4. 2. 2023

Novinka pod lupou: Lockwood & Co (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Lockwood & Co (LOCKWOOD a spol.)
Žánr akční, dobrodružný, drama
Stanice Netflix (Velká Británie)
Premiéra 27. 1. 2023
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 49 minut

Kdo?

Tvůrci Joe Cornish, Jonathan Stroud
Hrají Ruby Stokes, Cameron Chapman, Ali Hadji-Heshmati

O čem to je?

V Londýně, kde se nejnadanější dospívající lovci duchů po nocích pouštějí do nebezpečných soubojů se smrtelně nebezpečnými duchy, je mezi mnoha korporátními agenturami řízenými dospělými jedna samostatná a nezávislá na jakýchkoli komerčních požadavcích nebo dohledu dospělých – malá začínající firma, kterou vedou dva dospívající chlapci a nově příchozí, mimořádně psychicky nadaná dívka. Trojice odpadlíků, jejichž osudem je odhalit záhadu, která změní běh dějin: Lockwood & Co.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Na seriál jsem byla zvědavá, a to hlavně proto, že už před premiérou sklízel docela velkou pozornost. Nakonec odcházím relativně spokojená, i když jsem doufala, že bude trošku dospělejší.

Ale jasně, seriál má svoje jasně dané publikum, které je o několik let mladší než já. Věřím, že teenagery seriál bavit bude. Má sympatické postavy, spoustu akce a chytré dialogy přiměřené věku svých protagonistů.

Vizuální stránka se i líbila, moc dobře se na pilot koukalo. Určitě dám šanci i dalším dílům, jsem zvědavá, jestli se tady objeví nějaká provázanější velká zápletka.

  • sympatické obsazení
  • moc dobře zná svou cílovku
  • vizuální stránka
  • už jsem starší ročník, který seriál pro teenagery až tolik nedocení
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Stejně jako u jiných seriálů od Netflixu platí, že největší nevýhodou tohoto pilotu je jeho chvilkami pokulhávající tempo. Jakmile se začne věnovat minulosti hlavní ženské hrdinky Lucy a poté přepne zpět do přítomnosti, příběh začne bavit (anebo jsem si zvykla).

Na seriálu zaujme jeho premisa. Po pilotu nemáme všechny informace o tom, co se stalo, proč jsou nyní duchové součástí světa a lidé proti nim bojují. Tato a další nezodpovězené otázky nalákají ve sledování pokračovat.

Na to, že jde o seriál s mladými hrdiny, je Lockwood & Co chvílemi překvapivě děsivý. Dětem bych ho rozhodně nepouštěla, seriálu se daří vytvořit silnou atmosféru. Kombinuje chvíle děsu a humoru, zejména když dojde na špičkování mezi hlavními hrdiny.

A mimochodem, když už je o tom řeč, bavila mě chemie mezi Lucy a Anthonym. Oba herci své role zahráli dobře a já jsem zvědavá, jakým směrem seriál jejich vztah povede v následujících sedmi epizodách. Bylo by fajn, kdyby se z toho nestal další románek a zůstali v přátelské rovině, ale uvidíme. :-)

Celkově platí, že mě seriál po pilotu zaujal a ráda si pustím další epizody. Nemám sice takové nutkání ho zhltnout na posezení jako jiná díla, ale zdaleka není špatný. Zejména pokud máte rádi Londýn a duchařiny, Lockwood & Co by vás mohl bavit.

  • Ústřední premisa
  • Nezodpovězené otázky, které nalákají na sledování dalších dílů
  • Hlavní herecká dvojka
  • Občasný humor
  • Prostředí Londýna
  • Tempo ze začátku pokulhává
  • Nemám nutkání seriál zhlédnout na jeden zátah
  • Otravný Anthonyho parťák (chápu, proč v seriálu je, ale stejně mě chvílemi štval)
70 %
Mé hodnocení
Mad.Awe

Duchařská fantasy, určená pro mladší, zaujme i starší. Pilot nastiňuje charakter hlavních postav, hlavně Lucy Carlyle, kdy sledujeme její první krůčky ve světě duchů resp. při jejich „likvidaci“. Takže nechybí formulář, kde podepisuje, že může přijít k úhoně, dokonce i zemřít, to aby bylo jasno, že tu jde do tuhého. Po nepříjemném zážitku se rozhodne změnit agenturu a seznámí se s mladým Lockwoodem, který už pár duchařských zážitků má za sebou a založil vlastní agenturu. Jejich společná cesta za lovením duchů tak může začít. Strašidelně působící interiér starého domu nesmí chybět, ani silný duch a k tomu pár artefaktů na boj s ním. Zábava začíná a to vcelku zdařilá, vizuálně i efektově, herecky jakž takž, scéna se záchranou v poslední sekundě je pak tradičním klišé, kterého se režiséři asi nikdy nevzdají. Zbytečně dlouhý přijímací pohovor s trapným vyzněním taky moc nepřesvědčil, ale jako celek to vše drží pohromadě a seriál by mohl patřit mezi to lepší, jako např. Locke And Key. Jen ty agenturní intriky, inspektoři apod.je spíše brzdou, působí to strojeně jako Lockwood and co s mečem za pasem.

  • Vizuál a efekty
  • Herecké výkony
  • Ani tady se nedokáží vyhnout klišé scénám
  • Přijímací pohovor
  • Působí to strojeně
60 %
Mé hodnocení
richardK

Knižní série u nás očividně neměla moc úspěch, když se ani nedovydala celá, což by se teď, hádám, vzhledem k úspěchu seriálu a k všeobecnému trendu znovuvydávat knížky s tou Netflix nálepkou, mohlo změnit. Já o ní doteď ani neslyšela, z čehož viním špatný marketing Knižního klubu, protože přesně spadá do middle grade odvětví, které mě v době jejího vydání zajímalo.

Seriálová adaptace naopak zaznamenává úspěch i v našich končinách, tak jsem se rozhodla to taky zkusit. Nevím, jak jinak to popsat, ale přišlo mi to hrozně přirozené a autentické, jakkoliv pitomě to u seriálu z tohohle žánru zní. První díl je čistě seznamovačka s dějem, světem, postavami, která se příjemně sledovala (až na ten sem tam hororový povyk). Je to plné záhad, nadpřirozena a mám skutečně ráda, jak má Netflix ve zvyku obsazovat v rámci možností neokoukané teen obličeje.

Lockwood byl skvělý! Takový starý mladý. Vzhledově dítě, ale jednáním neskutečně charismatický a dospělejší než kolikrát dospělí. Být mi o hromadu let méně, měla bych teď na něj šílený crush, tím jsem si jistá. George taky super, i když moc prostoru neměl, a z Lucy sice tolik nadšená nejsem, ale v celku mi byli sympatičtí všichni důležití. Až taková hitparáda to z mého pohledu nebyla, ale určitě bych to zařadila do lepší půlky lednových novinek.

  • Lockwood
  • přirozené a nadpřirozené
  • trošku overhyped
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones
Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
sandokan555

sandokan555

Tak trosku ano .. Dalsi spolupracovnik je arab alebo mulat .. vysetrovatel je cernoch. No uznam ze...
před 66 týdny
_karel_

_karel_

Tak jasně, ale to je v poho. Já jsem spíš měl na mysli ty modernější, progresivně-patologické trendy....
před 66 týdny
Zaphyra

Zaphyra

Prvá séria pokryla prvé 2 knihy, ktoré vyšli aj v slovenčine. :D
před 66 týdny
Další články k tématu