3. 11. 2019

Novinka pod lupou: Daybreak (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Daybreak
Žánr komedie, drama, postapokalyptický
Stanice Netflix
Premiéra 24. 10. 2019
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Před šesti měsíci došlo k výbuchu bio bomby, která eliminovala ze světa většinu dospělých. Středoškolák Josh hledá svou pohřešovanou přítelkyni v postapokalyp­tickém Glendale, kde se k němu přidá skupinka společenských vyvrhelů. Společně musí bojovat proti terorům apokalypsy a během svého putování čelí mnohým zvláštním věcem.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Další zajímavý netflixácký počin, o kterém jsem až dosud vůbec neslyšela. Seriál má koncept, který mi trošku připomíná The Society, taktéž od Netflixu. V obou případech zůstanou děti samy bez rodičů a musí se naučit žít na vlastní pěst. Tato novinka je však orientována spíše směrem ke komediálnímu žánru. Nevím proč, ale při sledování jsem měla flashbacky k Reaperovi, pravděpodobně mi Daybreak navozuje myšlenky na Reapera kvůli podobné odlehčené atmosféře.

Hlavní hrdina je cool, rozhodně se v postapo světě neztratí. Nicméně odstaveček o postavách musím věnovat Angelice. Tahle malá desetiletá holka má více charizma než všechny ostatní postavy dohromady, a že se dá shrnout, že všichni mají opravdu hromadu osobnosti. Ale tenhle nevinný andílek je tak skvělý ďáblík, že navzdory tomu, že nemám příliš ráda děti v seriálech, jsem se na každou její scénu a hlášku neuvěřitelně těšila a holka nikdy nezklamala.

Seriál se vydává také trošku mockumentary směrem, když hlavní hrdina prolamuje čtvrtou stěnu a promlouvá k divákovi do kamery. Je to jeden ze základních prvků pilotu a myslím, že v tomto případě to funguje skvěle. Jen mi občas přišlo, že je to až moc přeplácané, když k tomu připočítáte nejen klasický děj, ale také flashbacky do minulosti. Každopádně se v tom s přehledem dá vyznat, takže to není žádná výrazná výtka.

Pilot působil sympaticky, ale tak nějak nemám potřebu si hned pustit další díly. Přesto je tady několik věcí, které mě hodně zajímají. Kdo se skrývá pod maskou tajemného lovce? Najde hrdina svou lásku? Jak to celé skončí? Je toho hodně, o čem nemáme tušení, a to je rozhodně dobře.
  • hlavní hrdinové
  • zombie dospěláci
  • spousta otázek
  • neláká mě k maratonu
  • chybí tomu jiskra
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Daybreak jsem zaznamenala až ve chvíli, kdy mi Netflix (jako vždy sám od sebe) pustil trailer. Ukázka mě pobavila, a tak jsem si pilot okamžitě pustila.

Příběh seriálů není pro milovníky sci-fi žádnou novinkou. Všichni dospělí zemřou nebo se promění v zombie, a na světě zůstanou jen děti. Mládež se musí starat sama o sebe a shlukuje se do spolků, které jako by vypadly z High School Musical. Hlavní postavy jsou outsideři, které do žádné skupinky nezapadají.

Hlavní hrdina mě docela bavil. Stejně jako Deadpool stále vtipně komunikuje s divákem a dovysvětluje detaily či vypráví zábavné historky. Mojí oblíbenkyní je ale stejně Angelica, vtipná postava se zábavným koníčkem. Malá roztomilá blondýnka je tak trochu pyromanka a snaží se zapálit vše, co vidí, včetně lidí. Bála jsem se, že humor bude trapný nebo nechutný, ale až na jednu scénu (určitě ji poznáte) jsem si nemohla stěžovat.

Seriál mě vážně bavil a zasloužil si místo v mém watchlistu. Vám ho můžu rozhodně doporučit, pokud hledáte zábavnou komedii. Drsné postapo od toho rozhodně nečekejte…
  • vtipné
  • hrdinové příběhu
  • téma okopírované ze Star Treku (kromě těch zombie)
70 %
Mé hodnocení
Tamara222

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Souhlasím s názorem ARGUSE, že druhá polovina série je slabší, ale zase první 3-4 díly jsou...
před 3 roky
dragoun5522

dragoun5522

Zcela souhlasím a myslím si, že se najdou mnohem zajímavější záležitosti, u kterých nemám pocit...
před 2 roky
Fruiko

Fruiko

Vtipný. Moje poznámky: Konec uzavřený: »SPOILER«
před 2 roky
Další články k tématu