26. 1. 2020

Novinka pod lupou: The New Pope (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název The New Pope
Žánr drama
Stanice HBO / Sky Atlantic
Premiéra 10. 1. 2020
Vysílání pátek, 21:00
Délka pilotu 63 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Devět měsíců po několika neúspěšných transplantací srdce zůstává papež Pius XIII. stále v kómatu. Ambasádor církve svaté Voiello se rozhodne, že musí být zvolen nový papež.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Už Mladý papež byl na mě docela náročná podívaná, takže jsem k tomuto pokračování přistupovala se značnými rezervami. Nakonec mi to nepřišlo až tak šílené, jako pilot Young Pope, ale stále to není styl, který by byl stvořený pro mě.

V prvním díle se vlastně ani nedočkáme nové hlavní postavy. Pořád jsem čekala, kdy se tam Malkovich objeví, a spoiler – neobjevil. Každopádně na konci nechyběly ukázky na další díly, kde už figuroval, a musím říct, že to vypadá, že s ním příběh dostane dobrou šťávu.

Tím neříkám, že se mi první díl nelíbil. Celé to hlasování o novém papeži bylo docela vtipné a relativně zábavné, když vezmu v potaz, že se tím zaplácla velká část pilotu. Nejvíc jsem se ale bavila v poslední třetině, kdy novému papeži narostla křidýlka a začal si uvědomovat, jakou má moc. Jeho jednání s ostatními hrdiny nabralo obrat o 180° a byla to skutečně zábavná podívaná.

Seriálu se rozhodně nedá upřít jedinečnost. Nejde slepě v prošlapaných kolejích tisíců seriálů, které stejné téma omílají pořád dokola. Přináší svěží příběh, neokoukané zpracování a výborné herecké výkony, ale přiznejme si, tohle všechno do HBO už tak nějak očekáváme. Jsem z toho rozhodně moudřejší, než jsem byla tenkrát, když jsem dokoukala Young Pope, a dokážu si představit, že bych obě série někdy v budoucnu sjela maratonem. Ale není to ten typ seriálu, který bych musela celý vidět teď hned.
  • neokoukané, svěží
  • herecké výkony
  • scénář
  • nový papež
  • rozhodně není seriál pro masy, nesedne každému
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Nečekal jsem, že po Mladém papeži budeme názorovat i Nového papeže. A musel jsem se podívat na svůj názor na první seriál, abych si osvěžil pár věcí.

Předně musím říct, chybí mi Jude Law. V Mladém papeži mi jeho postava přišla až abnormálně přestřelená, ale postupem času si na něj člověk zvykl a zjistil, že je to takový… skoro švejk. Dělá si co chce, ale na druhou stranu po krátké úvaze musíte připustit, že se chová racionálně. Až ke konci seriálu se celý děj zvrhnul do přehlídky něčeho, co vypadalo, jako by postavy nechaly mozek někde… neznámo kde.

Mladého papeže jsem ohodnotil 60 %, ale zasloužil by si minimálně o deset víc. Nový papež je ale oproti tomu… jiný. Lenny zde už není – objevuje se zde jako duch, světec, anděl (?), což je zvláštní berlička, kterou Sorrentino tak trochu popírá sám sebe. Celý první seriál se totiž tvářil, že církev je v podstatě jen organizace, ve které každý sleduje své vlastní zájmy, a že tím pádem není „ve hře“ nic víc, kdežto tímto Lennyho nanebevstoupením (i když si myslím, že je to tak trochu spíš pojato jako předsálí smrti) svou základní premisu hází do koše.

Ne ale že by mu to kdovíjak vadilo. Namísto toho se zaměřuje na úspěšné/neúspěšné konkláve a hledání Lennyho nástupce. Což samo o sobě je masakrální pitomost, protože v případě papeže v kómatu neexistuje žádná procedura, která by ho měla nahradit. Kdyby se z kómatu probudil, byli by dva papežové? Ne, takhle to opravdu nefunguje. Dokud je papež naživu, tak je papežem. Může rezignovat, jeho záležitosti můžou počkat, ale zvolení nového papeže by vyústilo ve schizma. A každý z kardinálů to ví.

Ale chápu, že hlavní point úvodního dvojdílu bylo ukázat chamtivost a špinavou zákulisní hru Voiella, Gutierreze, Vigliettiho a dalších. OK, point taken, nedělám si iluze, že ve skutečnosti by to bylo líbivější. Dělá mi starosti, že Sorrentino, a na to jsem poukazoval už u Mladého papeže, natáčí poměrně specificky a nemyslím si, že je to vždy k užitku.

Co totiž (z mého pohledu) Sorrentina charakterizuje, jsou hlavně tři věci – sexualita, intriky a cizí jazyky. Všeho je tu nadbytek, i když pravda, italštiny oproti minule ubral. Záměrně říkám nadbytek, protože třeba sexuálních scén je tu… nechci říct hodně, ono jich zas tolik není. Ony spíš působí velice nepatřičně až nuceně, jako by Sorrentino chtěl prostě obscénnosti vtlačit do seriálu za každou cenu. Každý, kdo mě zná, tak ví, že tuhle větu často nepoužívám, ale ten seriál by se bez intimních scén klidně obešel a jen by mu to prospělo. Už jen z toho, že úvodní znělka seriálu je barevná změť orgií jeptišek, nemám úplně dobrý pocit. Znělka prvního seriálu souvisela se seriálem. Tahle ne. Druhá věc jsou intriky, těch je tu opravdu hodně. Možná až moc. Možná až tolik, že byste mohli získat dojem, že intrikuje každý proti každému. Ne že by to bylo na škodu. Toto mi asi vadí nejmíň.

Ach, Paolo, ty máš prostě pocit, že 99 % církevních hodnostářů jsou pokrytci, oportunisté, pedofilové nebo homosexuálové. A máš potřebu nám to neustále ukazovat. Možná bys měl zaměstnat někoho, kdo tě bude scenáristicky trochu krotit. Ne všechno, co ty považuješ za umění, ti přivede diváky.

Mých 60 % je úplně jiných než 60 %, které jsem dal před dvěma lety Mladému papeži. Tam se výsledek nakonec obrátil, protože měl seriál na čem stavět. Nový papež zatím vypadá jako minisérie o lidském strachu, hnusu a podivnostech. Doufám, že Malkovich seriál trochu vyšvihne, protože já zatím nevidím, že by bylo kam.
  • John Malkovich
  • sexuální scény neposouvají příběh
60 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
andrea168

andrea168

Popravde, Mlady papez se mi libil az tak, ze mam strach se podivat na toho Noveho.
před 4 roky
Další články k tématu