23. 6. 2023

Novinka pod lupou: Vědma (Voyo)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Vědma
Žánr fantasy
Stanice Voyo.cz
Premiéra 16. 6. 2023
Vysílání pátek
Délka pilotu 48 minut

O čem to je?

Rudolfinská Praha šestnáctého století. Filip, podobně jako řada dalších alchymistů té doby, experimentuje s elixírem věčného života. Na rozdíl od ostatních se mu – také díky mytickému Golemovi – podaří stát se v podstatě nesmrtelným. Se svými potomky Lucií a Tomem tak mohou proplouvat staletími, živeni pouze zlem a negativní energií. Aby se zbavili staletého prokletí této závislosti, touží po přechodu do dimenzí, kde už nikdy nebudou potřebovat fyzické tělo. Jediné, co k tomu potřebují, je dostat se k přechodovému portálu. Ten je ale střežen Vědmou. Nastává odvěký souboj dobra se zlem, světla s temnotou.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Jakkoliv mě to mrzí, musím uznat, že tohle bylo už před premiérou odsouzeno k záhubě. Mně osobně se promo ukázky líbily a byla jsem dost zvědavá na výsledek, až bych možná řekla, že jsem se těšila, ale myslím, že jsem v naprosté menšině. Na česko-slovenském poli plném Slunečných a Ordinací tohle nemělo šanci najít úrodnou půdu, ať už by to bylo sebevíc povedené (což nebylo, bohužel).

Vizuálně dobrý, lokace a efekty super. S příběhem už je to horší, nic z něj nemám, jak to bylo vleklé, ačkoliv ono možná ani nejde tak o děj, spíš o celkově špatnou dynamiku. Přidala bych mnohem víc akce, osekala ty ezo kecy, zkrátila stopáž a hned by to fungovalo jinak.

Jakub Kroner, jehož verzi Milenek zbožňuju, má svoje dvorní herce, které si obsazuje snad všude, ale přesto tady najdete pár zajímavých a neotřelých tváří, především Trojan mladší a Šafařík mě bavili. Ovšem na trend předabovávání Slováků do češtiny mám vyloženě averzi a tady to ještě vyšperkovali tím, že do role obsadili Maďara, a toho zase předabovali do slovenštiny. Kdo tohle proboha schvaluje.

Jakožto očividně největší zastánce Voyo tvorby, aspoň v rámci NPL, to nadhodnotím, protože jim hrozně fandím. Další díly zkusím a třeba se i někam dostaneme.

  • myšlenka a téma – v teorii
  • na oko zajímavá podívaná
  • obsazení
  • hoooodně pomalé
  • naprostá absence logiky u dabingu
50 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Ale jo, rozhodně jeden z těch zajímavějších domácích počinů. Kromě vánočních pohádek se navíc mnoho fantasy netočí, takže je to poměrně neprobádaný žánr, který může přinést spoustu příjemných překvapení.

První díl představil postavy. Zatím nevím, co si o nich myslet. Hlavní hrdinka vypadá sympaticky, ale zatím nic nepředvedla. Záporací jsou nemastní, neslaní, ale možná se ještě vybarví. Příběhově jde opravdu jen o úvod, zatím jsme se nedozvěděli vůbec nic.

Pak už nezbývá, než se nechat nalákat efekty. Jasně, u nás není asi takový rozpočet jako u netflixáckých seriálů, ale celkově jsem spokojená. Barevné oči vypadaly pěkně a portál v moderním minimalistickém duchu vypadá přesně tak stylově, jak se mi obecně vzhled líbí. Budu pokračovat dál? Asi ne, domácí tvorbu nevyhledávám, pokud mě příběh vyloženě nezaujme.

Co ale musím ještě zmínit, to je dabing. Čeští herci mluví normálně česky, ale v seriálu vystupují i zahraniční herci, kteří jsou nadabovaní do češtiny/sloven­štiny, i když jde podle pohybu úst jasně vidět, že mluví jiným jazykem. Navíc i kdybyste se na obrazovku nedívali, ten dabing zní tak nepřirozeně, že by vás to hned udeřilo do uší i bez obrazu. Ale nejvtipnější pro mě byly scény, kdy český herec vedl konverzaci ze zahraničním hercem. Představovala jsem si, jak se to asi natáčelo, když k sobě promlouvali každý jen podle vlastního scénáře, aniž by si vzájemně rozumněli.

  • vizuální efekty
  • sympatická hlavní hrdinka
  • dabing zahraničních herců zní hodně nepřirozeně
60 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Jerremy

Jerremy

Da se souhlasit... tesil jsem se, ale tim, ze to je tak vlekle, je to dost unavne. Mozna by bylo lepsi,...
před 46 týdny
Fruiko

Fruiko

K tomu jak popisuje Ragelly přesně docházelo. Pan zahraniční herec si tam něco přednášel a ostatní na něj...
před 46 týdny
Lucas

Lucas

Já nechápu, proč je Marcinková nadabovaná do češtiny, to fakt postrádá logiku. Kdyby se tu nemluvilo vůbec...
před 46 týdny
Další články k tématu