25. 11. 2023

Novinka pod lupou: A Murder at the End of the World (FX)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název A Murder at the End of the World (Vražda na samém konci světa)
Žánr minisérie, krimi, mystery
Stanice FX
Premiéra 14. 11. 2023
Vysílání pondělí
Délka pilotu 72 minut

O čem to je?

Hlavní hrdinkou je Darby Hart, kterou spolu s jedenácti dalšími hosty pozve samotářský miliardář do luxusního resortu v odlehlé exotické lokalitě. Když je jeden z hostů nalezen mrtvý, Darby musí dokázat, že šlo o vraždu, než pachatel znovu udeří.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Já jsem věděla, že tento seriál bude pro mě jako stvořený. Kdybych měla víc času, nechám si ho jako třešničku na dortu za všemi NPL piloty. Ale jelikož těžce nestíhám a premiéra už tu byla před pár dny, tak jsem si ho pustila teď, abyste si mohli názory pročíst už dneska, i když já pak hned dál budu pokračovat dalšími novinkami.

Seriál má takovou zvláštní atmosféru. Pilot trvá 70 minut, takže si seriál dává hodně na čas. Nesnaží se tam dávat jeden zvrat za druhým, ani nijak extra nebuduje atmosféru, pokud nepočítáme flashback do minulosti hrdinky a Billa. Ale když se to vezme kolem a kolem, celou dobu se tam vlastně vůbec nic moc neděje.

Ale přesto ten závoj tajemství, který se vznáší nad celým seriálem, má v sobě něco poutavého, co vás nutí sledovat dál. Jako byste věděli, že se má něco stát, jen netušíte, o co půjde a jak se to vyvrbí. Taky hrdinka je parádní, její hlas je takový hypnotický, jako by mě uvalila do transu, kdykoliv promluví. Celkově všechny komponenty tvoří výsledek, od kterého z nějakého záhadného důvodu nemůžete odpoutat zrak.

Tím, že je to minisérie, se jedná o ideální seriál pro maraton. Pojedete jeden díl za druhým, kdykoliv se zamyslíte, nebudete vlastně vůbec tušit, o co jde, a nakonec se (doufejme) dočkáte závěru, ze kterého si sednete na zadek. Alespoň taková jsou moje očekávání, tak doufám, že se i splní.

  • hypnotický hlas hrdinky
  • ten hotel!
  • nedokážete z toho spustit oči
  • záhada i v přítomnosti, i v minulosti
  • vlastně je to celé hodně zvláštní
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak se pojďme podívat na jeden z doporučovaných seriálů. Má na to, aby nás zaujal? Děj se odehrává v prostředí hackerů a Darby Hartová si najde zajímavého koníčka, snaží se odhalit identitu nalezených lidských ostatků a přiřadit jim jména. Poté o tom píše a vyjde jí kniha. Vše začne odhalováním jednoho takového případu s kamarádem Billem, kdy neváhají rozbít betonovou podlahu garáže, kde očekávají nález mrtvoly (tady to ale z pohledu logiky trochu zatahá). Atmosféra dokáže být správně napínavá, přičemž když jedou v autě a přitom jim hraje Annie Lennox, je jasné, že je nepojí jenom stejný koníček. A to je důležitý moment příběhu, který má poté pokračování v rámci pozvánky na resort miliardáře typu Elon Musk. Protože na neobvyklém místě se schází velmi inteligentní a něčím zajímaví lidé včetně Billyho, kterého Darby několik let neviděla. Po celou dobu si tvůrci dávají záležet na tonalitu obrazu, který je zahalen do tmavých barev a ladí s takovým technokratickým pojetím děje, kde nechybí umělá inteligence. Ale přítomna je i ta lidská inteligence a té bude zapotřebí, jelikož jeden z hostů je na konci epizody nalezen mrtvý a Darby začíná být detektivem. V další epizodě se více poodkrývá vztah Billa a Darby z minulosti a prolíná se s pobytem v resortu. I tady se ale tvůrci nevyhnou trochu slaboduché scéně s morseovkou, „vyťukávanou“ pouličními lampami. Budiž, dá se to přejít, nicméně detektivní část přináší lepší zážitek a Emma Corrin si mně v této roli hodně získala. Prozatím to vypadá na solidní podívanou a pozornost si seriál zaslouží.

  • Napínavá atmosféra
  • Obrazová tonalita
  • Emma Corrin jako Darby
  • Občas lze spekulovat nad logikou
  • Scéna s morseovkou
80 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu