28. 12. 2023

Novinka pod lupou: Percy Jackson and the Olympians (Disney+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Percy Jackson and the Olympians (Percy Jackson a Olympané)
Žánr akční, dobrodružný, fantasy
Stanice Disney+
Premiéra 20. 11. 2023
Vysílání středa
Délka pilotu 39 minut

Kdo?

Tvůrci Dan Shotz, Jonathan E. Steinberg, Rick Riordan
Hrají Walker Scobell, Leah Jeffries, Aryan Simhadri

O čem to je?

Seriál vypráví fantastický příběh dvanáctiletého poloboha Percyho Jacksona, který se aktuálně vyrovnává se svými nově nabytými nadpřirozenými schopnostmi, když ho bůh nebes Zeus obviní z krádeže svého mistrovského blesku. Percy se teď musí vydat na cestu napříč Amerikou, aby ho našel a obnovil na Olympu pořádek.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Ze zámoří přicházely zprávy o výborné podívané a lepším přístupu ke zpracování látky, než jak to bylo u filmů. A vcelku souhlasím. Rozhodně seriálový přístup svědčí postavě Percyho a všech kolem něj. Už úvodní scény ve škole mají mystickou atmosféru a připravují diváka na kvalitní fantasy. Proces uvědomování si, kdo jsem, je i zdařile zahraný a herec je sympatický. Jen přemístění do „jiné školy“ a souboj s Minotaurem byl trochu zbrklý, noční a deštivá scéna zakrývající nedokonalosti, nebyla z těch strhujících. Naopak dění ve škole pro bohy je opět sebejistě podané, s patřičným humorem, ale i nepřátelstvím. A tak vše na závěr 2.epizody dospěje k cestě za Diovým ukradeným bleskem. Snad bude i nadále zdařilá i přes mladiství věk Percyho.

  • Atmosférický podaný příběh
  • mladší postavy
  • Souboj s Minotaurem
80 %
Mé hodnocení
richardK

Na Percyho jsem neměl původně v plánu se dívat, ale nakonec jsem se přece jen kouknul, protože fantasy.

Nevím ale, co k tomu pořádně napsat. Nebylo to špatné, ale na mě to bylo už i docela dětské. Zejména tím, že hlavními postavami jsou děti. Samozřejmě, ony i děti můžou dobře ztvárnit své postavy, ale tady mi všichni přišli poměrně nevýrazní a nezajímaví. Včetně dospělých.

Celý pilot a skladba příběhu pak bylo jedno velké klišé, a díky tomu že jsem kdysi viděl i film jsem pár věcí předvídal. Problém vidím hlavně v tom, že tohle byl teprve úvod a na to nejzajímavější se můžeme teprve těšit.

Ale i přesto to jaksi funguje, dokáže docela zaujmout a musím říct, že natočené to je vlastně docela dobře. Svoje publikum si to jistě najde, ale já dál sledovat nebudu, osobně mě to tolik nevzalo.

  • I navzdory mínusům se to překvapivě dobře sledovalo
  • Postavy
  • Předvídatelné a klišé
70 %
Mé hodnocení
darbak

Dlouho jsem se rozmýšlela, zda se do téhle adaptace vůbec pouštět, ale nakonec mě přemohla zvědavost. První díl knižního originálu jsem četla dokonce dvakrát, jednou dobrovolně kdysi v pravěku a podruhé v rámci povinné četby do literatury pro děti a mládež na výšce, a ačkoliv naplno oceňuju nápad a zahrnutí řecké mytologie do moderního světa, jeho konečné zpracování a (ne)využití mě prostě ani jednou nepřesvědčilo. Skalní fanoušci knih odteď už raději nečtěte, protože filmy mě osobně naopak dost bavily, škoda jen, že tam to zase dějově splácali dohromady, protože obsazení – tím myslím především Logana Lermana (!) – bylo skvělé.

Vím, že si tohle tvořil sám Riordan, takže kdo jsem já, abych mu do toho kecala, ale názor mít můžu. Na obsazení téhle verze mám ráda pouze to, že herci více odpovídají věkově, a Grover mi nevadil. Walker je vážně šikovný chlapec, ale není to Percy, a tahle “Annabeth”, ač je roztomilá, mi nesedla projevem, nicméně dohromady tam za ty 2 epizody řekla tak 2 a půl věty, tak třeba mi ještě sedne (pochybuju).

Co se týče hodnověrnosti děje, tady to fakt jede podle knihy, což knižní divák jistě ocení. Ještě chválím ikonický oranžový stejnokroj tábora polokrevných, který mi ve filmech fakt chyběl. Celkově: bylo to fajn. Ne skvělé, ne špatné a rozhodně bych se bez toho obešla (co takhle zadaptovat něco úplně nového?). Své fanoušky si to určitě získá i dnes, mě ovšem mrzí, že to nepřišlo už aspoň před 10 lety, kdy by mě to nejspíš nadchlo.

  • věrnost předloze
  • není to průser, ale ani mě to neuchvátilo
  • Percy a Annabeth
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Přesně jak jsem čekala, bylo to více orientované na dětské publikum, nebo možná spíše teenagery, ale nakonec z pilotu vylezlo poměrně příjemné překvapení. Myslela jsem, že to bude ještě pro menší děti, na tohle jsem se i jako dospělá mohla dívat úplně v pohodě, aniž by došlo k újmě na zdraví.

Postavy za mě moc nevyčnívají, ale na druhou stranu mi ani nikdo vyloženě nevadí. První díl byl takový rozehřívací, podle závěru to vypadá, že příběh se v dalších epizodách přesune do úplně jiného světa, takže doufám, že i tam si seriál dokáže udržet stejnou míru zábavnosti. Co se mi líbilo, to byli záporáci, především démonická paní učitelka, tak doufám, že se jich dočkáme ještě více.

  • záporáci
  • příjemná atmosféra
  • dobře se na to kouká
  • přece jen je to spíše pro mladé publikum, ne pro všechny věkové kategorie
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Přiznám se jakož to člověka co má Percyho Jacksona a všechna jeho pokračovaní a spinoffy načtený několikrát, mi při ohlášení obsazení vadilo jak změnili postavu Anabeth. Ale po shlédnutí prvních dvou epizod mi to vadit přestalo. Chemie mezi hlavní trojicí mojí výtku rychle zadupala do země.
Už se četl plno názorů že je to stejně hrozný jako původní filmové zpracovaní s čímž absolutně nejde souhlasit. Seriál je velice zdařilou adaptací knižní předlohy kde si příběh jen lehce upravuje tam, kde je potřeba ale zároveň nevynechává nic podstatného a nádherně kombinuje řeckou mytologii a současnou dobu.

  • Řecka mytologie
  • Pracuje na tom přímo autor knižní předlohy
  • Jason Mantzoukas jako Mr. D je bombastický
  • kontroverze okolo obsazení jedné z hlavních postav
90 %
Mé hodnocení
hacker3985
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
sandokan555

sandokan555

Osobne sa mi to ako rozpravka postavena na mytologii pacilo. Horsie uz je to z hlavnym predstavitelom,...
před 19 týdny
hacker3985

hacker3985

Co si mam představit pod pojmem velká úloha? Pokud jsem dohledal správně tak ten herec hraje posla bohů...
před 19 týdny
pozitkar

pozitkar

Jsem heterák, ale tohohle herce žeru. Připadá mi, že ten seriál vždycky vylepší. Je to takové sluníčko 😁
před 19 týdny
Další články k tématu