17. 6. 2023

Novinka pod lupou: The Idol (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Idol (Idol)
Žánr drama, hudební
Stanice HBO
Premiéra 4. 6. 2023
Vysílání neděle
Délka pilotu 54 minut

Kdo?

Tvůrci The Weeknd, Reza Fahim, Sam Levinson
Hrají The Weeknd (The Idol), Lily-Rose Depp

O čem to je?

Seriál se odehrává na pozadí hudebního průmyslu a soustředí se na svépomocného guru a vůdce novodobého kultu, který naváže komplikovaný vztah s nadějným popovým idolem.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Na tohle dílko jsem byla poměrně dost zvědavá, ovšem že bych se těšila, se opravdu říct nedá. Délka a rychlost plynutí děje tvorby drtivé většiny HBO dramat mě jednou přivede do hrobu.

První půlhodinka, jež se točila okolo skandální fotografie, která unikla na internet, byla super. Bylo to mnohem vtipnější, než bych čekala, bylo tam geniální obsazení (tím myslím jména jako Hank Azaria, Troye Sivan nebo Dan Levy) a ačkoliv se to odehrálo reálně v půlhodinové úrovni, uteklo mi to. Pak se na obrazovku dostal The Weeknd a jeho klub a nějak to pro mě šlo z kopce.

Jeho hudební tvorbu můžu, ale jako osobnost mi sympatický není a s Lily-Rose Depp tvoří prapodivné duo, které na mě působí velmi nekomfortně. Celé je to hodně o drogách, aférách, sexu, nahotě a příležitostně, jakože mnohem méně, než jsem si myslela, že bude, o hudbě. Sam Levinson a jeho Euforie je z toho cítit na sto honů.

Na to, že jsem člověk, který 1. sérii Euforie absolutně neměl rád, mě to ještě jakž takž bavilo, ale žádný zázrak se taky nekonal a už vůbec nemůžu říct, že bych to všem doporučila. Příběhově je to příšerně o ničem a ani vás nenalákají na pokračování. Škoda té první půlky, kdy z toho ještě mohli udělat vlastně dobrou dramedy. Ve finále je to podobně jako Euforie záležitost pouze pro určité publikum, které takový styl seriálu vyhledává.

  • první půlhodinka
  • obsazení vedlejších postav
  • pohled na odvrácenou tvář slávy
  • Lily-Rose Depp a The Weeknd
  • dějově naprosto o ničem
  • ta hudební složka je kde?
  • nevyužití vedlejších postav
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Pilot byl přesně takový, jaký jsem čekala. Styl HBO. Kdo už má od této kabelovky něco nakoukáno, tak si asi dokáže představit, jak novinka vypadá. A je to taky důvod, proč jsem se na ni netěšila, i když jde o téma, které by mě kdekoliv jinde určitě hodně bavilo. Kdyby to natočil třeba Netflix, který má ve svých seriálech za mě o dost víc šťávy, tak myslím, že si to užiju o mnoho víc.

Takhle to sice působí hodně uměleckým dojmem, ale ve výsledku jsem se spíše nudila. Písničky mě nebavily, hlavní hrdinka byla až moc psychicky na dně a celý vibe mezi ní a novým objevem jsem vůbec neprožívala. Oceňuju snahu vymanit se a nějakou originalitu, ale nikdy jsem se netajila tím, že jsem ztělesněním průměrného masového diváka, nepotřebuju nic artistického, stačí mi chemie mezi postavami a šťavnatá zápletka. Což tady nenacházím.

  • herecké výkony
  • kvalita HBO
  • hodně artistické
  • chybí tomu energie, šťáva
  • chemie mezi postavami nefunguje
30 %
Mé hodnocení
ragelly

Seriál má být o komplikovaném vztahu popové hvězdy s vůdcem novodobého kultu. A pilot představuje vše to, co je hlavním znakem popové hudby, pěknou tvářičku Lily-RoseDeep jako Jocelyn a popovou superstar Weeknda v roli Tedrose. Jediná komplikace ale bude, zda se seriál bude líbit. Hned na úvod je tu shluk lidí u focení Jocelyn pro obal nového alba a singlu, která nedávno prošla psychiatrickým léčením a chce se vrátit na výsluní (možná inspirace s osudem Britney Spears?). A řeší se vystrčené bradavky, nebo sperma na obličeji na jedné z fotek Jocelyn, kterou někdo dal na sociální síť. Do toho se namontuje „hlídač bradavek“ a proběhne trapná scéna ve stylu „jsme prudérní Amerika, ale se*eme na to“. Následuje seznámení s Tedrosem v nočním klubu, které musel točit zhulený režisér, nebo kameraman, nebo zhulený byl stříhač, možná všichni. Na závěr se pak odehraje scéna jako okopírovaná z jednoho erotického filmu, jen místo ledu tu máme šátek. Nejsem příznivec popu a těchto povrchně stylizovaných příběhů, které si hrají na umění a nabízí vyprázdněnost, kterou schovává za nahotu a naleštěný „obal“. O dalším sledování nemůže být řeč, nicméně pro někoho, kdo zrovna chce něco erotického, může být seriál vhodný.

  • Pěkná Lily-Rose Deep
  • Eroticky laděný děj
  • Vše ostatní
30 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu