15. 11. 2019

Novinka pod lupou: The Mandalorian (Disney+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název The Mandalorian
Žánr Sci-Fi
Stanice Disney+
Premiéra 12. 11. 2019
Vysílání pátek
Délka pilotu 38 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Jon Favreau
Herci Pedro Pascal

O čem to je?

Po době Janga a Boby Fetta na scénu přichází další velký válečník. Mandalorian se odehrává po pádu Impéria a před nástupem Prvního řádu. Sledujeme cestování osamělého lovce odměn, který v honbě za svou kořistí cestuje na vzdálené konce galaxie, daleko od dosahu autority Nové republiky.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Byla jsem zvědavá, co z toho vyleze. Přece jen, když se řekne TV Disney, představí se mi Hannah Montana a jí podobné dětské seriály. Vzít si na triko takovou značku jako Star Wars je velké riziko. Na druhou stranu vím, že pod záštitou Disney už vzniklo pár posledních filmů z tohoto slavného univerza, takže proč ne i seriál. Nepatřím mezi skalní fanoušky. Viděla jsem většinu filmů, ale nikdy mě to nechytlo tak jak ostatní.

Seriál je ale fajn. Utíká rychle a nabízí spoustu zábavných momentů od začátku do konce. Doufala jsem, že si hrdina sundá masku, abych viděla, co se pod ní skrývá. Nevím, jestli se toho někdy dočkáme, přece jen tam bylo řečeno, že Mandalorianové si masku nikdy nesundávají. Ale kdo ví, třeba překvapí.

Rozhodně nejzábavnější scénou pro mě byla střílečka v závěru – dva proti celému městu. Ten bounty robot byl úžasná postava, sice byl na scéně jen pár minut, ale rozhodně ho považuju za nejlepší prvek celého pilotu. Byl vtipný i akční, prostě kompletní balíček. Jiné scény pak byly lehce očekávatelné a klišoidní, např. snaha zkrotit si tu příšerku, co měla sloužit jako kůň. Celkově jsem se ale bavila a nevadilo by mi sledovat další epizody.

Jak ale říkám, nejsem fanoušek, takže mi pravděpodobně uniklo spousta věcí, možná narážek, které v pilotu byly. Taky jsem byla lehce zmatená z toho konce, protože jsem si uvědomila, že vlastně vůbec nevím, kdy se to odehrává. To na konci byla ta známá postava, nebo to byl někdo nový, kdo se původnímu hrdinovi jen podobá?
  • spousta akce
  • bounty robot
  • závěrečné překvapení
  • nemám velké nutkání sledovat dál
  • ani po tomto (vydařeném) seriálu se nestanu velkým fanouškem SW
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Je až s podivem, jak Disney umí tyto „vedlejší“ příběhy, ale není schopné, když jde o hlavní ságu, vyprodukovat cokoliv nad béčkovou kopírku. Asi takový je můj dojem ze Star Wars poté, co značku koupil Disney a co se snaží na ní vydělat.

Mandalorian není příběh, který by vás vzal za srdce svou filozofickou nótou – od Davea Filoniho to ani nemůžete čekat. Je přímočarý, s minimem postav, které tu a tam narazí na někoho, kdo je posune dál. Klidně bychom to mohli označit za quest v RPG hře. Ale je přesně tím, čím měly být moderní Star Wars pro fanoušky – sci-fi, které tu a tam pomrkává očkem starých příběhů (a ne, že vám napálí do obličeje celou okopírovanou dějovou linku, záběry, místa a bitevní stanice), které se dá zasadit s přehledem do starého kánonu, aniž by se musel vytvářet nový, které pořád zachovává dekorum vesmíru, v němž se odehrává.

V tomto ohledu jsem ze seriálu nadšen. Malinko mi uchází, proč byl do hlavní role obsazen Pedro Pascal, když si za celý pilot ani jednou nesundal masku. Uchází mi asi několik malých detailů (jako třeba proč toto není příběh Boby Fetta), ale to jsou mouchy, které jsem ochotný nechat žít. U triků vám sice občas přijde, že se světlo na materiálech chová jinak, než by reálně mělo, ale ruku na srdce – podobné triky v seriálu málokdy uvidíte. Za mě je toto velice zdařilé dílo, které (doufám) odstartuje skvělý seriálový počin.
  • trikově skvěle zvládnuté
  • these are the Star Wars we're looking for
  • místo Pascala mohl hrát v podstatě kdokoliv
  • příběh je ve skutečnosti poměrně jednoduchý
80 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
washcaps

washcaps

môj osobný názor je, že príbeh Bobby Fetta je zdokumentovaný v knihách a pevne zasadený v časovej...
před 4 roky
Platon

Platon

Tak někde jsem četl nebo slyšel komentář, že Bobba Fett nebyl Mandalorian, ale že zbroj nejspíš vzal někomu...
před 4 roky
LeeSungji

LeeSungji

Tak jako většina lidí si teď pod Disney nepředstaví nic moc dospělého a rozhodně ne Star Wars, i mě...
před 4 roky
Další články k tématu