12. 5. 2023

Novinka pod lupou: White House Plumbers (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název White House Plumbers (Instalatéři z Bílého domu)
Žánr drama, minisérie, retro, politický
Stanice HBO
Premiéra 1. 5. 2023
Vysílání pondělí
Délka pilotu 53 minut

O čem to je?

Minisérie o skandálu Watergate, který ukončil prezidentské působení Richarda Nixona.

Trailer

A jaký je náš ortel?

I tady jsme se téměř přesně po roce dočkali druhého zpracování stejného námětu. Jak jsem psala u Gaslit, aféra kolem Watergate mě hrozně fascinuje, takže tohle bylo must-see, ovšem tentokrát už jsem raději neměla vysoká očekávání.

Jakkoliv velký nadšenec tohoto skandálu jsem, musím uznat, že to prostě není zrovna atraktivní téma na x epizod. Ačkoli se tady jedná o malinko jiný úhel pohledu, pořád se točíme okolo aktérů z Bílého domu a já bych brala zpracování spíš z pohledu vyšetřování Bernsteinem a Woodwardem (jenže to je dost vytěžené ve filmech).

Kdyby mě však to téma nezajímalo vůbec, ukoušu se nudou, což si myslím, že je přesně to, co masový (navíc český) divák udělá. I pro mě to celé bylo poměrně dost nezáživné, nekonečné a sedlo mi to až ke konci. Musím tomu nechat jedinou věc, a to komické situace, protože jsem se naprosto nečekaně i pobavila. Woody Harrelson a Justin Theroux jsou parádní kombinace.

  • Woody Harrelson a Justin Theroux
  • komické situace
  • pořád je to o Watergate, který mě fascinuje
  • na můj vkus příliš dlouhé a většinově nezáživné
  • další zpracování z nepříliš rozdílného úhlu pohledu
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Tohle bylo hodně zvláštní. Skoro až karikaturní herectví. Netuším, jestli je to jejich takový styl, přece jen Harrelsona až tak nemusím a nemám ho moc nakoukaného z jiných rolí. Ale přišlo mi to chvílemi opravdu až zbytečně na hraně trapnosti.

Celkově mě příběh tolik neoslovil. Je zajímavé sledovat něco, co se alespoň z části zakládá na skutečných událostech, ale asi ne všechny příběhy dokážou tolik oslovit. Na druhou stranu je jasné, že žádné téma nesedne každému a co divák, to jiný vkus a názor. Určitě se najde spousta lidí, kteří se právě o tuto tematiku zajímají a každý detail zobrazený v seriálu ocení.

Z pilotu přímo stříká značka HBO, poznali byste, že je to seriál od této kabelovky, i kdyby to nebylo dříve oznámeno. Kvalitní technická stránka, herectví… no záleží na preferencích, ale ruku v ruce s tím taky pomalé tempo vyprávění. Ale možná je to jen tím, že mě právě téma tolik neoslovilo, takže mi přišlo, že se tam vlastně nic neděje.

  • kvalitně natočeno
  • herci odvádí solidní práci, ale tento styl rozhodně nesedne každému divákovi
  • téma mě neoslovilo
  • příběh mi přišel pomalý a nezáživný
40 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak to jo, tohle můžu. S humornou nadsázkou zpracovaná další verze aféry Watergate a od prvních minut až do té poslední jsem se bavil. Americká produkce přichází s obdobou britských Slow Horses, jen tu chybí cynická postava Lamba. Výchozí situací jsou nadcházející prezidentské volby a současný prezident Nixon chce obhájit post, přičemž se neštítí využít i nekalých prostředků a FBI. Jeho administrativa tak dá dohromady pár „podivínů“ jako G. Gordona Liddyho (příznivec Hitlera) a bývalého ranaře z tajných služeb E. Howarda Hunta (účastník operace v Zátoce sviní). Skutečné postavy aféry a oba byli odsouzeni. Název seriálu je pak inspirován kanceláří, kde se tým Nixonových „darebáků“ scházel a na dveřích měli napsáno PLUMBERS (instalatéři). Pokud jste někdy viděli cokoli o této aféře, pak vesele naskočte do tohoto seriálu, který ironizuje z dnešního pohledu celé to dění a dělá to vcelku dobře. U scény s vloupáním a kradením dokumentů jsem se smíchy neudržel, partička ze Zátoky sviní se povedla. Jako i Woody Harrelson v roli Hunta , přičemž mu zdatně sekunduje Justin Theroux jako Liddy. Jen buďte připraveni na trochu toho přehrávání a povrchnější přístup k látce. A někdy to dějově neudrží tempo, pár scén tam ani nemuselo být, ta s Hitlerem mohla být kratší. Co se podařilo tvůrcům odhalit je motivace pro vznik takového „komanda“, ochota si zašpinit ruce, nic více Nixon nepotřeboval a na to dát erární 1 milion dolarů nebyl problém. Filmařsky není co řešit, režie i kamera odvádí řemeslo, jak se má. Vzhledem k tomu, že jde o minisérii, tak by se nic nemělo pokazit.

  • Ironicky zpracovaná aféra Watergate
  • Parta z invaze v Zátoce sviní
  • Povrchní přístup k látce
  • Občasné přehrávání herců v hlavních rolích
  • Scénicky to ne vždy ladí
70 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu