1. 7. 2023

Novinka pod lupou: Secret Invasion (Disney+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Secret Invasion (Tajná invaze)
Žánr dobrodružný, akční, marvelovka
Stanice Disney+
Premiéra 21. 6. 2023
Vysílání středa
Délka pilotu 50 minut

O čem to je?

Nick Fury a Talos se snaží zastavit Skrully, kteří se infiltrovali na Zemi.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tak co, bude seriál tak dobrý, jak se nás snažil Marvel/Disney+ přesvědčit v traileru? Pilot rozhodně nezklamal. Od první minuty jde o dynamický děj, plný „špionáže“, akce, výbuchů a dokonce zemře jedna ze známých postav. A to nabušené herecké obsazení, kde trochu zanikne i Olivia Colman. No, tady se nešetřilo. Po technické a režijní stránce není co řešit, osobní souboje jsou povedené, byť kvůli stáří některých herců je střih v podstatě nutnost, patrné je to hlavně u Mendelsohna, hrajícího Talose. Zápletka je i díky schopnosti Skrullů podmanivá, což dokazuje závěrečná scéna na náměstí. Konečně po sérií až prapodivných filmových výtvorů se mají fanoušci světa Avengers na co dívat. Důstojný pokračovatel seriálových Agentů se hlásí do služby a soudě podle pilotu, má velkou šanci ho i trumfnout.

  • Herecké obsazení
  • Napínavý, dynamický děj
  • Je fajn vidět Furyho
  • Postavu Talose mohli obsadit někým mladším
80 %
Mé hodnocení
richardK

Těšila jsem se, ale pilot byl docela zívačka. Možná je to tím, že se převážně odehrává ve tmě, takže při denním sledování jsem na obrazovce skoro nic neviděla. Anebo je to tím, že se tady pořád jen o něčem nezáživném mluví, ale vůbec nic se neděje. Anebo tím, že všechny zajímavé postavy už byly dřív vyždímané a ty co zbyly už nemají potenciál utáhnout svůj vlastní příběh.

Jasně, pořád je tu šance, že se to ještě s přibývajícími díly rozjede. Ale na to, jaký byl kolem novinky povyk, tak pilot působí spíše jako studená sprcha.

Na druhou stranu bylo fajn vidět známé tváře. Jestli vás ale zaujmou jejich role, to úplně nevím. Emilia tady působí hodně nevýrazně, Olivia za mě nic moc nenabídla. Další díly vyzkouším – přece jen to je Marvelovka, ale nečekám, že se budu bavit tak, jak jsem doufala.

  • známé tváře
  • nezáživné konverzace
  • Nick Fury není dost zajímavý na vlastní seriál
  • na můj vkus málo akce
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Secret Invasion je věc, na kterou spousta lidí čekala a která by měla přinést tak trochu světlejší zítřky MCU (přes své temnější ladění). Komiks a seriál nemá cenu porovnávat, stačí jen to, že snad Ali Selim dostal doporučení, aby komiksy nečetl. Každopádně máme tu úplně jiný svět a pilot seriálu tu funguje dobře. Možná víc než to. Prakticky od první scény je tu akce, pořád se něco děje, vrací se známé postavy. Takže na první pohled rozhodně fajn.

Nevím nakolik bylo potřeba udělat úvodní titulky pomocí AI, k seriálu a celému MCU mi to nějak nesedí, spíš to působí, že po efektech už nezbyly peníze (nepředpokládám, že by to tak skutečně bylo). Jinak je epizoda skvělou podívanou, mladí Skrullové se mi úplně nelíbí, ale to je můj osobní problém, je tu odvedená skvělá práce.

Pilot hraje vše značně na emoce a nejspíš tomu tak bude i ve zbytku seriálu. Neříkám, že je to špatně, jen mám obavu, aby to později nebylo na úkor akce. O závěru radši pomlčíme, to si asi musí přebrat každý sám. Rozhodně to byl odvážný krok, který je do jisté míry i pochopitelný.

Trochu tu tápu v návaznosti a rozhodně to pořád chce vysvětlení potitulkové scény z Far From Home. Snad po náznacích přijde i nějaké konkrétnější zasazení, kdy tu Fury byl a kdy ne, respektive kdy tu byl Talos. Mírně zmatené je ještě představování nových postav, které jsou méně či více podstatné. Občas se tu hraje na to, že je přece jasné, o koho jde, ale skutečného vysvětlení a představení se dočkáváme až později (třeba u Gravika, kdy si divák musí počkat do druhého dílu).

Celkově jsem zatím s úvodem spokojený. Dívá se na to moc dobře a vypadá, že to nebude úplná pohodička a i bez Rka z toho dokáží udělat pořádnou podívanou, která se v drsnějších scénách nedrží zpátky. Kdyby si příběh udržel tempo i v dalších dílech, byl bych spokojený. Snad dojde aspoň částečně k nakopnutí MCU.

  • nedrží se zpátky
  • vzhled
  • nečekaný závěr
  • úvodní titulky
  • chybí vysvětlení, kdy byl (ne)přítomný Fury
  • možná až moc emocí a kecání
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
richardK

richardK

Díky za názor, jen to chce pozorněji číst-píši webů (množné číslo), takže třeba Edna, ČSFD, nebo náš...
před 45 týdny
Seraphine313

Seraphine313

Snažím se ti naznačit, že to, co ty označuješ za "hodnocení na webech", jsou z větší části...
před 44 týdny
richardK

richardK

Tak jsem se mrknul na metacritics a hned na prvním místě v hodnocení na mně vyskočilo: Critic...
před 44 týdny
Další články k tématu