9. 1. 2020

Novinka pod lupou: Dracula (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Dracula
Žánr drama, horor
Stanice BBC One
Premiéra 1. 1. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 80 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh se odehrává v roce 1897 v Transyl­vánii. Krvežíznivý hrabě Dracula spřádá plány proti viktoriánskému Londýnu. A buďte si jisti, že smrt cestuje rychle.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Můj vztah k Draculovi sahá až do mých dětských let, kdy jsem někdy kolem roku 1996 šla s rodiči poprvé do velkého divadla ve velkém městě a objevila svou lásku k muzikálům u Svobodova díla. Od té doby s nadšením vítám každý televizní projekt o tomto upírovi. Samozřejmě muzikálový Dracula zcela vybočuje všem ostatním projektům, i tak si na něj ale vždy vzpomenu.

O tomto projektu jsem si byla vědoma hned od raných fází, protože hned od začátku se kolem něj strhla velká pozornost. Přesto jsem se úspěšně bránila jakýmkoliv informacím o příběhu a odolala jsem traileru, takže jsem do prvního dílu šla s čistým štítem. Ani mě nepřekvapila 1,5 hodiny dlouhá stopáž, jelikož jsem předpokládala, že to bude mít podobný koncept jako Sherlock, tedy málo dílů, ale za to hodně dlouhých. Přiznávám, že jsem se toho trošku bála, protože jsem spíše fanouškem kratších půlhodinovek, u kterých nemusíte trávit celý večer, když na ně nemáte čas. Nakonec jsem se ale do pilotu tak zabrala, že mi utekl jako voda a kdybych mohla, hned si pustím další díl.

Už u nejočekávanějších seriálů ledna jsem zmiňovala, že posledního seriálového Draculu jsme viděli na NBC. No, dá se říct, že tohle je úplně, ale úplně něco jiného. A lepšího. O několik tříd. Houstnoucí atmosféra, paranoia, horor, mimořádné herectví a poutavé chytré dialogy. To vše a mnohem více Dracula nabízí. A to ani nesmím zapomenout na zvrat v závěru, ať už odhalení původu jedné postavy, nebo samotná poslední scéna, na kterou jsme oba s mužem zůstali zírat s pusou dokořán.
  • herecké výkony
  • stupňující se napětí
  • chytré dialogy
  • dokáže vtáhnout do děje
  • svižné tempo
  • překvapující závěr
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Do tohoto pilotu jsem šel s rozporuplnými pocity a vlastně s nimi i odcházím. Docela zajímavý kousek, je fajn, že se jedná o uzavřenou sérii, i když klidně se může stát cokoli, tvůrci se můžou chytiti nějaké hodně vedlejší postavy, která byla proměněna, a pokračovat v příběhu takto, ale to se snad nestane a tvůrčí dvojka se spokojí s uzavřenou minisérií.

Gatiss a Moffat jsou ve zpracování dobře viditelní, všechny ty břitké vtipy, humorné narážky, poznámky (pořád mě dostává věta, že Dracula nepije… víno), což je suprovní, protože to příběhu dodává úplně jiný rozměr, který skvěle oživuje knižní klasiku. Navíc se tu samozřejmě Gatiss nezapomněl obsadit, ale to bych odbíhal od pilotu.

Přiznávám, že se mnou pilot celkem dost pohnul, no jo, moje klasika sledovat takové seriály v pátek v noci. Takže jsem ještě po té hodině a půl nějakou dobu hleděl do zdi a přemýšlel, co si pustím na odreagování. Například mouchy jsem se celkem lekl, a to to bylo asi úplné minimum, čeho jsme se během pilotu dočkali. Setnutá hlava, mrtvoly v bednách, no děkuji, asi teď nějakou dobu budu zase sledovat jen komedie.

Herectví je tu skvělé, o tom není pochyb, všechno je uvěřitelné (dokonce i odvážný krok s Van Helsingem vyšel), člověka postavy drží v napětí tím, jak skvěle jsou zahrány, takže mnohé zvraty prostě nejdou čekat. Rovněž maskéři odvedli neuvěřitelnou práci, která je působivá, bez ní by to prostě nešlo. A samozřejmě s tím úzce souvisí i efekty, které taky stály za to, už jen moucha v úvodu.

Ale co teda je katastrofa, je stopáž. Hodina a půl? Už tolikrát jsem myslel, že je konec a ono furt nic, to bylo celkem ubíjející. Jakože jo, bylo toho v pilotu opravdu spoustu a nalákalo to, o tom žádná, ale představa, že jedu 4,5 hodiny takovéhoto krvavého teroru… děkuji, nechci. Jako v jiném rozložení by to nemělo cenu, to určitě, takto jsou nastaveny cliffhangery úžasně, ale že bych to sjel najednou to opravdu nehrozí, zrovna u tohoto typu seriálu minimálně já potřebuji prostor na vydechnutí.

Celkově tomu není co vytknout, kromě té délky. Gatiss s Moffatem si to udělali po svém, co rozhodně není špatně, třeba taková současnost, vnesená do děje opět později než v pilotu, dodala další zajímavý oživující (toto slovo se fakt nabízelo) prvek, protože kde jinde uvidíte Draculu používat smartphone a sledovat televizi. Pobavilo, znechutilo, nalákalo a stačilo. Prostě jeden velice povedený kousek.
  • humor
  • závěr
  • nové prvky
  • napětí
  • herectví
  • délka
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře15zobraz všech 15 příspěvků
andromache

andromache

Hele, když mám upírskou trofej já, která upířiny nesnáší a dostala ji náhodou za Midnight Texas... :D.
před 3 roky
IrmaVep

IrmaVep

Jo, to je jeden z těch, co jsem si teď dala za úkol vidět, páč to mám ve watchlistu už děsně dlouho a...
před 3 roky
andromache

andromache

Však já jsem ji tuhle u kohosi viděla a říkala si Jó jedna z těch, kterou nikdy nedostanu :D....
před 3 roky
Další články k tématu