27. 4. 2023

Novinka pod lupou: The Diplomat (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Diplomat (Diplomatické vztahy)
Žánr politický, thriller, drama
Stanice Netflix
Premiéra 20. 4. 2023
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 50 minut

Kdo?

Tvůrci Debora Cahn
Hrají Keri Russell, Rufus Sewell

O čem to je?

Během mezinárodní krize se diplomatka z povolání dostane na vysoce postavené místo, pro které nemá předpoklady a zkušenosti. To má ve výsledku výrazný dopad jak na její manželství, tak i politickou budoucnost.

Trailer

A jaký je náš ortel?

A máme tu Diplomata, kterého kolegové označili svorně za tip týdne. Zaslouženě? Z pohledu formy určitě. V rámci Netflixu už málokdy vídaný filmový look se sytými barvami a kontrastem, kdy vyniknou interiéry, zaujme na první dobrou. K tomu se přidávají hlavní postavy v podání Keri Russell jako Kate a jeho „manželka“ Rufus Sewell jako Hal. A co děj? Tak tam už to tak přesvědčivé není. Pokud někdo čekal, že tady se rodí další House Of Cards, tak ani náhodou a byť chemie rozvádějících se manželů je kladem seriálu, tak „tuna“ politických problémů místy děj „zabíjí“. V podstatě od prvních minut se rozjede zběsilé tempo, kterému udává tón věčně napružená Kate, až jsem si musel po 2 epizodách od ní oddychnout. To tempo je ,samozřejmě, především řečnické. A i když Kate pobíhá v rámci diplomatické mise v Anglii od ambasády k ministrovi a zase zpět, občas i zajde jinam, taky přiletí prezident, nic to nemění na tom, že dialogová kadence je pořád vysoká. Naštěstí s jednou vyjímkou a tou je Hal. Tady si humor vybírá svou chvilku a pro mně je herecký výkon Rufuse Sewella překvapením. A když jsem u humoru, ten není špatný, mnohdy ironizující a vázaný na současnou politickou situaci, takže tu i „Biden dostane čočku“, jenže dokáže trochu zapadnout. Sledovat politické manýry je také zážitkem, ale místy se až moc přehrává a sklouzává to až do nechtěné parodie, nakonec i Kate dokáže vyplodit nějaký ten nesmysl. Poté ale přichází téma Rusko a s ním spojené různé úvahy , jenž dodávají zase vážnější tón. Po 5 epizodách mohu konstatovat, že za podívání seriál stojí.

  • Rufus Sewell jako humornější figura
  • Politické manýry
  • Současné dění s tóny ironie
  • Až moc tenzní Kate
  • Děj sklouzává až k nechtěné parodii
  • Dialogová kadence
70 %
Mé hodnocení
richardK

Na seriál jsem se těšila a dostala jsem od něj přesně to, co jsem očekávala. Není to žádný světoborný politický seriál, ze kterého se posadíte na zadek. Ale perfektně spadá do kategorie netflixáckých pohodovek, které sjedete maratonem za jedno odpoledne, ani nevíte jak, a bavíte se u nich od začátku do konce.

Líbí se mi spojení vážného téma politiky s trochu přidrzlou hlavní hrdinkou, která se ve světě velkých mužů rozhodně neschovává ani ničeho nezalekne. Vždycky má po ruce trefnou a lehce sarkastickou poznámku a hlavně ví, která bije, což u hlavních postav vždy nejvíc oceňuju. I ostatní postavy mají hodně co nabídnout, nejsou tu jen do počtu. Všichni se svých rolí zhostili na výbornou, společně je spojuje provázaný chytrý scénář, který má hlavu a patu a zavede nás určitě dobrým a zábavným směrem.

Nejsem si jistá, jestli na seriál budete ještě po letech vzpomínat jako na něco špičkového a jedinečného. Ale rozhodně platí, že se zabavíte alespoň na to jedno odpoledne, které se seriálem strávíte.

  • sympatické postavy i obsazení
  • hlavní hrdince nechybí mozek ani dávka sarkasmu
  • spousta zajímavé akce a zvratů v politickém světě
  • nepůjde o seriál, na který nikdy nezapomenete
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Politikaření v seriálech já můžu. Tohle mi dost připomnělo Designated Survivora, určitým směrem mixnutého s loňskou novinkou Anatomy of a Scandal. Ten mě však dostal už od první minuty a doteď je to veliká láska. Na tohle jsem si asi nepřišla tak nějak dostatečně politicky vzdělaná? Nerozuměla jsem úplně každé věci, kterou tam řešili. Právě DS nebo třeba Scandal od Shondy mi v tom politikaření připadal pochopitelnější (jednodušší), ale jak říkám, to bude asi pouze moje bariéra, navzdory které jsem si sledování užila.

Keri je dobrá, ale myslím, že se teprve projeví, zase tolik mě v tom prvním díle neoslovila. Naopak nejvíc mě bavili Rufus Sewell a Ato Essandoh (který mě překvapil pokaždé, když viditelně projevil jakékoliv větší emoce, protože ho mám už asi navždy zafixovaného jako dr. Lathama z Chicago Med). Konec byl vyloženě luxusní, posledních 6 minut mě utvrdilo v tom, že se máme ještě na co těšit v dalších dílech.

  • Rufus Sewell a Ato Essandoh
  • závěr epizody, který navnadil na další díly
  • některým politickým záležitostem jsem nerozuměla
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu