23. 5. 2023

Novinka pod lupou: Ghosts of Beirut (Showtime)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Ghosts of Beirut
Žánr thriller, špionážní, minisérie
Stanice Showtime
Premiéra 19. 5. 2023
Vysílání pátek
Délka pilotu 52 minut

O čem to je?

Vyprávění je založeno na jednom z největších špionážních příběhů moderní doby: pátrání po Imadu Mughniyehovi, nepolapitelném libanonském teroristovi, který po více než dvě desetiletí unikal svým protivníkům v CIA a Mossadu. Minisérie se vyznačuje inovativním vypravěčským přístupem doplněným o hluboký novinářský výzkum a dokumentární prvky.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Atmosférou mi seriál trošku připomíná Homeland, není ale tak moc „líbivý“ – dělaný pro masy. Spíše se drží syrovějšího stylu vyprávění, který ale nemusí sednout každému.

Zvláštní styl ještě doplňuje dokumentární styl výpovědí zainteresovaných osob, který je zde ale pouze vedlejší, hlavní důraz je kladený na samotné odvyprávění příběhu. Víc se mi líbil úvod o 25 let později, když se pak děj vrátil do minulosti, už jsem se maličko začala nudit. Ale dávám to za vinu tomu, že tento žánr nepatří mezi moje preferované. Myslím, že ti, kteří mají rádi podobná dramata o politicko-vojenských potyčkách ve východních zemích, tady budou určitě chrochtat blahem.

  • vtáhne vás do akce
  • pro fanoušky žánru povedená povinnost
  • návrat 25 let zpět mi moc nesedl
  • pro mě se pilot točil pořád na jednom místě
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Lior Raz to opět zkouší s „výbušným“ tématem Blízkého východu a na mušku si vzal libanonského teroristu, který se stal pro Izrael jedním z hlavních terčů a pro CIA předmětem zájmu. Ale kromě této skutečnosti se společně s kolegy rozhodnul vyprávět vše po svém a tudíž příběh je vymyšlený. I tak se opírá o reálné skutečnosti, o kterých ledacos ví i běžný divák, jen si k tomu pomáhá komentovanými proslovy účastníků této akce pro vyvolání autenticity. Potud je vše v pořádku. I úvodní akční scéna dokáže navnadit. Jen pak děj začíná poměrně zeširoka představovat hlavní aktéry včetně prostředí, ve kterém fungují ve vazbě na život pod palbou a výbuchy. Tady se dává prostor emocím (matka, drhnoucí krev na dětském oblečení), jenže v obecné rovině tu není nic, co bychom nevěděli, navíc další akce přijde o dost později a je natočena už normálně, bez napětí, chce se mi říct až odbytá. Tady se šetřilo s penězi. Kladem je, že jako ve Faudě se dostává prostoru oběma stranám. Po technické stránce je to kvalita, herci vše zvládají (objevila se tu i výborná Dina Shihabi z první série Jack Ryan).Byť se asi Fauda, či Homeland nekoná i tak první epizoda ve mně vyvolala dojem, že jde o seriál, který má co říct a jeho sledování mohu doporučit, pokud jste příznivci výše jmenovaných seriálů.

  • Nahlížení na konflikt v rámci Blízkého východu
  • Mezi tvůrce patří i Lior Raz (Fauda)
  • Děj se soustředí pouze na Blízký východ
  • Trochu rozvleklejší děj
  • Napětí jako ve Faudě chybí
60 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu