, zjistí, že jí otec odkázal mimořádnou sbírku vín – podle odborníků největší sbírku na světě. Aby však Camille získala dědictví, musí soupeřit s mladým brilantním enologem Isseiem Tominem. Biologická dcera versus duchovní syn: souboj právě začíná. K vyřešení nerozhodného výsledku slouží tři zkoušky, které se týkají degustace vína. Vítěz získá vlastnictví Légerova impéria, poražený odejde s prázdnou. Jak by ale mohla Camille v takovém souboji zvítězit? Vždyť o víně nic neví, a co hůř: nikdy nevypila ani kapku.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Když jsem viděla, že Richard hodnotil celý seriál 100 %, trošku jsem se bála, protože náš vkus se většinou o pár desítek procent liší. Nakonec ale pilot nebyl špatný. Byl pomalý, trošku psychologický, ale rozhodně dokázal zaujmout. Nejsem si jistá, jestli to je seriál pro mě, která vyhledává spíše akci. Tady se hraje na city, vjemy, doslova postavy jsou nucené vnímat všemi svými smysly. To jde ruku v ruce se skutečně pomalým tempem, které ale seriálu sluší.

Pořád ale nevím, co tam chtějí na celý seriál natahovat. Hrdinka zůstane v Japonsku, bude trénovat svoje smysly, naučí se pít víno a nějakým způsobem tím pozná svého zesnulého otce, který ji opustil? Možná. Ale myslím, že by tomu stačil film.

  • důraz na lidské smysly
  • hrdinka má velký potenciál
  • ta závěť teda byla pěkně nefér
  • hodně pomalé tempo nesedne každému
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Už v komentáři pod TRIPem ze 17.4.jsem kolegy upozornil na tento seriál. Jednak že je o víně a k tomu Apple TV. A asi se budou muset chytnout za nos, protože tady se klube seriál roku. Neskutečně hutně dramatický pilot s dusnou atmosférou díky vztahu otce a dcery, který z ní již od 8 let dělá „someliéra“ jednoznačně patří mezi TOP podívanou, u které jsem místy ani nedýchal, vždyť mnohdy ani thrillery nedokáží něco takového vytvořit. Tady se to tvůrcům daří díky mistrně protkané minulosti a současnosti jejímž pojítkem je mrtvý otec a záhadná „nemoc“ jeho dcery, jenž své dětství vnímá traumaticky a svého otce 11 let neviděla, neslyšela. Děj pak prolíná současnost a minulost, ovšem dlouho jsem neviděl zasazení flashbacků do děje tak, aby ani sekundou navíc nerušil jeho kompozici. Nosné téma příběhu je zarámováno do souboje o dědictví (na naše poměry něco neuvěřitelného, ale jde o Japonsko), jenž tvoří vinice a světově unikátní sbírka vína, v hodnotě přes 100 milionů dolarů. Rivalem Camilly je bývalý student jejího otce Issei, který má schopnost poznat mnohé už podle čichu a co teprve, když víno ochutná. A zatímco Camilla neměla jednoduché dětství, tak Issei to nemá jednoduché jako dospělý. Hned první palec jde nahoru za casting Fleur Geffrier v roli dospělé Camilly (i když její dětská verze je taky výborná). Ten druhý za komplexně zvládnutý příběh, který není na odvyprávění jednoduchý a tvůrcům se daří nejen jej filmařsky podat (parádní filmová forma), ale i díky výrazovým prostředkům přikovat diváka k obrazovce. Teda mně na 100% v rámci prvních 2 epizod

  • Fleur Geffrier v roli Camille
  • Hutná atmosféra
  • Skvělá filmová kompozice
  • NIC
100 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
_-0-_

_-0-_

Věcně to správně je, ale...
před 54 týdny
Další články k tématu