12. 6. 2023

Novinka pod lupou: The Days (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Days (Den po dni)
Žánr drama, minisérie
Stanice Netflix (Japonsko, USA)
Premiéra 1. 6. 2023
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 47 minut

Kdo?

.[npltab] –

Hrají –

O čem to je?

Drama se věnuje událostem okolo havárie jaderné elektrárny Fukušima Daiči v roce 2011.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Netflix se snaží vytvořit svůj vlastní Černobyl a docela dobře se mu to daří. První díl podle skutečnosti dokázal hodně dobře vykreslit celou situaci i tíživou atmosféru, kterou nejvíce pocítili lidé v těsné blízkosti elektrárny.

Hodně jsem se ztrácela v jednotlivých aktérech, protože ti herci mi prostě přijdou všichni úplně stejní. Ale to mi nebránilo se do sledování ponořit, protože tady táhne především příběh, který je opravdu hodně intenzivní.

Netflix se zase jednou nebál ukousnout velké sousto. Do seriálu nasolil spoustu peněz a kvalita je opravdu znát. Herci odvádí výbornou práci, ale především celé prostředí a efekty jsou opravdu působivé. Ten zdevastovaný prostor po tsunami mi úplně zvedl žaludek. Zase jednou jsem ráda, že žijeme v relativně bezpečné části země, kde přírodní katastrofy nejsou zdaleka tak časté a nebezpečné jako jinde.

  • atmosféra
  • vizuální stránka
  • podle skutečnosti
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Dalo se čekat, že po fenomenálním Černobylu přijde na řadu i Fukušima. Stejná podívaná to ale není. Japonští tvůrci nedokáží vyvolat až tak nervy drásající, konfliktní atmosféru, navázanou na politikaření, byť se o to dost snaží. Třeba scéna, kdy se na poradu s premiérem dostaví nejvyšší „odborník“ na jaderné elektrárny, vystudovaný zemědělec, je hodně povedená. V podstatě během odsledovaných dvou epizod jsem si dost často říkal, to není možné, to je jeden diletant za druhým. Když dojde k havárii, tak zodpovědní lidé si teprve teď čtou návody! V tom je jednoznačně největší přínos seriálu. Děj pak poměrně detailně mapuje průběh události, někdy až zbytečně dlouze. Také je tu pár prvoplánových scén se snahou vyvolat citové pouto s divákem, jen by to mohlo být lépe podané. I tak je to seriál, který lze na podívání doporučit a také si uděláte lepší představu o tom, proč jsou jaderné elektrárny tak nebezpečné. PS. Japonsko v těchto dnech oznámilo stavění dalších jaderných bloků.

  • Podle skutečnosti
  • Tvůrci velmi dobře vykreslují chování lidí
  • Děj je občas zpomalený zbytečně dlouhými scénami
70 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
richardK

richardK

Jenže ty ostatní v podstatě nemají co nabídnout. Jak se v tom článku píše, Černobyl a Fukušima...
před 47 týdny
Seraphine313

Seraphine313

(naštěstí) jich tolik není. Jediný další relativně zfilmovatelný příběh je Three Mile Island a bohužel...
před 47 týdny
_-0-_

_-0-_

O výkonné chlazení nejde, všech 6 bloků je odstavených a teplota od té doby klesá, navíc ne lineárně,...
před 47 týdny
Další články k tématu