4. 5. 2023

Novinka pod lupou: Love and Death (HBO Max)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Love and Death (Láska a smrt)
Žánr minisérie, drama, životopisný
Stanice HBO Max
Premiéra 27. 4. 2023
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 54 minut

Kdo?

Tvůrci
Hrají Elizabeth Olsen, Krysten Ritter

O čem to je?

Dva manželské páry chodí pravidelně do kostela a užívají si rodinný život v malém městečku v Texasu… do doby, než někdo nevezme do ruky sekeru. Minisérie podle skutečné události o manželce v domácnosti a vražedkyni Candy Montgomery.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Téměř přesně po roce od vydání NPL na Candy s Jessicou Biel se konečně setkávám s touhle prorokovanou druhou verzí stejného true crime námětu. Těšila jsem se dost, Candy mě zas tolik neohromila a tohle má Olsenku. No, Elizabeth Olsen je geniální, o tom žádná, ovšem tohle vůbec nebyl ten silný start, který jsem očekávala.

U Candy, která začala vyprávět příběh až v samotný den vraždy, jsem psala, že mi chybělo například objasnění, jak si Candy s Allanem, manželem Betty, začali aférku. Netušila jsem, že odpověď dostanu až po roce v tomhle, že se to bude okolo toho točit naopak až tolik a HLAVNĚ, že jsem si to raději přát neměla. Liz Olsen a Jesse Plemons, ač jsou oba zvlášť skvělí, je jedna z nejdivnějších dvojic, kterou jsem kdy v životě spolu viděla a raději bych neviděla.

Obsazení je podařené i mimo tato dvě zvučná jména, zejména Tom Pelphrey a Krysten Ritter mě baví, kde se ukážou. Škoda, že oba měli v prvních dvou epizodách, které jsem stihla zhlédnout, naprosto nedostatečný prostor a moc se právě neukázali.

Vražda, na jejíž pojetí jsem byla zvědavá, tady byla pouze v pár sekundách naťuknutá a nevím, kdy se k ní reálně dostanou. Mrzí mě, že se nepustili do dvou dějových rovin (před a po vraždě, takže kombinace Love and Death a Candy), které by byly rozhodně záživnější, místo toho se rozhodli to převyprávět doslova přes postel. Odcházím zklamaná a vzhledem k tomu, kolik jsem dala Candy, která sice neměla Olsenku, ale vlastně nakonec měla pro mě zajímavější vyprávění, tomu nemůžu dát víc.

  • fenomenální Elizabeth Olsen
  • Krysten Ritter a Tom Pelphrey (ačkoliv to, jak jsou žalostně nevyužití, je spíš minus)
  • nebaví mě postelový směr, jakým se rozhodli to vyprávět
  • čekala jsem mnohem víc
  • pár Olsenka a Plemons
50 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Jak už bylo uvedeno, stejné téma tu bylo v seriálové tvorbě vloni (Candy: smrt v Texasu), osobně jsem však loňskou Candy neviděl a tady mně zaujala Elizabeth Olsen v hlavní roli. Děj je daný, jelikož jde o skutečný příběh ženy, která (snad) v sebeobraně zabila 41 ranami sekyrou svou přítelkyni, s jejímž manželem , Allanem Gorem, měla milostný poměr. Vlastně zpočátku mělo jít jen o sex a na „semináři“ si ti dva vyjasnili pravidla, za jakých se jejich románek uskuteční. A pokud to přeroste v něco jiného, tak končí. Jenže papír snese všechno a počáteční sliby vezmou rychle zasvé, když se ukáže, že jim sex zachutnal. Celá situace vznikla v komunitním, silně katolickém prostředí a tvůrci se dívají na kontrasty mezi božským a světským životem, doprovázené i hudbou. Chvíli Bee Gees a chvíli Halelujá. Zároveň přináší svůj pohled na to, co se odehrálo a proč, přičemž zajímavé je, že ačkoliv Allan není nijak atraktivní, navíc obézní (skvělý Jesse Plemons, kterého neminula cena Emmy za Fargo, nominace za Black Mirror, Perníkový táta aj.) a takový prostoduchý, nezná ani francouzáka, tak dokázal přivábit jinou ženu jen proto, že byl „cítit sexem“. Takže vidět nahou Elizabeth je určitě kladem seriálu, jen ve srovnání se skutečnou postavou je více hezká (tady musím pochválit konkurenci za výběr a nalíčení Jessicy Biel). Dějově to ale trochu zadrhává, během tří epizod tu nedojde k vyvolání nějakého pocitu výjimečnosti, odkrývání pokrytectví lidí, kteří k vůli sexu podvádí a lžou, se odvíjí v takovém rekreačním tempu, jen mlýnek na maso na konci druhé epizody trochu nastínil, kam to směřuje. Co se vývoje vztahů týče, je vše v pořádku a lépe to o moc nejde, což je důvod se na seriál dodívat. Jen třetí epizoda už trochu „zaváněla“ nudou.

  • Hvězdné herecké obsazení
  • Příběh lásky s vražednou dohrou podle skutečnosti
  • Úvodní song Niny Simone-Let Me Be Misunderstood
  • Není to tak intenzivní
  • Rekreační tempo vyprávění
60 %
Mé hodnocení
richardK

Je zvláštní, že různé stanice točí stejná témata v tak krátkém časovém horizontu. Chápu, že projekty můžou být rozpracované i v řádu let, takže se finančně nevyplatí něco stopnout, když vás náhodou někdo předběhne. Ale pak to působí tak zvláštně, že lidi mají v čerstvé paměti jedno zpracování, a pak najednou přijde další, které navíc vypadá úplně jinak a nabízí úplně jiné (leč také příjemné) tváře.

U Candy mě pilot bavil asi víc. Byl napínavější, akčnější. Tady se to hrozně táhlo, vraceli jsme se hodně do minulosti. Líbilo se mi prolínání začátků vztahu Candy s milencem a vraždy, ale pilot by se myslím klidně dal zkrátit. To je ale typická značka HBO, které prostě dramata takto tvoří vždy.

Jinak opět platí, že co se týče technické stránky, seriál působí velmi profesionálně, je moc líbivý na oko a nabízí výborné herecké výkony, takže v tomto ohledu radost pohledět. Jen kdyby to lépe odsýpalo.

  • herecké obsazení
  • výborně natočeno
  • prolínání scény hned po vraždě a minulosti
  • zbytečně roztahané
  • téma už tu bylo loni
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
IrmaVep

IrmaVep

Dnes jste mě tedy věru nenalákali, milí Lupáci ;)) Těšila jsem se na Olsenku, ale holt není každý den...
před 53 týdny
Další články k tématu