3. 10. 2023

Novinka pod lupou: Krapopolis (Fox)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Krapopolis
Žánr animovaný, komedie
Stanice Fox
Premiéra 24. 9. 2023
Vysílání neděle
Délka pilotu 22 minut

Kdo?

Tvůrci Dan Harmon
Hrají

O čem to je?

Rodinka lidí, bohů a monster se snaží vést jedno z prvních měst na světě, aniž by se vzájemně pozabíjeli.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Na Krapopolis jsem se těšila, protože řecká mytologie mě baví, a zde jí dostaneme slušnou dávku, byť si ji seriál upravuje k obrazu svému. V jádru jde o rodinný animovaný sitcom o jedné dysfunkční rodince, která má navrch ještě neobvyklé schopnosti (aspoň někteří z nich). Na mě to zafungovalo a u slovních přestřelek mezi jednotlivými členy rodiny jsem se bavila, byť žádné vyložené záchvaty smíchu se nekonaly. Jednoduše fajn oddechovka.

Postavy jsou dostatečně rozmanité a dynamika mezi nimi funguje. Hlavní hrdina je spíš myslitel než bojovník, ale taky trochu ufňukánek, uvidíme, jak se ještě vyvrbí. Jeho sestra je pravý opak, kde ona má svaly, její bratr má mozek. Třetí bratr má pak spoustu odvážných plánů a vynálezů, které se určitě postarají o spoustu budoucí zábavy.

Ještě víc mě bavili rodiče, zejména bohyně Deliria a její rivalita s olympskými bohy, především Athénou. Pokud se v seriálu objeví i další řečtí bohové, budu jedině ráda. Po hlasové stránce se obsazení nedá co vytknout, nejvíc mě potěšila účast Matta Berryho, který má pro podobnou roli správně zvučný hlas (scéna se slepicí!).

Příběhově jde hlavně o představení jednotlivých postav a seriálu se tento nelehký úkol navzdory většímu množství hrdinů daří napasovat do pouhých 21 minut stopáže. Zvládá to díky tomu, že všechny hrdiny hodí do stejné situace (potenciální útok nepřátelského kanibalského kmene) a každého z nich na tuto hrozbu nechá reagovat jiným, ale pokaždé zábavným způsobem místo toho, aby postavy jen seděly u stolu a povídaly si. I když zrovna scéna společného jídla je jedna ze zábavnějších, zejména matčin dramatický odchod ze scény.

Pilotní díl mě pobavil a na další se určitě mrknu. Byť Krapopolis není nic světoborného ani nového pod sluncem, jako zábavná oddechová záležitost po práci funguje. Je pravda, že příběhů o složitých rodinkách už bylo dost, ale zde zase přidává na originalitě zasazení do světa inspirovaného starověkým Řeckem a jeho mytologií.

  • rozmanité postavy a dynamika mezi nimi
  • neotřelé prostředí
  • přítomnost řeckých bohů (bonus pro fanoušky mytologie, jako jsem já)
  • hlasové obsazení (zejména Matt Berry)
  • podobný námět tu už v principu byl
  • chvíli trvá, než se rozjede hlavní příběh (dobře, asi pět minut, ale něco najít musím :-)
70 %
Mé hodnocení
Mad.Awe
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Litocha

Litocha

Moc hezky napsaný názor, díky za něj (seriál si vzhledem ke svému postoji ke komediím, animákům a...
před 31 týdny
Další články k tématu