7. 11. 2023

Novinka pod lupou: All the Light We Cannot See (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název All the Light We Cannot See (Jsou světla, která nevidíme)
Žánr historický, válečný, minisérie
Stanice Netflix
Premiéra 2. 11. 2023
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 65 minut

Kdo?

Tvůrci Steven Knight, Anthony Doerr
Hrají Aria Mia Loberti, Mark Ruffalo, Hugh Laurie, Louis Hofmann, Lars Eidinger, Andrea Deck

O čem to je?

Příběh Marie-Laure, slepé francouzské teenagerky, a Wernera, německého vojáka, jejichž cesty se střetnou v okupované Francii, kde se oba snaží přežít zkázu druhé světové války. Podle stejnojmenného románu, za který autor Anthony Doerr získal Pulitzerovu cenu.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Kdyby mě nedostali na jména Hugh Laurie a Mark Ruffalo, tak na hudbu Jamese Newtona Howarda rozhodně. Nejvíc mě však nakonec bavil Louis Hofmann, který od začátku do konce podával naprosto skvělý výkon a utvrdil mě v tom, že bych si měla Dark posunout výš na mém pomyslném seznamu ke zhlédnutí, a výborný Lars Eidinger.

Nemusíte moc přemýšlet, abyste uhodli, jaké bude moje jediné minus. Délka, jako obvykle. Někdy před 40. minutou už jsem začala mírně vypínat, ačkoliv to v žádném případě neznamená, že by to nebylo dobré. Naopak, byla jsem hodně ponořená do příběhu a celé message o světlu a temnotě, kterou nesl. MOC pěkné. Můj prazvláštní mozek prostě jenom dokáže mnohem lépe zpracovat více kratších dílů, přestože ví, že je výsledná celková stopáž stejná.

Nečekejte žádnou přehnanou akci, zatím to mělo takové pomalejší vypravěčské tempo s flashbacky, které vás seznámí také s dětstvím ústřední dvojky a ukážou vám, jak všechno souvisí se vším a jak to na sebe krásně navazuje. Knihu jsem nečetla a neplánuji, ale zbylé díly nevynechám a už se na ně těším.

  • Louis Hofmann
  • motiv světla a temnoty
  • hudební složka Jamese Newtona Howarda
  • délka, ale v tom mě už snad ani neberte vážně :D
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Tohle bylo moc hezké. Tvůrcům se prostředí a atmosféra fakt povedly, myslím, že si na tomhle dali záležet.

Pilot byl dějově možná trochu pomalejší, ale rozhodně nenudil, ani neobsahoval žádná hluchá místa. Představil nám sympatické hlavní postavy včetně jejich minulosti a úspěšně navodil hlavní příběh. Na závěr sice přišlo mírné klišé, ale to nevadí.

Postavy, děj, prostředí ve kterém se to odehrává, to všechno spolu dobře funguje, působí to neokoukaně a já se těším, až si pustím další díly.

  • Zpracování
  • Atmosféra
  • Postavy
90 %
Mé hodnocení
darbak

Místy poetický příběh o nacismu, válce a vztahu, který je až k neuvěření. Seriál je adaptací knihy, jejíž autor dostal Pullitzera a na seriálu je to znát. Steven Knight si pohlídal všechny aspekty, které tuto výbornou knihu pomáhají přenést na obrazovku tak, aby se jednalo stále o skvělý zážitek. Počínaje skvělou hudbou Jamese Newtona Howarda, přes režiséra Shawna Leviho, až k hereckému obsazení, jemuž nekompromisně vévodí Mark Ruffalo. Samotná story o událostech v jednom francouzském městečku, okupovaném nacisty, je protkána zápletkou s diamantem, jehož výjimečnost se propsala do názvu seriálu. Hlavním prvkem děje je osobitý přístup k postavám na nichž je demonstrován fašismus a odpor proti němu, židovská (rasová) problematika, byť ne v jeho nejhorší podobě, ale i lidskost jako ostrůvek v nekonečné válečné štvanici. Vše propojuje slepá dívka Marie a její otec, včetně vztahu s německým radistou, o kterém však Marie neví. Ten je ochoten pro její ochranu zastřelit i svého nadřízeného, za čímž je i jeho odpor proti nacismu. Ne vše se ale nakonec povedlo. Místy mi vadili kulisy maďarského studia, občas méně intenzivní scény, někdy jakoby děj odbíhal od hlavního tématu. Ovšem v třetí epizodě se více pozornosti dočká otec Marie a to znamená více Ruffala, což je jen dobře. Nakonec kladně hodnotím, že tu není vše jen černobílé, čehož důkazem je i scéna „výslechu“ mladého radisty před francouzským odbojem, která kopírovala tu německou. Jen je škoda, že nacista, který byl fakt hnusný, nakonec nedostal více prostoru, protože ten dokázal zahustit atmosféru. I tak jde o fajn seriál.PS. V závěrečných titulcích se ukážou dobové záběry francouzského městečka, kde se děj odehrává včetně soudobého záběru.

  • Osobitě pojatá story
  • Hudba
  • Mark Ruffalo
  • Misty až poetické
  • Někdy jdou kulisy až moc " cítit"
  • Občas odbíhající děj
70 %
Mé hodnocení
richardK

Podle prvního dílu to vypadá, že seriál bude hodně budovat atmosféru. Na to, že se v pilotu vlastně skoro nic nestalo, tak mě dost upoutal. Hrdinové vypadají zajímavě, ale především je opravdu nezvyklé vidět válku z tohoto úhlu pohledu.

Líbí se mi, že vlastně nejde moc odhadnout, jakým směrem se příběh bude ubírat. Pilot končí cliffhangerem, který v podstatě vypadá jako konec, ale přesto zbývá ještě hodně dílů. I když má pilot hodinu, seděla jsem u něj a se zájmem ho sledovala od začátku do konce. Na to, že válečné kousky nevyhledávám, tak tenhle si cestu do mého watchlistu určitě najde.

  • sympatické obsazení
  • poutavá atmosféra
  • válka z jiného úhlu pohledu
  • uzavřená minisérie
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu